Καρναβάλι 2011 στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να χάσατε το 2 Ποδηλατικό Καρναβάλι που έγινε στη Θεσσαλονίκη αλλά  έχετε ένα πολλά υποσχόμενο 3ήμερο και πρέπει να οργανωθείτε!

Μερικά από τα παραδοσιακά έθιμα του Καρναβαλιού θα αναβιώσουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Το ξύρισμα του γαμπρού, τα πέταλα της καμήλας, παρελάσεις με φλόγα, είναι λίγα μόνο από τα συστατικά των εκδηλώσεων, που θα ζήσουν, όσοι βρεθούν εκεί. Την Κυριακή η παρέλαση των  αρμάτων στα Βασιλικά θα ακολουθήσει την τήρηση του εθίμου αναβίωσης ενός παραδοσιακού γάμου, ενώ το γλέντι θα κορυφωθεί με την καύση του βασιλιά “Καρνάβαλου”. Ενώ, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τις περίφημες γιαουρτομαχίες.
Η Καθαρά Δευτέρα θα βρει τους Θεσσαλονικείς στο φράγμα της Θέρμης να πετούν τον χαρταετό και στην πλατεία Σουρωτής να απολαμβάνουν την πατροπαράδοτη φασολάδα.  Επίσης στο Σέιχ Σου, την Αλάνα της Τούμπας και στο Άλσος της Νέας Ελβετίας οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν το χαρταετό και να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα, από τις 10 το πρωί κι έπειτα, με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς που θα διανεμηθούν δωρεάν.

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Καθαρά Δευτέρα:

  • Η 3η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει στην πλατεία Τσάτρα (μπροστά από το Θέατρο Δάσους) παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.
  • Η 4η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τα ΚΑΠΗ Τούμπας υποδέχονται τους πολίτες στον ελεύθερο χώρο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, όπου χορευτικά σχήματα Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας, της Κρήτης και του Πόντου.
  • Η 5η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς σε πικ-νικ στο Άλσος της Ν. Ελβετίας από τις 11 το πρωί, προσφέροντας κρασί και τσίπουρο, ενώ ομάδες εθελοντών θα μαγειρέψουν σαρακοστιανά εδέσματα. Για τους μικρότερους, τα Παιδιά εν Δράσει παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθέατρου «Το τελευταίο Δέντρο», της Αν. Αστερίου, ενώ τις νεανικές δράσεις αναλαμβάνουν μαθητές και μαθήτριες των 5ου και 19ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης καθώς και του 15ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, που θα ανεβάσουν πολιτική θεατρική σάτιρα και χορευτικές παραστάσεις, κλείνοντας την ημέρα με «ζωντανές» μουσικές από μαθητικά συγκροτήματα.

πηγή:.cityworld.gr, newsit.gr

You may also like...

Leave a Reply