Πατέντες με άρωμα γυναίκας

Photograph by Andrew Rich/Getty Images

Της Susan Decker

Ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να κατοχυρώνουν πολλά περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τις γυναίκες, οι θηλυκοί εφευρέτες φαίνεται να αυξάνουν το μερίδιο τους σε πατέντες και εμπορικά σήματα στις ΗΠΑ. Για το 18% του συνόλου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ αναφέρονται ως εφευρέτες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την 1η Μαρτίου το Εθνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Γυναικών (NWBC) των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των γυναικών εφευρετών έχει διπλασιαστεί από το 1990. «Μια αύξηση της κατοχής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων μπορεί να σημαίνει αύξηση του αριθμού των εταιρειών που ανήκουν σε γυναίκες», λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Donna James. «Πολύ λίγες έρευνες έχουν μελετηθεί ειδικά τις γυναίκες τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και της πνευματικής ιδιοκτησίας», λέει.

Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας δεν ζητά από τους αιτούντες να καταγράψουν το γένος τους. Προκειμένου να υπολογίσει στην έκθεσή του πόσα διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκαν στους αντιπροσώπους του κάθε φύλου, το NWBC χρησιμοποίησε δεδομένα από την Απογραφή και την Κοινωνική Ασφάλεια ώστε να καθορίσει εάν το κάθε όνομα κάθε αίτησης διπλώματος αντιστοιχούσε σε άνδρα ή γυναίκα. Στη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ των ετών 1975 – 2010 καθώς και εμπορικά σήματα που κατοχυρώθηκαν μεταξύ 1980 και 2010. Συνολικά, οι μελετητές διαπίστωσαν αύξηση του αριθμού των γυναικών που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πέραν οποιουδήποτε ποσοστού είχε καταγραφεί στο παρελθόν.
Οι γυναίκες ήταν οι αποδέκτες ενός τρίτου των εμπορικών σημάτων που εκδόθηκαν για ιδιώτες, δηλαδή, διπλάσιο μερίδιο από ό,τι πριν 30 χρόνια, όπως ανέφερε το συμβούλιο. Ενώ όλες οι εφευρέσεις και οι ιδέες δεν καταλήγουν να γίνουν εμπορικά προϊόντα, η αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των εμπορικών σημάτων των γυναικών είναι ενδεικτική της παράλληλης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μεταξύ γυναικών όπως η Lisa Price, που άνοιξε μία επιχείρηση προϊόντων φροντίδας μαλλιών με το όνομα Carol’s Daughter στην κουζίνα του σπιτιού της στο Μπρούκλιν το 1993.
Το να κατοχυρώσεις ένα εμπορικό σήμα ήταν σημαντικό προκειμένου να λάβεις χρηματοδότηση από έναν επενδυτή το 2003, λέει η Price. «Εσύ φέρνεις στο τραπέζι ένα όνομα και ένα σήμα κατατεθέν και εκείνοι φέρνουν στο τραπέζι τα κεφάλαιά τους. Εάν δεν έχεις στην κατοχή σου ένα όνομα, η δυναμική αλλάζει. Το Carol’s Daughter, που σήμερα προμηθεύει με τα προϊόντα του ανεξάρτητα καταστήματα αλλά και τα Macy’s, έχει φτάσει να απασχολεί πάνω από 75 εργαζόμενους και προβλέπει σε έσοδα 40 εκατ. δολαρίων για τη φετινή χρονιά.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώθηκαν σε γυναίκες αυξήθηκαν κατά 35% το 2010, ξεπερνώντας μάλιστα τη συνολική αύξηση του 27%. Αυτό εν μέρει είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να περιορίσει τις καθυστερήσεις που συχνά διαρκούσαν ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν το 30% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας γυναικών δεν ανατίθεντο σε ιδιωτικές εταιρείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο των ανδρών που ήταν μικρότερο από 20%. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν δικές τους επιχειρήσεις, αντί του να εργάζονται για μεγαλύτερες εταιρείες, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ο Decker είναι δημοσιογράφος του Bloomberg News.

Πηγή: capital.gr

You may also like...

Leave a Reply