Φεροµόνες, η χηµεία του έρωτα

Κάποιους τους µυρίζουµε από… χιλιόµετρα και άλλοι βρίσκονται δίπλα µας χωρίς να τους «παίρνουµε είδηση». Τι είναι αυτό που καθορίζει ασυνείδητα την έλξη;

Eίναι γνωστό ότι στη διαδικασία της σεξουαλικής λειτουργίας, από την έλξη µέχρι και την ερωτική επαφή, συµµετέχουν όλες οι αισθήσεις: όραση, ακοή, αφή και όσφρηση. Η τελευταία ωστόσο διαδραµατίζει και έναν κρυφό ρόλο.

Ο έρωτας παίρνει από τη… µυτη
Η λαϊκή έκφραση «τον/την σέρνει απ’ τη µύτη» θα µπορούσε να έχει και επιστηµονική βάση, αφού η έλξη ή η απώθηση που νιώθουµε για κάποιους ανθρώπους οφείλεται σε ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισµό τους και καθορίζουν τη δική µας αντίδραση. Οι ουσίες αυτές όµως δεν αναδύουν κάποιο ελκυστικό ή αποκρουστικό άρωµα. Οι φεροµόνες, όπως ονοµάζονται, είναι άοσµες και όλη αυτή η διαδικασία λαµβάνει χώρα ασυνείδητα.

Η δράση τους
Φαίνεται ότι η δράση των ουσιών αυτών έχει σχέση όχι µόνο µε την έλξη του αντίθετου φύλου αλλά και µε την έλξη µητέρας – βρέφους, τη ρύθµιση της γονιµότητας και το συγχρονισµό του κύκλου στις γυναίκες. Έρευνα που έγινε το 2002 έδειξε ότι γυναίκες που φορούσαν άρωµα µε φεροµόνες ανέφεραν σηµαντική αύξηση της κοινωνικο-σεξουαλικής συµπεριφοράς και των προτάσεων που δέχονταν από τους άντρες, γεγονός που έχει επιτείνει τον ανταγωνισµό µεταξύ των φαρµακευτικών εταιρειών για την παραγωγή συνθετικών φεροµονών.

Οι ουσίες της έλξης
Οι φεροµόνες είναι βιολογικές ουσίες οι οποίες παράγονται από τον οργανισµό και δεν δρουν στο ζώο ή τον άνθρωπο που τις παράγει αλλά στους άλλους. Μεταφέρονται µέσω του αέρα στον υποδοχέα-κύτταρο του άλλου οργανισµού και εκεί ασκούν τη δράση τους. Στον άνθρωπο η παραγωγή των φεροµονών γίνεται από τους αποκρινείς αδένες της µασχάλης, του εφηβαίου, του κόλπου και των µαστών. Από εκεί, µέσω του αέρα, ανιχνεύονται από µια πολύ λεπτή περιοχή της µύτης (υνιο-ρινικό όργανο του Jacobson) του άλλου, απ’ όπου στη συνέχεια µεταφέρονται και δρουν στα ανάλογα εγκεφαλικά κέντρα του.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η έλξη ή η απώθηση που νιώθουµε για τους άλλους οφείλεται στις φεροµόνες, οι οποίες δρουν χωρίς να το αντιλαµβανόµαστε.
Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του ∆ρα Αντώνη Παπαβασιλείου, ωτορινολαρυγγολόγου,
∆/ντη ΩΡΛ Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού, τ. προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας, επιστ. Συνεργάτη ΩΡΛ Κλινικής Πανεπιστηµίου Κρήτης

Πηγή: myworld.gr
;

You may also like...

Leave a Reply