Φωτισμός στο καθιστικό

Ο φωτισμός ενός χώρου ολοκληρώνει ένα επιτυχημένο διακοσμητικό αποτέλεσμα σε ένα σπίτι. Το τεχνητό φως τονίζει τους χώρους που μας περιβάλλουν και μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τα χρώματα, τα υλικά και τα διακοσμητικά που επιλέξαμε να υπάρχουν σε αυτόν.
Ιδιαίτερα για τον χώρο του καθιστικού όπου υποδέχεστε τους καλεσμένους σας και όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια, ο φωτισμός έχει ακόμη περισσότερη σημασία. Δαπανήσατε πολύτιμο χρόνο και επιλέξατε ύστερα από πολλή σκέψη τα χρώματα, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά του καθιστικού σας, γιατί λοιπόν να μην τα αναδείξετε κιόλας επιλέγοντας τον σωστό φωτισμό; Ο φωτισμός που θα χρησιμοποιήσετε στο σαλόνι σας καθορίζεται από το είδος των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί. Για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στο σαλόνι συνδυάστε κρεμαστά και επιτραπέζια φωτιστικά με διαφορετικά αμπαζούρ, φωτιστικά δαπέδου αλλά και απλίκες τοίχων. Και για να είναι ο φωτισμός ακόμη πιο ατμοσφαιρικός χρησιμοποιήστε στα επιτραπέζια φωτιστικά διάφανους αντί για λευκούς λαμπτήρες («γάλακτος»).

Τα μικρά σαλόνια δείχνουν μεγαλύτερα

αποτέλεσμα εάν φωτίσετε έναν ολόκληρο τοίχο τους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας κρυφό φωτισμό ή μικρά σποτ οροφής. Θα πρέπει όμως να απέχουν ίση απόσταση τόσο από τον τοίχο όσο και μεταξύ τους για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιδέα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και για να αναδείξετε τοίχους με ενδιαφέροντα υλικά ή σχέδια.

Τζάκια από τούβλο ή πέτρα μπορούν να τονιστούν τοποθετώντας κρυφό φωτισμό στην οροφή πάνω από αυτό για να επιτύχετε ένα διακριτικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την επιφάνεια του τζακιού. Η χρήση επιτοίχιων σποτ σε κάθε πλευρά του τζακιού θα κεντρίσει την προσοχή όσων βρίσκονται στο χώρο ενώ παράλληλα θα αποτελεί και πηγή φωτός για το χώρο.

Εάν αγαπάτε το διάβασμα ή το ράψιμο θα χρειαστείτε ειδικό εξατομικευμένο φωτισμό στο σαλόνι σας. Τοποθετήστε ένα φωτιστικό δαπέδου δίπλα στην πολυθρόνα ή τον καναπέ όπου συνηθίζετε να κάθεστε αλλά πάντα πίσω από την πλάτη σας. Το φως θα πρέπει να φωτίζει από φωτισμόςπίσω προς τα εμπρός για μην κάνει σκιά αλλά και για να μην σας θαμπώνει.

Οι πίνακες ζωγραφικής μπορούν να φωτιστούν με ειδικά φωτιστικά αλογόνου τα οποία θα φωτίζουν με έντονο, λευκό φως το καλλιτέχνημα και ταυτόχρονα δεν θα καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Μεγάλα καλλωπιστικά φυτά μπορούν να τονιστούν τοποθετώντας προβολείς δαπέδου πίσω από αυτά ώστε να διαγράφεται η σιλουέτα τους και παράλληλα να δώσουν ενδιαφέρον φωτίζοντας μια μουντή γωνία του σπιτιού.

Οι βιτρίνες που φιλοξενούν διάφορες συλλογές αντικειμένων, όπως κοχύλια ή γραμματόσημα για παράδειγμα, προσδίδουν ιδιαίτερη αισθητική στο χώρο όταν φωτιστούν με τον σωστό τρόπο. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε κρυφό φωτισμό με μικρής ισχύος λαμπτήρες αλογόνου.

Τέλος, μια έξυπνη συμβουλή για να δείξει το σαλόνι σας μεγαλύτερο είναι να μεταφέρετε την ατμόσφαιρα που υπάρχει εντός, εκτός! Τοποθετήστε φωτισμό στον κήπο, στα λουλούδια, στους θάμνους και στις υδάτινες επιφάνειες (λιμνούλα, πισίνα) που φαίνονται από το σαλόνι και δεν θα χορταίνετε το… μεγάλο σας σαλόνι!

Πηγή: maisondecoration.gr

/codes_iframe–>

You may also like...

Leave a Reply