Η Φύση στη βεράντα σας

 

Πώς θα στολίσω τη βεράντα μου; Τι να φυτέψω στις γλάστρες μου; Ποια φυτά ικανοποιούν το βλέμμα και ποια είναι χρήσιμα, προσαρμόζονται και αποδίδουν εύκολα; Ιδέες και λύσεις για έναν μικρό κήπο γεμάτο ζωή.

 

Για όλους εμάς που έχουμε επιλέξει να ζούμε στην πόλη, η πρώτη επαφή μας με τη Φύση είναι η βεράντα μας. Εχει αντικαταστήσει τον κήπο και είναι το μέρος όπου μπορούμε να ξεκουράσουμε όχι μόνο το σώμα μας αλλά και τις αισθήσεις μας, που όσες ώρες βρισκόμαστε στον κλειστό χώρο του γραφείου βρίσκονται σε λήθαργο.

 

Οσοι λοιπόν βρίσκεστε αυτή την εποχή σε ένα καινούργιο διαμέρισμα και αναρωτιέστε πώς θα φτιάξετε τη βεράντα σας ή όσοι από εσάς θέλετε να την ανανεώσετε, τι μπορείτε να φυτέψετε;

 

Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποια βασικά κριτήρια. Πόσο μεγάλη είναι η βεράντα και πόσο από αυτήν θέλετε να παραχωρήσετε στον κήπο, πόσο χρόνο θέλετε και μπορείτε να διαθέσετε στην περιποίησή της, αν επιθυμείτε τα φυτά να έχουν κάποια χρηστικότητα -στο μαγείρεμα ή σαν καλλωπιστικά- και πόσο απαιτητικά είναι σε φροντίδα και νερό.

 

1. Αρωματικά και βότανα
(φασκόμηλο, θρούμπι, δενδρολίβανο, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, μελισσόχορτο, δάφνη κ.λπ.)

 

Σε σχέση με τον μικρό χώρο που διεκδικούν, μας δίνουν πολύ περισσότερα. Χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας αλλά και σαν αρωματικά χώρου και ντουλαπιών (δενδρολίβανο, λεβάντα). Τα χαρακτηρίζει η αντοχή τους στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, οι μικρές απαιτήσεις τους σε νερό και φροντίδα, όπως και η ανθεκτικότητά τους σε εχθρούς και ασθένειες. Τα δε αρώματά τους δημιουργούν ευεξία.

 

2. Aλλα αρωματικά
(βασιλικός, δυόσμος, μάραθος, ρόκα, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο κ.λπ.)

 

Ποιος δεν έχει βάλει τα δάχτυλά του στα λουλούδια του βασιλικού να τον ταρακουνήσει και να του κλέψει τη μυρωδιά; Δίνουν μυρωδιά και γεύση στα μαγειρέματά μας, έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες και όπως και τα προαναφερθέντα δεν έχουν εχθρούς. Ζητούν όμως μεγαλύτερη μερίδα νερού από τα υπόλοιπα. Μπορείτε μαζί τους να δημιουργήσετε μια μοσχοβολιστή γωνιά.

 

3. Λουλούδια

 

Πολλά είδη λουλουδιών που μπορείτε να φυτέψετε είτε έτοιμα είτε με τους βολβούς τους προσφέρονται αυτή την εποχή. Θέλουν ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό, όμως θα δώσουν μια πολύχρωμη νότα στη βεράντα σας και είναι ιδανικά για να δημιουργήσετε τις δικές σας χρωματιστές συνθέσεις.

 

4. Φυτά με πλούσιο φύλλωμα και αναρριχητικά
(μπουκαμβίλια, γιασεμί, αγιόκλημα)

 

Απαιτούν χώρο αλλά μας αποζημιώνουν με την ομορφιά, το άρωμα και τα χρώματά τους. Αν θέλετε ένα μπέντζαμιν, μη διστάσετε. Η μόνη προφύλαξη που πρέπει να πάρετε είναι σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Τότε θα πρέπει να μπει στο σπίτι.

 

5. Παχύφυτα και κάκτοι

 

Ή αλλιώς τεμπέλικα φυτά. Οι ανάγκες τους σε νερό είναι μηδενικές, δεν ξέρουν τι θα πει εχθρός και ασθένεια, δεν ζητούν ιδιαίτερη φροντίδα και για το μόνο που μπορεί κανείς να τα κατηγορήσει είναι τα αγκάθια τους. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι καλό είναι να τα αποφύγετε. Το πώς θα συμπεριφερθούν στις χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι ο μοναδικός σας φόβος, γι’ αυτό προτιμήστε μικρές και ελαφριές γλάστρες ώστε τις κρύες μέρες να μεταφέρονται εύκολα σε προστατευμένο μέρος.

 

 

Πηγή: kathimerini.grYou may also like...

Leave a Reply