Μέθοδος Pilates και πρόγραμμα ασκήσεων

Η μέθοδος γυμναστικής Pilates απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης ή φυσικής κατάστασης. Μάθετε περισσότερα για αυτήν!

Η μέθοδος γυμναστικής Pilates είναι μια ξεχωριστή μέθοδος γυμναστικής που ανανεώνει και τονώνει το μυϊκό σύστημα προκαλώντας συγχρόνως ένα αίσθημα σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Οι κινήσεις εκτελούνται σε όλη τους την έκταση με ροή, συγκέντρωση και αναπνοή. Οι ασκήσεις εκτελούνται με αυτοσυγκέντρωση βελτιώνοντας την ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματος. Η μέθοδος καθιερώθηκε το 1920 από το Γερμανό Joseph Hubertus Pilates (Πιλάτιζ) και με την συνεργασία ορθοπεδικών, φυσιοθεραπευτών και οστεοπαθητικών εκσυγχρονίζεται ώστε να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Η γυμναστική αυτή, έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των σωματικών δυνατοτήτων. Εφαρμόζεται ευρύτατα επί δεκαετίες από χορευτές, αθλητές, ηθοποιούς και γενικότερα από όσους επιθυμούν να διατηρηθούν σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Πώς εκτελείται η γυμναστική Pilates;

Οι ασκήσεις είναι σύνθετες και συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη δύναμη και την ευλυγισία. Εκτελούνται είτε σε όρθια στάση, είτε πρηνηδόν ή υπτίως σε στρώματα και ειδικά όργανα (ριφόρμερ, κάντιλακ, καρέκλα, βαρελάκια). Τα ειδικά αυτά όργανα είναι κατάλληλα κατασκευασμένα για να βοηθούν το σώμα να έρθει στην επιθυμητή στάση κατά την άσκηση ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Οι ασκήσεις γυμνάζουν τους μύες του σώματος από μέσα προς τα έξω. Η έμφαση δίνεται στους μύες στήριξης του κορμού: τον εγκάρσιο κοιλιακό, το περίνεο, τον τετράγωνο οσφυϊκό και τους γλουτούς. Σε ένα δυνατό κορμό τα άκρα, χέρια και πόδια, γυμνάζονται ελεύθερα χωρίς να επιβαρύνουν τη μέση. Οι επαναλήψεις κάθε άσκησης είναι λίγες ενώ η έμφαση δίνεται στην σωστή εκτέλεση. Παράλληλα με το μυϊκό σύστημα ασκείται και το αναπνευστικό, το οποίο συμμετέχει ενεργά στην εκτέλεση των ασκήσεων και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση καθώς και στην προστασία της σπονδυλικής στήλης.

Πώς γίνονται τα μαθήματα;

Τα μαθήματα είναι ατομικά ή γίνονται σε μικρές ομάδες με την επίβλεψη ειδικού εκπαιδευτή, η προσωπική υποστήριξη του οποίου εγγυάται την επιτυχία της μεθόδου.

Σε ποιους απευθύνεται η γυμναστική Pilates;

Η μέθοδος γυμναστικής Pilates απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης ή φυσικής κατάστασης. Ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων κυμαίνεται από ήπιος και θεραπευτικός έως και εξαιρετικά δυναμικός. Βοηθά όσους θέλουν να διορθώσουν τη στάση του σώματος τους, και να αποκτήσουν ένα μυϊκά τονωμένο και ευλύγιστο σώμα χωρίς περιττό όγκο. Βοηθά επίσης και όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένο άθλημα. Η έμφαση της μεθόδου δίνεται στην εξάλειψη μυϊκών δυσλειτουργιών αποτέλεσμα κακής στάσης σε καθιστικά επαγγέλματα, έλλειψης άσκησης ή τραυματισμών και την αντιμετώπιση σωματικών πόνων που αυτά προκαλούν.

Τι προσφέρει η μέθοδος Pilates;

 • Μακρύ, λεπτό και συγχρόνως μυώδες σώμα.
  Η μέθοδος Pilates βασίζεται σε ένα επιλεγμένο σύστημα ασκήσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ευλυγισίας και λειτουργικής δύναμης όλου του σώματος, χωρίς να δημιουργούν περιττό όγκο μυών.
 • Επίπεδη κοιλιά και σωστή στάση του σώματος.
  Οι αργές και εστιασμένες κινήσεις γυμνάζουν το σώμα από μέσα προς τα έξω, δυναμώνοντας τους βαθείς κοιλιακούς μύες, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζουν το σώμα και προσφέρουν μυϊκή τόνωση.
 • Αρμονία σώματος και πνεύματος.
  Οι ειδικά μελετημένες κινήσεις των ασκήσεων εκτελούνται με απόλυτη συγκέντρωση, και με ταυτόχρονη διαφραγματική αναπνοή, ενεργοποιώντας και το πνεύμα και το σώμα.
 • Θεραπευτικές ιδιότητες.
  Οι ασκήσεις Pilates συνιστώνται από ορθοπεδικούς, φυσιοθεραπευτές και οστεοπαθητικούς γιατί είναι ιδανικές για την αποθεραπεία και αποκατάσταση τραυματισμών σε διάφορα μέρη του σώματος (μέση, γόνατα, ώμους, αυχένα), καθώς και για την πρόληψη και αντιμετώπιση οστεοπόρωσης. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και τα κατάλληλα σχεδιασμένα όργανα εξασφαλίζουν τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα ωραίο πρόγραμμα προσωπικής άσκησης που επιλέξαμε για εσάς που θέλετε να γυμναστείτε και στο σπίτι:


 

Πηγή: portal.ygeia.com.gr

You may also like...

Leave a Reply