Το Πανεπιστήμιο Κρητης στα 100 καλύτερα του κόσμου

Στη λίστα με τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, όσον αφορά στα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών, δεσπόζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Εταιρείας Quacquareli Symonds (QS), που ειδικεύεται στις κατατάξεις των Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λίστες κατάταξης της QS, τα περίφημα World University Rankings, έχουν διαβαστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες από περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά όπου δημοσιεύονται λίστες τις συγκεκριμένης εταιρείας για συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένους τομείς. Η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στην Πληροφορική και σε τέσσερις τομείς μηχανικών. Τα τρία βασικά κριτήρια ήταν η φήμη των πανεπιστημίων και των τμημάτων γενικότερα, η γνώμη των εργοδοτών για τους αποφοίτους και η ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας Η θέση των υπόλοιπων ελληνικών πανεπιστημίων.

Αλλά και τα αποτελέσματα γενικότερα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια όσον αφορά συγκεκριμένα αντικείμενα είναι εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα καθώς αρκετά τμήματα βρίσκονται στα εκατό κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όσον αφορά τις ειδικότητες των Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «σκοράρει» και στις τρεις ειδικότητες στις θέσεις κατάταξης μεταξύ 51 – 100 και είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο που τοποθετείται τόσο ψηλά και στις τρεις ειδικότητες.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κατέχει την 199 θέση παγκοσμίως στα πεδία των Πολυτεχνικών Επιστημών και της Πληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στη θέση μεταξύ 51 – 100. Σημειωτέον ότι το Α.Π.Θ. ως ίδρυμα κατά το παρελθόν έτος 2009 – 2010 βρισκόταν μεταξύ των θέσεων 401 – 450. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ συμμετέχει για πρώτη φορά το 2010 στις συνολικές λίστες κατάταξης στην θέση 501-550, όσον αφορά τις ειδικότητες των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών τοποθετείται στις θέσεις μεταξύ 101-150. Το ΜΙΤ εξακολουθεί να έχει την πρωτιά.

Πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως ανακηρύσσεται το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) στις ΗΠΑ όπου πρωτεύει και στις πέντε υπό εξέταση ειδικότητες (Πληροφορική, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί). Ακολουθούν τα πανεπιστήμια Cambridge (Μεγάλη Βρετανία), Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και Stanford (ΗΠΑ).

Ενδεικτικά παρατίθεται ο πίνακας που δείχνει την κατάταξη των πανεπιστημίων Θέση Κατάταξης Πανεπιστήμιο Χώρα Αποτέλεσμα

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) ΗΠΑ 83.9
  2. University of Cambridge Μεγάλη Βρετανία 80.23 Harvard University ΗΠΑ 76.4
  3. Stanford University ΗΠΑ 74.9
  4. University of California, Berkeley (UCB) ΗΠΑ 70.5
  5. University of Oxford Μεγάλη Βρετανία 65.9
  6. Imperial College London Μεγάλη Βρετανία 64.2
  7. University of California, Los Angeles (UCLA) ΗΠΑ 62.4
  8. California Institute of Technology (Caltech) ΗΠΑ 60.8
  9. National University of Singapore (NUS) Σιγκαπούρη 57.0

51-100 Πανεπιστήμιο Κρήτης Ελλάδα

101-150 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελλάδα

To QS World University Rankings® Academic Advisory Board (Ακαδημαϊκό Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Κατατάξεις της QS) αποτελείται από 20 διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, στατιστικολόγους και ειδικούς στις κατατάξεις από 12 χώρες του κόσμου. Η μεθοδολογία των QS World University Rankings® πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 υπό την καθοδήγηση του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελούνταν από τους Nunzio Quacquarelli, Ben Sowter, John O’Leary και Martin Ince.

πηγή: iefimerida.gr

You may also like...

Leave a Reply