Το μυστήριο του αληθινού έρωτα

 

 Θα μπορούσαμε τελικά να περιγράψουμε με λόγια την εμπειρία του αληθινού έρωτα;

Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν μπορούμε να περιγράψουμε με σαφήνεια την εμπειρία του αληθινού έρωτα διότι είναι εσωτερικό, υποκειμενικό και βιωματικό γεγονός. Η αξία που δίνουμε πολλές φορές στον έρωτα είναι συνήθως επιδερμική, σαρκική, αισθησιακή, αλλά ο αληθινός έρωτας είναι αυτός που σε ανεβάζει στο υπέρτατο σημείο της πνευματικότητάς σου.

 Όταν μας χτυπήσει ο έρωτας, το νιώθουμε σε κάθε μας κύτταρο έως το πιο βαθύ και κρυφό σημείο του εαυτού μας. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να μας γεννήσει απορίες και ανησυχίες, μήπως είναι απλά ένας ενθουσιασμός, αν είναι το κατάλληλο πρόσωπο, αν θα κρατήσει (για πάντα!), αν είναι τελικά ο μεγάλος έρωτας. Μπαίνουμε στον πειρασμό να ορίσουμε τον έρωτα, για να ξέρουμε αν τελικά αγαπάμε κι αν μας αγαπούν πραγματικά…

Ο έρωτας είναι μυστήριο τόσο για όποιον τον ζει όσο και για αυτούς που τον παρατηρούν να συμβαίνει. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί. Κι αυτό επειδή, όσο κι αν μπορούμε να ονομάσουμε μερικά πράγματα που μας ελκύουν στον Άλλον (την ομορφιά, την εξυπνάδα, τα καλά αισθήματα, τις αξίες κτλ.), ξέρουμε ότι μπορεί να γνωρίσαμε κι άλλους ανθρώπους με αυτές τις ιδιότητες, αλλά δεν τους ερωτευτήκαμε. Αυτό που μας έκανε να ερωτευτούμε το συγκεκριμένο άνθρωπο παραμένει ένα μυστήριο. Κάτι που δεν μπορούμε να καθορίσουμε, που μας τραβά όμως το ενδιαφέρον και που, όπως φαίνεται, ταιριάζει με το δικό μας μυστήριο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία τουλάχιστον σκοτεινή γωνιά που ποτέ δεν μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να την καταλάβουμε εντελώς, όσο κι αν προσπαθούμε: είναι κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας, ανθρώπινο υπαρξιακό κενό, φόβοι και αγωνίες, αλλά και φαντασία και κρυμμένος πλούτος. Όπως κι αν το ονομάσουμε, στον έρωτα συναντιέται αυτό ακριβώς το μυστήριο που έχουμε μέσα μας με το μυστήριο του Άλλου και μας ξυπνά το ενδιαφέρον να τον γνωρίσουμε περισσότερο και μέσα από αυτόν να γνωρίσουμε περισσότερο και τον εαυτό μας: «Mόνο εκείνο το συγκεκρι­μένο πρόσωπο καταφέρνει να ενερ­γοποιεί στον ερωτευμένο αυτόν το μηχανισμό, να φέρνει ξαφνικά στο φως την κρυμμένη του διάσταση», γράφει ο Carotenuto.

Τα συστατικά του αληθινού έρωτα είναι δυο: η ερωτική έλξη και τα τρυφερά συναισθήματα τα οποία λειτουργούν ως απωθητικά της ερωτικής έλξης – “Φρόιντ”

Χωρίς εσένα… η ποίηση μέσα μου είναι νεκρή – Nightwish (Στίχοι από το κομμάτι “Gethsemane”)   


 
-Ρούλα Μος-
Πηγές πληροφοριών : vita, pame, 2search, el.wikiquote
\/script>’)}

You may also like...

Leave a Reply