Ωτοθεραπεία και κόψε το κάπνισμα μαχαίρι

Τον τελευταίο καιρό είχες όλο και πιο συχνά στο μυαλό σου ότι έπρεπε να γίνει. Έπειτα ήρθαν και οι περιορισμοί. Τώρα πια αναγκάζεσαι να παίξεις κρυφτούλι για να καπνίσεις. Ε, μάλλον έφτασε η στιγμή να το κόψεις. Να πώς.

Σίγουρα υπάρχουν τα νούμερα που σου υπενθυμίζουν συνέχεια ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με την υγεία των καπνιστών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και ο μέγας παράγων που λέγεται «επιθυμία». Σε αυτό το σημείο έρχονται τα καλά νέα: 20 λεπτά αρκούν για να απαλλαγείς οριστικά από το κάπνισμα, αρκεί να είσαι αποφασισμένη. Από εκει και έπειτα, μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε περιμένει. Η ωτοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσανατολισμένη στη θεραπεία και στην ευεξία μέσω της διέγερσης του ωτικού πτερυγίου.

Τι είναι
Αν και η ωτοθεραπεία βασίζεται στην αρχαία κινεζική ιατρική, η σωματική τοπική δράση και αντιστοιχία συγκεκριμένων μερών του σώματος στα συγκεκριμένα μέρη του αυτιού αναπτύχθηκε αρχικά στη Γαλλία. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο στην οποία χρησιμοποιείται το πτερύγιο του αυτιού για να ανακουφίσει από τον πόνο, τη δυσλειτουργία και την ασθένεια που εκδηλώνεται σε όλο το σώμα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πτερύγιο του αυτιού είναι ένα πλήρες μικροσύστημα στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα, τα οστά, τα συστήματα, όλες οι ανατομικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Πώς λειτουργεί
Στόχος είναι να προκληθεί διέγερση σε συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα τη διακοπή του καπνίσματος. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ανέρχεται στο 95%. Με την κατάλληλη ποσότητα ερεθισμάτων που μεταφέρονται μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής προκαλείται στα όργανα του σώματος ένα ειδικό «μικρομασάζ» το οποίο ενεργοποιεί τον οργανισμό έτσι ώστε να διαλυθούν ταχύτερα η νικοτίνη, η πίσσα και τα άλλα προϊόντα του καπνού που συγκεντρώνονται με τα χρόνια στους βλεννογόνους αδένες, πνεύμονες, ιστούς κ.ά. Κι αν αναρωτιέσαι πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, η απάντηση βρίσκεται στην ενεργοποίηση της ενδορφίνης (ουσίας που είναι υπεύθυνη για τα νεύρα, την πείνα, τη χαρά, τη λύπη κ.λπ.), την οποία έχει μπλοκάρει η νικοτίνη. Όσο συντομότερα λοιπόν ενεργοποιηθεί η ενδορφίνη τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η ανάγκη νικοτίνης και άρα το σύνδρομο στέρησής σου.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται
Για το 75% των καπνιστών αρκεί μόνο μία επίσκεψη 20 λεπτών για να σταματήσουν το κάπνισμα. Αν χρειαστεί, μπορεί να ακολουθήσουν έως και 4 επιπλέον επισκέψεις μέσα σε 6 μήνες. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από 14-94 ετών) και είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ πρέπει να τονιστεί η έλλειψη παρενεργειών (π.χ. στερητικό σύνδρομο, αύξηση βάρους κ.ά.).

Ποιοι να την αποφύγουν;
Η θεραπεία αποφεύγεται, κυρίως όμως για προληπτικούς λόγους, σε άτομα που φέρουν βηματοδότη, σε εγκύους και σε άτομα τα οποία είναι εξαρτημένα από αλκοόλ ή παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα (γιατί έχουν χαθεί τα σημεία ευαισθησίας στα οποία απευθύνονται τα ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα). Eπίσης, δεν συστήνεται σε πολύ νεαρά άτομα, γιατί παρασύρονται εύκολα από τις παρέες τους να ξανακαπνίσουν.

Τι πρέπει να προσέξεις
Πριν επιλέξεις το κέντρο όπου θα κάνεις τη θεραπεία, φρόντισε να εξασφαλίσεις:

  • Αν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από την Eυρωπαϊκή Ένωση.
    Eνημερώσου αν η μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό. (Στη μέθοδο της ωτοθεραπείας δεν είναι απαραίτητη η παρουσία γιατρού).
  • Πόσο κοστίζει
    Αν και οι τιμές από κέντρο σε κέντρο διαφέρουν, μία μέση τιμή είναι τα 450 ευρώ.

2 συχνές απορίες
1. Θα πάρω κιλά;

Επειδή το πιο πιθανό για κάποιον που σταματά το κάπνισμα είναι να προσθέσει λίγο βάρος, οι ειδικοί που εφαρμόζουν την ωτοθεραπεία υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση της ενδορφίνης (που είναι και ο στόχος της θεραπείας) μειώνει τη διάρκεια της αίσθησης της πείνας που δημιουργείται με τη διακοπή του καπνίσματος και έτσι αποφεύγεις τα επιπλέον κιλά.

2. Χορηγούνται συγχρόνως φάρμακα;
Όχι, δεν συστήνονται φάρμακα παρά μόνο 3 φυτικά σκευάσματα, σε μορφή καραμέλας, που περιέχουν βιταμίνες E και C, κάποια αντιοξειδωτικά και κάποια έλαια από γαρίφαλο και κανέλα. Aυτά τα λαμβάνει ο πρώην καπνιστής για 1-4 ημέρες μετά τη θεραπεία στη δοσολογία που του υποδεικνύεται.

Από τη Σοφία Κωστάρα

πηγή : preventionmag.gr

You may also like...

Leave a Reply