Recycle it… reuse it

Καθαρίσατε την ντουλάπα και την αποθήκη σας από τα παλιά «αγαπημένα» – που όμως δεν χρησιμοποιείτε πια – αντικείμενα; Reuse now!
Aνάλογα με το είδος, τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας, το σκοπό που θέλετε να υποστηρίξετε κάθε φορά απευθυνθείτε στους ειδικούς…
Freecycle!
Σκεφτήκατε ποτέ πως καρέκλες, παλιοί υπολογiστές, κινητά τηλέφωνα, ογκώδη αντικείμενα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας – που δεν είναι πια χρήσιμα σε εσάς, μπορεί είναι πολύτιμα για κάποιον άλλο; Αυτή είναι η φιλοσοφία του Freecycle: ένα δίκτυο δωρεάν προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων. Μια εναλλακτική πρόταση ανακύκλωσης ενάντια στην καταναλωτική μανία που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 75 χώρες. Στην Ελλάδα αναζητήστε το και κάντε την εγγραφή σας στο http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο website του freecycle: www.freecycle.org 

Χαριστικό παζάρι στον «Σποροχώρο»
Τα σκουπίδια δεν είναι ο μοναδικός προορισμός για οτιδήποτε δεν σας είναι απαραίτητο πια και απλά γεμίζει την ντουλάπα ή την αποθήκη σας. Στον «Σπόρο» δίνουν αξία σε πράγματα χρησιμοποιημένα, αλλά όχι άχρηστα! Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Μόνος όρος: να αξιοποιήσετε αυτό που θα πάρετε! Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε πια στο πατάρι του Σπόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!
«Σπόρος», Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια τηλ. 210-38.01.375

rev-oil-ution
Τώρα το τηγανέλαιο ανακυκλώνεται και γίνεται βιοντίζελ. Ο καθένας μπορεί να συλλέξει σε πλαστικά μπουκάλια ό,τι λάδι χρησιμοποιεί (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, γενικά σπορέλαια κ.λπ.) και να καλέσει την εταιρία Selas Recycling να το παραλαβεί. Έτσι αντί να καταλήξει στους νεροχύτες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό συμμετέχει στην παραγωγή βιοντίζελ που εκπέμπει μέχρι και 88% (!) λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από το πετρέλαιο κίνησης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και πολλά σούπερ μάρκετ.
www.selas.com.gr, τηλ. 210-24.60845

«Πράσινος Γάτος»
Ανηφορίστε την οδό Ιπποκράτους…Στον αριθμό 142 θα βρείτε την κ. Σοφία Φιλέρη και τον «Πράσινο» γάτο της. Δώστε τους ό,τι δεν χρειάζεστε πια και η Σοφία αφού ζυγίσει το νέο εμπόρευμα θα σας δώσει ένα συμβολικό αντίτιμο. Οι επιλογές στον Πράσινο Γάτο είναι πολλές: ρούχα (ακόμα και επώνυμα τα οποία, πλένονται σε επαγγελματικά πλυντήρια με έξοδα της ιδιοκτήτριας και σιδερώνονται από την ίδια!), βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, και χειροποίητα αντικείμενα, σε τιμές από 1,5 μέχρι περίπου 50 ευρώ.
Παράλληλα, ο Πράσινος γάτος δίνει ρούχα στην οργάνωση Κλίμακα, που αναλαμβάνει αποστολές αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τρίτες χώρες, ενώ συνεργάζεται και με μια βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματα.
Πράσινος Γάτος, τηλ. 6979178257

www.xariseto.gr
Ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, ένας χώρος αλληλεγγύης είναι το xariseto.gr. Mια προσπάθεια για μια μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής. Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του xariseto.gr «Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης!» Εσείς απλά ακολουθήστε το παράδειγμά τους….

«Στα παιδιά του Δρόμου»…
δωρίστε τα ρουχαλάκια και τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια τα παιδιά σας και που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. «Τα παιδιά του Δρόμου» είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί ορφανά παιδιά και παιδιά φτωχών οικογενειών από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Μυρτώ Λαιμού, καθημερινά 11:00 – 18:00, στα τηλέφωνα 210-52.39.402 & 210-52.21.149.

Tips

  • Τηλεφωνήστε στην υπηρεσία καθαριότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκετε ή στο 1960 της Διεύθυνσης Καθαριότητας ή στο 1595 της Γραμμής του Δημότη, ώστε να διευκρινίσετε την ημέρα και τις ώρες που μπορείτε να βγάλετε τα ογκώδη αντικείμενα που επιθυμείτε να απορρίψετε.
  • Η οργάνωση «Θεόφιλος» αποστέλλει είδη πρώτης ανάγκης σε πολύτεκνες οικογένειες στα ακριτικά χωριά της Ελλάδας: 210 -88.19.397.
  • Η Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκoμανών, παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κ.λπ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.άλ.). Τηλ. 210-66.25.096.

Πηγή: houselife.gr

You may also like...

Leave a Reply