Τριήμερο Θερινό σινεμά στην Τεχνόπολη

Το τριήμερο 12-14 Ιουλίου η Τεχνόπολη μετατρέπεται σε θερινό σινεμά και φιλοξενεί προβολές σπουδαίων ταινιών με χαμηλό εισιτήριο εισόδου. Στο φετινό Open air cinema, Cool in the summer η δημιουργική ομάδα της Τεχνόπολης έχτισε ένα σύνολο ταινιών που προέρχονται από τη Σκανδιναβία κι έχουν επηρεάσει τον αμερικανικό κινηματογράφο είτε μέσω των remakes που έχουν γίνει είτε ως έμπνευση για τη δημιουργία άλλων ταινιών.

Μέσα από συνολικά πέντε πρόσφατες ταινίες, που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το αστυνομικό θρίλερ, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά, όπως αυτή προκύπτει από τη σχέση του σκανδιναβικού «πρωτοτύπου» και της αμερικανικής μεταφοράς. Πέρα, ωστόσο, από την όποια σύγκριση που μπορεί εύλογα να επιχειρηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων ταινιών, πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένες ταινίες, τις οποίες αξίζει να δει κανείς και ως μεμονωμένα έργα.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δύο σκανδιναβικές ταινίες, των οποίων αργότερα κυκλοφόρησαν και οι αμερικανικές διασκευές. Πρόκειται για τον νορβηγικό Φόνο στην ομίχλη (Insomnia, Erik Skjoldbjζrg, 1997) και την αμερικανική μεταφορά του Insomnia (Christopher Nolan, 2002). Βασική πλοκή και στις δύο ταινίες νουάρ άλλων εποχών, αλλά με ίση ένταση και ομορφιά στις εικόνες, η αναζήτηση δύο αστυνομικών που καταφτάνουν σε μια μικρή πόλη για να διαλευκάνουν έναν φόνο. Και στις δύο περιπτώσεις η κινητήριος δύναμη πίσω από την ταινία είναι οι πόλεις όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ, φέρνοντας τους πρωταγωνιστές των δύο ταινιών (Στέλαν Σκάρσγκαρντ στη σκανδιναβική, Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς στην αμερικανική) σε μια περίεργη ψυχολογική κατάσταση και καθιστώντας τες ακόμη πιο σκοτεινές και μυστηριώδεις.

Επίσης, για τη δανέζικη ταινία Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brψdre, Susanne Bier, 2004) και την αμερικανική μεταφορά της Brothers (Jim Sheridan, 2009), που πραγματεύονται την αλλαγή στη δυναμική μιας οικογένειας όταν ο ένας αδελφός πάει στον πόλεμο του Αφγανιστάν, αφήνοντας τον άλλον πίσω. Πρόκειται για δύο πολύ δυνατά έργα δραματικής πλοκής με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική.

Το φεστιβάλ κορυφώνεται με την προβολή της σκανδιναβικής διασκευής του βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, Το κορίτσι με το τατουάζ (Mänsomhatarkvinnor, Niels Arden Oplev, 2009). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την εν λόγω ταινία, η οποία, παρόλη τη διεθνή επιτυχία της και τη βράβευσή της, μεταξύ άλλων, και από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, εξακολουθεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η αμερικανική μεταφορά που κυκλοφόρησε το 2011. 

 

Προγραμμα Προβολων:

Πέμπτη 12/07

21:15 Φόνος στη νομίχλη (Insomnia, Erik Skjoldbjζrg, 1997) 96′ / 23:30 Brothers (Jim Sheridan, 2009) 105′

Παρασκευή 13/07

21:15 Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brψdre, Susanne Bier, 2004) 117′ / 23:30 Insomnia (Christopher Nolan, 2002) 118′

Σάββατο 14/07

21:15 Το κορίτσι με το τατουάζ (Män somhatar kvinnor, Niels Arden Oplev, 2009) 152′

 

Πηγή: lifo.gr

You may also like...

Leave a Reply