Όταν αισθανόμαστε πίεση και άγχος… πως το ελέγχουμε…

Είναι από τα πλέον πιο γνωστά ζητήματα/προβλήματα όλων μας. Πίεση και Άγχος είτε από δουλειά, είτε από προσωπική ζωή δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε… Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Οι τσούχτρες διαρκώς ενημερώνονται για έξυπνα tips που βοηθούν στην ψυχική μας υγεία και κατά συνέπεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας…

Γυμναστική: Όταν το σώμα είναι απασχολημένο, το ίδιο κάνει και το μυαλό. Κατά τη διάρκεια που γυμναζόμαστε βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεχνά τόσο τα άγχη της δουλειάς, όσο και τα προβλήματα που μας απασχολούν στη ζωή μας γενικότερα. Η άσκηση επιπλέον, εκτός από το σώμα διατηρεί το μυαλό μας υγιές και μας βοηθάει να κοιμόμαστε και να χαλαρώνουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διάβασμα: Το να διαβάζουμε ένα βιβλίο, ακόμη και για ένα τέταρτο την ημέρα, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες, ρίχνει τους παλμούς μας και μειώνει το άγχος. «Το να παρασύρεσαι από την πλοκή ενός μυθιστορήματος, βοηθά σημαντικά και στην απόδρασή σου από οτιδήποτε γύρω σου, από κάθε σου πρόβλημα, έστω και για λίγο…» γράφει ο Ντέιβιντ Λιούις, συγγραφέας μίας από τις μελέτες και διευθυντής στο εργαστήρι νοητικών διεργασιών στο Πανεπιστήμιο Sassex της Αγγλίας.

Μασάζ: Μη το γελάτε καθόλου. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει αρκετά. Λίγες μόνο κινήσεις και μία απαλή μουσικά είναι αρκετά για να σας χαλαρώσουν και να σας κάνουν να σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο εκτός από προβλήματα. Την επόμενη φορά μπορείτε να του κάνετε εσείς, για να είναι δίκαιο, διότι το να κάνει ο ένας στον άλλο την ίδια στιγμή δε βοηθάει. Είναι καλό μετά το μασάζ να χαλαρώνει τελείως το σώμα καθώς και το μυαλό με τον ίδιο ρυθμό.

Άφθονο γέλιο: Έρευνες από ινστιτούτα υγείας έδειξαν ότι το γέλιο αποτελεί από τα καλύτερα φάρμακα στο να ξεπερνάμε το στρες και τα διάφορα προβλήματά μας. Συγκεκριμένα βοηθάει το σώμα να απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα «endorphins» , ουσία που βοηθάει σημαντικά στη μείωση του στρες.  Προσπαθήστε να σκέφτεστε καταστάσεις που σας κάνουν να γελάτε, όπως επίσης παρακολουθείτε άφθονες εκπομπές, ταινίες κτλ. οι οποίες είναι χιουμοριστικές.

Τεχνικές αναπνοής: Όταν αισθάνεστε πολύ πιεσμένοι κ προσπαθείτε να χαλαρώνετε, μαζί με τα άλλα μπορείτε να πάρετε μία βαθιά ανάσα από τη μύτη και σιγά σιγά να την απελευθερώνετε μετρώντας μέχρι το πέντε. Η επανάληψη αυτής της τεχνικής για περίπου 10 φορές θα σας βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών και των νεύρων.

Χαλαρωτική μουσική: Από τα ευκολότερα και σημαντικά πράγματα για την καθημερινή μας χαλάρωση. Επιλέγετε να ακούτε σιγανή και απαλή μουσική τύπου «chill out» και όχι rock, reggae, heavy metal κτλ. Η απαλή μουσική βοηθάει να διατηρούμε τους χτύπους της καρδιάς μας σε μία φυσιολογική κατάσταση, κάτι που με τη σειρά του βοηθά το οργανισμό μας να χαλαρώνει.

Εργασία: Απασχολήστε το μυαλό σας δουλεύοντας. Η δουλειά είναι πάντα ένας καλός τρόπος στο να αποφεύγουμε το στρες και μας βοηθάει να ξεχνάμε διαφόρων ειδών προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Αν όμως η ίδια η δουλειά μας αποτελεί την πηγή του στρες, τότε θα πρέπει να παύουμε να την ασκούμε. Προσπαθούμε να βρούμε κάτι εναλλακτικό και μέχρι να γίνει αυτό, να σκεφτόμαστε λίγο πιο θετικά μη αφήνοντας να μας επηρεάζει αρνητικά στην ψυχική μας υγεία γιατί δεν αξίζει.

You may also like...

Leave a Reply