Τα ιδανικά ξύλα για το τζάκι

Τώρα που είναι ακριβό το πετρέλαιο και αρκετοί ανάβουν το τζάκι, όσοι δηλαδή έχουν…. καλό είναι να  γνωρίζουν πώς να επιλέγουν τα καλύτερα ξύλα.

Βέβαια, όσοι είσαστε στην επαρχία τα πράγματα είναι ευκολότερα γιατί θα έχετε, από διάφορες εργασίες (κλαδέματα κτλ), μαζέψει τόσο κλαδιά, όσο και κούτσουρα και θα τα έχετε αποθηκεύσει σε στεγνό μέρος. Όσοι όμως είστε σε πόλη που αναγκαστικά θα πρέπει να αγοράσετε, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε;

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  • Καταρχήν προτιμάτε τα ξερά από τα χλωρά ξύλα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο κόστος, γιατί θα στοιχίζουν περισσότερο αφού θα ζυγίζουν περισσότερο, αλλά και ότι τα χλωρά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας με αποτέλεσμα να καίγονται δυσκολότερα και να αποδίδουν λιγότερη θερμότητα σε σχέση με τα ξερά.
  • Προτιμήστε τα μαλακά ξύλα για να ξεκινήσετε τη φωτιά και τα σκληρά για τη συνέχεια. Τα μαλακά ξύλα, όπως το πεύκο, κυπαρίσσι, έλατο, κέδρος, ιτιά κ.λπ., καίγονται εύκολα και γρήγορα, παράγουν πολλή θερμότητα, αλλά θα πρέπει να τα προσέξετε γιατί πετάνε αρκετές σπίθες. Τα σκληρά ξύλα, όπως δρυς (βελανιδιά), οξιά, ελιά, χαρουπιά, μηλιά, καστανιά  κ.λπ, καίγονται πιο αργά και ομοιόμορφα επομένως είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε τη φωτιά σας χωρίς να πρέπει συνεχώς να την ενισχύετε με νέα ξύλα.
  • Αγοράστε ένα ειδικό προϊόν για προσάναμμα, δεν είναι ακριβό, μπορείτε να το βρείτε σε πολλά μαγαζιά (πχ praktiker) και θα σας βοηθήσει για να ξεκινήσετε η φωτιά.
  • Απομακρύνετε από το τζάκι το χαλί και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα και χρησιμοποιήστε ειδικό προστατευτικό για το τζάκι σας, πρώτα από όλα προέχει η ασφάλειά σας.

Τέλος, για όσους κόβουν μόνοι τους ξύλα, χρήσιμο είναι να γνωρίζουν ότι:

  • τα ξύλα μήκους 30 εκ. χρειάζονται περίπου 2-3 μήνες για να ξεραθούν (στοιβαγμένα έτσι ώστε να μπορεί να περάσει ανάμεσά τους ο αέρας),
  • τα ξύλα μήκους 60 εκ. χρειάζονται 6-7 μήνες
  • τα ξύλα μήκος 120 εκ. 9 μήνες.
  • τα ξύλα που σχίζονται κατά μήκος ξηραίνονται ταχύτερα από ότι αυτά που παραμένουν άκοπα και διατηρούν ολόκληρη την περιφέρεια του κορμού

 

 

 
nce worth somewhat spectacular does and and of Sixty a general there of


You may also like...

Leave a Reply