ΦΠΑ ανάλογα με τις γλυκαντικές ύλες !

Τυχαίο; Δεν νομίζω! Ζούμε στην εποχή του παραλόγου και ακόμα και οι μπουγάτσες, οι τυρόπιτες και όλα τα σφολιατοειδή έχουν τρελαθεί !!! Μα είναι δυνατό το ΦΠΑ να καθορίζεται ανάλογα με το πόσο γλυκιά είναι η μπουγάτσα; Και όμως είναι αλήθεια καθώς η εγκύκλιος αναφέρει:  «τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημμένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.ΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι). Όμως, στην περίπτωση που ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται»

 

Με άλλα λόγια η μπουγάτσα με τυρί, είτε καταναλώνεται εντός καταστημάτων είτε όχι, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ενώ αν η μπουγάτσα είναι γλυκιά και καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή 13%. Αντίθετα, ακόμα και αν είναι γλυκιά, αν καταναλωθεί εντός καταστήματος δεν γλιτώνει τον υψηλό συντελεστή 23%!!!!

 

Α και η παράνοια δεν έχει τελειωμό…  αν ζητήσετε να σας ζεστάνουν ή να σας ψήσουν ένα τυποποιημένο προϊόν, π.χ. ένα συσκευασμένο σάντουιτς ε τότε αντί για 13%ΦΠΑ θα επιβληθεί το 23%ΦΠΑ, καθώς ο νόμος προβλέπει τα εξής:  “Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%. Υπό την έννοια αυτή συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και το χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης. Σε κάθε περίπτωση τα προσυσκευασμένα ανωτέρω προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως»…

Φυσικά η τρέλα συνεχίζεται και στο φαγητό σε πακέτο, όπου το κάθε είδος φορολογείται με τον συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού ή πακέτου αγαθών.  Έτσι αν στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά έχουν συντελεστή 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί έχουν συντελεστή 13%, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη έχουν συντελεστή 23%.

Πάρτε λοιπόν το κομπιουτεράκι σας, τα χάπια σας και το πιθανότερο να κόψετε τις τυρόπιτες και τις μπουγάτσες!!

 

 
codes_iframe–>

You may also like...

Leave a Reply