Πως θα γίνετε αγρότες

Όλο και περισσότεροι άνεργοι πλέον στρέφονται προς τον αγροτικό τομέα είτε αξιοποιώντας το σπίτι στο χωρίο, είτε τα προγράμματα μίσθωσης γης.
Την τελευταία τετραετία μάλιστα σημειώθηκε αύξηση κατά 6,38% στον αριθμό των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση.
Αν λοιπόν θέλετε να στραφείτε προς την φύση και να δοκιμάσετε τις αγροτικές σας δυνατότητες ενημερωθείτε  παρακάτω για το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενοικίαση της αγροτικής γης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη  της εμπορικής, επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας και συνολικά, σε πρώτη φάση θα διατεθούν προς αξιοποίηση 1.216.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί προς μίσθωση στη σχετική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, 2.026 αγροτεμάχια σε 16 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.
Από τις αιτήσεις προκύπτει ότι 35% των αιτούντων είναι άνεργοι και 29% νέοι έως 35 ετών. Ποσοστό, 62% αυτών δεν διαθέτουν ίχνος αγροτικής γης και 11% διαθέτουν έως 10 στρέμματα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη μίσθωση αγροτικής γης

Ο οργανισμός πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ/www.opekepe.gr), έχει αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μίσθωσης δημόσιας γης. Τα αγροτεμάχια που διατίθενται κάθε φορά προς μίσθωση ανακοινώνονται κάθε Πέμπτη. Ο ενδιαφερόμενος «κατεβάζει» το αρχείο με το αγροτεμάχιο που τον ενδιαφέρει και μέσω του Google Εarth «βλέπει» την ακριβή του θέση, ενώ αν δηλώσει συμμετοχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή του ή αν υπάρχουν για την ίδια έκταση κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μίσθωσης αγροτεμαχίων έχουν:
•     νέοι έως 35 ετών
•     νέοι αγρότες
•     άνεργοι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ
•     επαγγελματίες αγρότες
•     νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Η διάρκεια της ενοικίασης είναι 5-25 έτη και το ενοίκιο μόλις 5 ευρώ το στρέμμα. Ενοικιαστές θα αναδεικνύονται όσοι συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, με βάση συγκεκριμένη μοριοδότηση, που όμως πριμοδοτεί νέους και ανέργους.

Πώς αποκτάται η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, υλοποιούνται σειρά δράσεων που τυγχάνουν κι ενισχύσεων (π.χ. βιολογική γεωργία), στις οποίες για να πάρει κανείς μέρος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Έτσι λοιπόν, πέντε είναι τα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει κανείς για να αποκτήσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, ανεξάρτητα σε ποια ηλικία βρίσκεται:
•    Θα πρέπει να διαθέτει αγροτική εκμετάλλευση σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας (π.χ. αλιεία, φυτική παραγωγή, ανανεώσιμες πηγές, αγροτουρισμός κ.α.)
•    Να υποβάλει αίτηση σε γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εγγραφεί στο ΜΑΑΕ
•    Το ποσοστό του εισοδήματός του από αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ή το 25% σε νησιά με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους
•    Το 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του θα πρέπει να αφορά η ενασχόλησή του με την αγροτική του δραστηριότητα
•    Να είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης ή στον ΟΑΕΕ (στην περίπτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωμάτια) ή στο ΙΚΑ/ΝΑΤ για τους αλιείς.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και συνεπώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση έναρξης εργασιών στην εφορία. Η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς των αγροτών γίνεται με την εγγραφή τους στο Μητρώο Taxis Αγροτών.
Γεωργικές Σχολές
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Γεργικών Σχολών σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ως Δημοσίων Αγροτικών Τεχνολογικών Λυκείων Τριετούς Φοίτησης. Η φοίτηση, η στέγαση και η σίτιση στις γεωργικές σχολές θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες πολίτες και για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγροτικά σεμινάρια

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών επιστημών διοργανώνει, τόσο σεμινάρια βραχείας διάρκειας (Φεβρουάριος – Ιούνιος), όσο και ταχύρυθμα, διάρκειας 40 ωρών, τα οποιά αναμένεται να παρκαλουθήσουν άλλα 200 άτομα.

 

πηγή: iefimerida.gr

You may also like...

Leave a Reply