Οι αριστούχοι των Πανελληνίων

Διαβάστε για τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τα μυστικά της επιτυχίας, πέντε εκ των αριστούχων της φετινής χρονιάς!

Μεθοδικότητα, πρόγραμμα, πίστη στο στόχο και υπομονή, τα “κλειδιά” της επιτυχίας. Ο Γιάννης, η Βασιλική, η Άσπα, η Λίλιαν και ο Βασίλης, διέπρεψαν και συγκέντρωσαν “ιλιγγιώδεις” βαθμολογίες. Μιλήσαμε μαζί τους και μας αποκάλυψαν τα μυστικά του επιτεύγματος τους.

Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κόντρα στο άγχος των πανελληνίων, του ανταγωνισμού και της κούρασης, ο Γιάννης Καρακισιρίδης προέταξε την επιμονή του και τον προγραμματισμό του και τελικά τα κατάφερε και με το παραπάνω. 19.477 μόρια άλλωστε, δεν είναι και λίγα.

Ο Γιάννης ζει στη Νίκαια και μόλις τελείωσε το πρώτο Γενικό Λύκειο Νίκαιας. Το οποίο τελείωσε μάλιστα και πρώτος στην τελική κατάταξη βαθμολογιών κάνοντας περήφανους καθηγητές και τους γονείς του. Παιδί της θεωρητικής κατεύθυνσης, από μικρός αγαπούσε τα Αρχαία και ονειρευόταν να γίνει καθηγητής. Παρότι οι βαθμοί του, του επιτρέπουν να εισέλθει και σε πιο “κλασάτες” σχολές, όπως η Νομική, ο ίδιος θα επιλέξει τη Φιλολογία.

Η επιλογή του μάλιστα είναι 100% συνειδητή επιλογή, βάσει φιλοδοξίας και προσωπικών στόχων. “Νοιώθω τυχερός που από μικρός είχα εντοπίσει την κλίση μου”, είπε.

Ο Γιάννης αναγνωρίζει τη δυσκολία εύρεσης δουλειάς, αλλά είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα όταν έρθει εκείνη η ώρα.

“Υπομονή και επιμονή για την επιτυχία”

“Τι θα συμβούλευα τα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου; Υπομονή, επιμονή και να προγραμματίζουν το διάβασμα τους”, είναι η συμβουλή του αριστούχου.

Εκείνος μας είπε ότι “αφιέρωνα κατά μέσο όρο 8 ώρες διαβάσματος τη μέρα, μαζί με το χρόνο του φροντιστηρίου”, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις απαραίτητες θυσίες που απαιτούσε η επιτυχία του. “Οι έξοδοι περιορίστηκαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαινα κάθε Σαββατοκύριακο. Η κύρια προτεραιότητα μου ήταν το διάβασμα και γι’ αυτό πιστεύω πως τα κατάφερα”. Η καλύτερη επίδοση του Γιάννη ήταν στα Λατινικά, όπου βαθμολογήθηκε με 19,7, ενώ το χειρότερο του ήταν η έκθεση, όπου ο βαθμός του ήταν 18,4. Παρόλα αυτά, μας είπε χαρακτηριστικά, προβληματισμένος και σκεπτόμενος το μέλλον και την ανεργία στην Ελλάδα, πως “δεν θα μπορούσα να αποκλείσω το εξωτερικό”.

“Όχι υπερβολές, προσήλωση και οργάνωση”

Η Βασιλική Δρελιώζη, τελείωσε φέτος τη “Ράλλειο Σχολή” με 19.427 μόρια. Της θεωρητικής κατεύθυνσης και εκείνη, ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη δικηγορία. Η Νομική Αθηνών ήταν ένα όνειρο που πλέον μπορεί να υλοποιήσει. “Οι θυσίες που έκανα φέτος ήταν πολλές”, μας είπε, χωρίς όμως να μετανιώνει καθώς τώρα αισθάνεται δικαιωμένη για τους κόπους της.

“Χαίρομαι για την επιτυχία, και ειλικρινά δε σκέφτομαι από τώρα το μέλλον και την ανεργία”, δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Το κλειδί της επιτυχίας της ήταν η έλλειψη άγχους και η απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα και την οργάνωση του διαβάσματος.

