Τι ξέρετε για το πουλάκι Τσίου ;

Είναι ναι παιδικό τραγούδι και ναι μας έχει ξετρελάνει όλους!
Πώς, όμως, «το πουλάκι τσίου» έγινε ένα από τα hit τραγούδια των ημερών και μόδα στη χώρα μας;

Όλα ξεκίνησαν στην Ιταλία, όταν αυτό το Καλοκαίρι «το πουλάκι τσίου», ή αλλιώς το «Il Pulcino Pio», σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts τον Αύγουστο για μια ολόκληρη εβδομάδα και παρέμεινε ως μία από τις κορυφαίες μουσικές επιλογές των Ιταλών για αρκετό καιρό. Ολόκληρη η Ιταλία «σείστηκε» στο ρυθμό του «μικροσκοπικού πουλιού», ενώ τόση ήταν η τρέλα των Ιταλών για το τραγούδι, που οργανώθηκαν κατά δεκάδες, ως κορυφαία εκδήλωση λατρείας, και λικνίστηκαν κάτω από τον καυτό ήλιο στους ρυθμούς του.

Το «Il Pulcino Pio» βασίζεται σε ένα εξίσου πολύ γνωστό παιδικό τραγούδι της Βραζιλίας με τίτλο «E o pintinho piu» και ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνεται κάπως παιδιάστικο και ανόητο, μέσα σε λίγα λεπτά ο ρυθμός του μπορεί να παρασύρει και τον πιο σοβαρό. Το τραγούδι εκτελέστηκε στα Ιταλικά από την ραδιοφωνικό παραγωγό Morgana Giovannetti και έπαιξε για πρώτη φορά φέτος, στις 18 Ιουλίου, από τον σταθμό «Globo». Έπειτα από την τεράστια επιτυχία του στη γείτονα Ιταλία, το τραγούδι κατηγορήθηκε για λογοκλοπή, ωστόσο ήταν πάντα σαφές πως επρόκειτο για μια νέα έκδοση του αρχικού κομματιού με ρίζες στη Βραζιλία. Όπως με την οικονομική κρίση, έτσι και με το «Il Pulcino Pio», η …τάση της εποχής πέρασε και στα ελληνικά σύνορα, ξετρελαίνοντας μικρά και μεγάλα παιδιά.

«Το πουλάκι τσίου» εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου και μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησε χιλιάδες θαυμαστές σε Facebook και Youtube. Η δισκογραφική εταιρεία «Planetworks» είναι εκείνη που το σύστησε πρώτη στο ελληνικό κοινό. «Ένα χαρούμενο τραγούδι που θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους! Οι στίχοι απλοί, αλλά “κολλητικοί”, η μελωδία πολύ χαρακτηριστική και η χορογραφία απολαυστική! Το πουλάκι τσίου, σας κλείνει το μάτι και σας παρασύρει, μεταδίδοντας το κέφι του! Έτσι…για να διώξουμε λίγο την δυσάρεστη “ατμόσφαιρα”…», είναι τα λόγια με τα οποία η εταιρεία «έβγαλε» στην ελληνική αγορά το «Il Pulcino Pio».

Όπερ και εγένετο. Σήμερα, η επίσημη σελίδα για «το πουλάκι τσίου» στο Facebook ξεπερνά τα 13.000 likes, ενώ το κανάλι του στο Youtube έχει παραπάνω από 4000 συνδρομητές και τουλάχιστον 3646347 προβολές βίντεο. Όπως και στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα οι versions για το διάσημο πλέον πουλάκι ημέρα με την ημέρα «ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια» με άκρως δημοφιλή εκείνη που «το πουλάκι τσίου» χορεύει τσιφτετέλι. Και αν στενοχωριέστε, που στο επίσημο βίντεο το πουλάκι στο τέλος το πατάει τρακτέρ, υπάρχει ιταλική εκδοχή, που το δείχνει να γυμνάζεται σκληρά, προκειμένου να αντιμετωπίσει το «κακό» τρακτέρ, το οποίο και τελικά νικά.

Εάν τέλος, ανήκετε σε εκείνους τους …λίγους που ακόμη δεν το έχουν ακούσει, ένας ακόμη λόγος να ανοίξετε τα ηχεία και να βάλετε το τραγούδι να παίζει, πέρα από την απλή περιέργεια, είναι το «διδακτικό» μήνυμα του τραγουδιού, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά. Με έναν διασκεδαστικό τρόπο μπορείτε να τα μάθετε τους ήχους διάφορων ζώων, όπως του κόκορα, της κότας, της γάτας, του σκύλου και του προβάτου, αλλά και πιο …δύσκολους, όπως του περιστεριού και της γαλοπούλας.

 

 
Χαζέψτε και το Ιταλικό…

πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ – protothema.gr

You may also like...

Leave a Reply