Η αναζήτηση εργασίας δεν σταματά στις γιορτές

Της Lynn Taylor

Πολλοί άνθρωποι που έχουν ριχτεί στο κυνήγι εργασίας εσφαλμένα πιστεύουν ότι κατά την εορταστική περίοδο κανείς δεν πρόκειται να δώσει σημασία στο βιογραφικό τους. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σε περιόδους υψηλής ανεργίας, όταν πέφτουν οι ρυθμοί στο γραφείο παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία να έρθουν επιτέλους σε πρώτο πλάνο οι προσλήψεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, όσο εργαζόμουν σε άλλες εταιρείες αλλά και τώρα που έχω τη δική μου επιχείρηση, σε διάφορες περιόδους όπου η απασχόληση ήταν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρχαν κενές θέσεις. Και καθώς οι συνήθεις καθημερινές υποχρεώσεις χαλάρωναν, οι μάνατζερ σαν κι εμένα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο σε θέματα προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων. Αναμφίβολα οι καιροί είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να καταθέσετε τα όπλα και να περιμένετε άπραγοι να περάσουν οι γιορτές. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές ιδέες για να μην αφήσετε την εορταστική περίοδο να πάει χαμένη όταν ψάχνετε για δουλειά:

1. Εκμεταλλευτείτε τα social media. Όλοι γνωρίζουν ότι ιστοσελίδες όπως το LinkedIn (LNKD), το Twitter και το Facebook αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία για δικτύωση. Λίγοι όμως έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο μέσα στη χρονιά για να τα αξιοποιήσουν στο μέγιστο. Οι γιορτές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία. Όπως κι εσείς, πολλοί είναι εξαρτημένοι από τον υπολογιστή τους, το smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα και δεν σκοπεύουν να περάσουν όλη την εορταστική περίοδο offline. Αν αφιερώσετε χρόνο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αυτές μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό χρυσωρυχείο για την εύρεση εργασίας.

2. Συνδυάστε δουλειά και διασκέδαση. Όταν είστε καλεσμένοι σε χριστουγεννιάτικες γιορτές, δεν χρειάζεται να μιλάτε ασταμάτητα στους πάντες για την προσπάθειά σας να βρείτε δουλειά. Να έχετε όμως στο νου σας ότι ίσως παρουσιαστεί μια ευκαιρία να μιλήσετε γι’ αυτό. Μπορεί, λόγου χάρη, να συναντήσετε τυχαία σε μια εορταστική εκδήλωση το υποψήφιο αφεντικό της θέσης των ονείρων σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν χρήσιμο να έχετε ήδη προετοιμάσει στο μυαλό σας λίγα λόγια για τον εαυτό σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Για τον ίδιο λόγο, όταν πηγαίνετε σε ένα πάρτι, κάντε κράτει στο αλκοόλ και μην ντυθείτε σαν τη LadyGaga. Και φυσικά καλού – κακού πάρτε μαζί σας επαγγελματικές κάρτες, ακόμη και αν γράφουν πάνω μόνο την ειδικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

3. Σηκώστε το ακουστικό. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία αποτελεί τον πλέον αποδεκτό τρόπο να έρθει κανείς σε επαφή με τον αρμόδιο πρόσληψης προσωπικού μιας επιχείρησης. Ωστόσο, μέσα στις γιορτές θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε και τηλεφωνικά, καθώς το Δεκέμβριο οι συνήθεις φρενήρεις ρυθμοί της δουλειάς κοπάζουν και έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες για μια συζήτηση υπό καλές συνθήκες. Σε καμία περίπτωση όμως μην φτάσετε στο σημείο να γίνετε φορτικοί. Τηλεφωνήστε στον υπεύθυνο προσλήψεων μια φορά και δείτε πώς θα πάει. Σε πρώτη φάση αυτό είναι αρκετό.

4. Κάντε τον ντετέκτιβ. Κατά τη διάρκεια των εορτών θα βρίσκεστε έξω περισσότερο απ’ ότι συνήθως, κάνοντας ψώνια, δουλειές και συναντώντας κόσμο. Αξιοποιήστε τις συναναστροφές σας όχι μόνο για να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τις επαγγελματικές σας ανάγκες, αλλά και για να μάθετε περισσότερα για τους άλλους. Η δικτύωση είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης και απαιτεί αμοιβαιότητα, είτε πρόκειται για το διαδίκτυο είτε όχι. Βρείτε τρόπους να φανείτε χρήσιμοι στους άλλους. Οι επαφές σας μπορούν επίσης να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για μια εταιρεία απ’ αυτές που θα βρείτε στο internet. Ρωτήστε τους γνωστούς σας για την εταιρική κουλτούρα των επιχειρήσεων που σας ενδιαφέρουν. Στο κάτω – κάτω πρόκειται για τη δουλειά σας, οπότε πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον επόμενο εργοδότη σας.

5. Το απλό, καθημερινό ντύσιμο στη δουλειά είναι μια χαρά… αφού προσληφθείτε όμως. Όταν πάτε σε μια συνέντευξη την περίοδο των Χριστουγέννων, μην μπείτε στον πειρασμό να ντυθείτε πρόχειρα, επηρεαζόμενοι από το ανεπίσημο, εορταστικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες. Δεν θα έχετε δεύτερη ευκαιρία να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση, γι’ αυτό φορέστε ένα σακάκι. Δείχνει σεβασμό. Επίσης, παρόλο που όλα κυλάνε πιο χαλαρά την περίοδο των γιορτών, μην ξεχάσετε το σημειωματάριό σας, να κρατάτε σημειώσεις και να έχετε μαζί το βιογραφικό σας σε έντυπη μορφή. Τέλος, όσο κρύο κι αν έχει, μην πάτε στο ραντεβού κρατώντας το καπουτσίνο σας.

6. Να είστε υπομονετικοί. Μην ξεχνάτε ότι παρόλο που μπορεί να τα πήγατε καλά σε μια συνέντευξη, δεν αποκλείεται οι αρμόδιοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρόσληψης να βρίσκονται σε άδεια. Όταν αναζητάτε εργασία κατά τη διάρκεια των εορτών, συχνά η απάντηση που θα πάρετε είναι «Μετά τις γιορτές». Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει –απεναντίας, βρίσκεστε ήδη σε καλό δρόμο.

Η LynnTaylor, CEO της Lynn Taylor Consulting, είναι αναγνωρισμένη ειδικός σε θέματα εργασίας. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο Tame Your Terrible Office Tyrant (TOT): How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job (JohnWiley & Sons) συμβουλεύει εργαζόμενους και ανώτερη διοίκηση πώς να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συμπεριφορές των ανωτέρων τους, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή: capital.gr

 You may also like...

Leave a Reply