Πόσα γνωρίζετε για το baby swimming;

Όλο και περισσότεροι γονείς ανυπομονούν να μεγαλώσει το μωράκι τους, να γίνει 6 μηνών ώστε να πάρουν την έγκριση του παιδιάτρου τους για να ξεκινήσει κολύμπι! Καθαρή πισίνα και ειδικευμένος δάσκαλος είναι αυτό που θα πρέπει να ψάξουν για την συνέχεια. Η επόμενη φάση είναι απλά μαγική…

Το μωρό ενθουσιάζεται με το νερό και οι γονείς ξετρελαίνονται με τα «καμώματά» του μέσα σε αυτό. Μετά το μάθημα, τα μωρά που κάνουν baby swimming τρώνε καλύτερα και κοιμούνται καλύτερα. Μη ξεχάσετε πάνα νερού ή μαγιό ειδικό για baby swimming. Παρακάτω αναφέρουμε στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης στο μάθημα κολύμβησης.

Από 6-12 μηνών

Γενικά: Η πλειοψηφία των μωρών σε αυτή την ηλικία αγαπά πολύ το νερό, απολαμβάνουν το μπάνιο στη μπανιέρα και είναι χαρούμενα στη μετάβαση από την μπανιέρα στην πισίνα. Τους αρέσουν μικρές ποσότητες νερού να πέφτουν στο κεφάλι και στο πρόσωπό τους χωρίς να διαμαρτύρονται.

Τι περιμένουμε από αυτά στην πισίνα;

Στα μωρά από 9 μηνών και πάνω αρέσει να πλατσουρίζουν στο νερό , να στριφογυρίζουν και με ταχύτητα να κουνάνε τα πόδια τους είτε σαν δελφινάκια είτε αντανακλαστικά σαν βατραχάκια. Μεταξύ 6- 12 μηνών τα αντανακλαστικά στα πόδια σταματούν και περνούν σε μία φάση που μπορεί να μη κουνάνε καθόλου τα πόδια τους και απλά να γλιστρούν πάνω στο νερό. Από αυτή τη φάση και παρακινώντας η μαμά και η δασκάλα σε κάθε μάθημα τα μωρά να χτυπάνε πόδια, όσο και αν στην αρχή φαίνεται να μη καταλαβαίνουν, περνάνε στη φάση που μαθαίνουν το εκούσιο χτύπημα ποδιών.

Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης:

Τα μωρά δέχονται την πρώτη επιμορφωτική εμπειρία έξω από το περιβάλλον του σπιτιού και είναι σημαντικό να είναι θετική. Οι γονείς συνήθως είναι λίγο νευρικοί στα πρώτα μαθήματα, στη συνέχεια όμως νιώθουν ασφάλεια για το μωρό τους, είναι ήρεμοι, χαλαρώνουν και το διασκεδάζουν. Σε αυτή την ηλικία είναι η ευκαιρία να μπουν στο νερό εύκολα κάνοντας ακόμα και μακροβούτια, διότι είναι πολύ κοντά ηλικιακά με το υγρό περιβάλλον της μήτρας. Δεν φοβούνται και δεν απαιτούν ακόμα την ανεξαρτησία τους. Τα μωρά που ξεκινάνε baby swimming νωρίς (6 μηνών), πάντα θα θυμούνται ότι κολυμπούν, δεν φοβούνται και μαθαίνουν επιδεξιότητες για την ασφάλειά τους στο νερό.

Από 1-3 ετών

Γενικά: Δυνατά πόδια τα οποία προκαλούν «χτύπημα» κολυμβητικών ποδιών, αναπτύσσουν τον συντονισμό ενώ δεν λείπει και η έντονη αίσθηση χιούμορ. Ξεκινούν να περπατάνε και εξελίσσονται σε έντονα κινητικά παιδιά, είναι φλύαρα χωρίς να μιλάνε καθαρά μέχρι να γίνουν ικανοί ομιλητές. Περιεργάζονται τα πάντα γι’ αυτό και η γνώση πρέπει να περνάει μέσω παιχνιδιών και τραγουδιών.

Τι περιμένουμε στην πισίνα:

Ξεκινώντας κολύμπι στην ηλικία 13-18 μηνών σημαίνει ότι είναι ακόμα στη βασική περίοδο της κολύμβησης και είναι πιο εύκολο να μάθουν να κολυμπούν χωρίς να φοβούνται , είναι συνεργάσιμα και αγαπούν το νερό. Από 19 μηνών έως 3 ετών αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητα, επίμονα, πεισματάρικα και ίσως φοβούνται το νερό. Έξυπνα παιχνίδια , χιούμορ και επιπλέον χρόνος αφιερωμένος στο παιδί, είναι η λύση για να μάθει νέα πράγματα. Το χτύπημα των ποδιών στο νερό αντικαθιστάται από αντανακλαστικό σε εκούσιο.

Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης:

Τα παιδιά σε αυτή τη φάση αντιλαμβάνονται πια τα πάντα και αντιγράφουν τα άλλα παιδιά, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αρχάρια παιδιά να ξεκινήσουν κολύμπι. Μέσα από τα παιχνίδια στο νερό, αντικείμενα που μοιράζονται μεταξύ τους, αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, μαθαίνουν να μοιράζονται και να επικοινωνούν.

 

Από την Ευρώπη Κακογιαννάκη, Υπεύθυνη Aqua Fitness Studio One

Πηγή: clickatlife.gr

You may also like...

Leave a Reply