Πρότυπο της Βασιλικής ήταν οι γονείς της, ενώ αυτό που συμβουλεύει τα παιδιά που σε ένα χρόνο από τώρα θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών, είναι απλό: “Να μην κουράζονται, να μην Υπερβάλλουν. Οι πανελλήνιες θέλουν προγραμματισμό, όχι άγχος. Αν δεν “παραβιάζουν” το πρόγραμμα θα πετύχουν όλα όσα θέλουν.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης στο Πολυτεχνείο

Το Πολυτεχνείο ήταν ο στόχος της Άσπας Σκαλίδη από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η Άσπα τελείωσε το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου με 19.241 , ενώ όπως μας είπε, κατάφερε να φτάσει στην επίτευξη των στόχων της χωρίς να αγχωθεί και να βγει από τις συνήθειες της.

Η μεγαλύτερη θυσία όμως που έκανε, είναι ότι “άφησα τον χορό που είναι η μεγάλη μου αγάπη”, όπως ανέφερε. Παρόλα αυτά, η ίδια κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ζηλευτό βαθμό για τα δεδομένα της φετινής χρονιάς στη θετική κατεύθυνση, που στιγματίστηκε από το αμφιλεγόμενο θέμα της φυσικής. “Κατάλαβα ότι ήταν λάθος, πανικοβλήθηκα και έτσι το έχασα”, μας είπε. Τι θα συμβούλευε τους νεότερους συμμαθητές της; “Να μη χάσουν την πενθήμερη, τις παρέες και τον εαυτό τους. Και κυρίως να αντιμετωπίσουν τις πανελλήνιες με ψυχραιμία”.

“Οι νέοι δεν πρέπει να αγχώνονται από τώρα για την ανεργία”

Έτσι μας είπε η Λίλιαν Δασκάλου από τα Κάτω Πετράλωνα. Η Λίλιαν θα αποφοιτήσει από το 9ο Λύκειο, και μέσω της θεωρητικής κατεύθυνσης ευελπιστεί ότι θα περάσει στη Νομική Αθήνας. “Οι επιλογές μου ήταν δύο”, μας δήλωσε. “Η ψυχολογία και η Νομική. Παρόλα αυτά, υπερισχύει η Νομική λόγω επαγγέλματος και ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη ψυχολογία γιατί μου αρέσει σαν αντικείμενο σπουδών, αλλά μπορεί να την προτιμήσω για Μεταπτυχιακό”.

Ποιο ήταν το δικό της “κλειδί” για την επιτυχία; “Πρόγραμμα και μεθοδικότητα. Παρότι διάβαζα μόνο δύο με τρεις ώρες την ημέρα, δεν παρέκκλινα ποτέ από το πρόγραμμα μου”. Για τον ίδιο λόγο, όπως μας είπε, δεν αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξόδους και τις ασχολίες της.

“Πέρασα ένα σχετικά χαλαρό χρόνο, χωρίς πολύ άγχος και πίεση. Οι έξοδοι μου δεν περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό γιατί κατάφερνα να παραμένω συγκεντρωμένη”. Και το ίδιο θα συμβούλευε και τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη διδακτική χρονιά. “Πρόγραμμα, έλλειψη άγχους και αυτοπεποίθηση”. Τέλος, δήλωσε “ξαλαφρωμένη και λίγο έκπληκτη από το τελικό αποτέλεσμα”, ενώ ο επόμενος στόχος της είναι οι διακοπές και η ξεκούραση.

Ένας από τους λίγους “λύτες” του γρίφου της φυσικής

Ο Βασίλης Ρούσης, που μόλις τελείωσε το 11ο Λύκειο Περιστερίου, είναι και ένας από τους λίγους που κατάφεραν να επιλύσουν το περίφημο θέμα Γ4 της Φυσικής. Τελειώνοντας την τεχνολογική κατεύθυνση με βαθμό πρόσβασης που αγγίζει τα 19.000 μόρια, ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. Και ο ίδιος δεν απέφυγε τις θυσίες για να επιτύχει τον στόχο του.

Η μεγαλύτερη είναι ότι αναγκάστηκε να αφήσει την αγαπημένη του ασχολία, δηλαδή το ποδόσφαιρο. Σχετικά με το θέμα της φυσικής μας είπε: “Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν λάθος η διατύπωση. Δε νομίζω πως και οι περισσότεροι το κατάλαβαν. Παρόλα αυτά, χάρηκα που τελικά βαθμολογήθηκε και δεν ακυρώθηκε το θέμα, γιατί κατάφερα να το λύσω”, κατέληξε ο ίδιος.

*Ευχαριστούμε τα φροντιστήρια “Στόχος” για την συνδρομή τους στην επικοινωνία με τους αριστούχους

Πηγή: news247.gr

You may also like...

Leave a Reply