Ευτυχία και Ποιότητα Ζωής

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η έννοια της «ποιότητας ζωής» και πως αυτή επιτυγχάνεται? Κάνετε συχνά μία αναδρομή στο χθες σας σκεπτόμενοι πως αν σε κάποιες στιγμές της ζωής σας είχατε πράξει διαφορετικά όλα σήμερα θα ήταν αλλιώς? Περνώντας τα χρόνια νιώθετε καλύτεροι άνθρωποι? Και τελικά μετά απ’ όλα είστε ευτυχισμένοι?

Η «ποιότητα ζωής» στηρίζεται στο βαθμό στον οποίο ένας άνθρωπος απολαμβάνει τις σημαντικές δυνατότητες της ζωής του. Δυνατότητες που προκύπτουν από τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που παρουσιάζονται στη ζωή του και που αντικατοπτρίζουν την αλληλεπίδραση των προσωπικών και περιβαλλοντικών του παραγόντων.
Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της μέτρησης για την ποιότητα ζωής είναι η μέτρηση του βαθμού στον οποίο οι άνθρωποι συναντούν τελικά τις «απαιτήσεις της ευτυχίας», αυτές δηλαδή που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ευτυχία του καθενός χωριστά.

Και τι είναι αυτό που ορίζει την ευτυχία?

Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.
Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και κανείς να υποφέρει, όμως τι κάνουμε γι’ αυτό? Ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά καταλαβαίνουν τις αληθινές πτυχές της ευτυχίας.
Νομίζουμε ότι αν έχουμε χρήματα, το σωστό σπίτι, ένα καλό αυτοκίνητο, μία καλή δουλειά, κύρος και 5 φίλους τότε θα είμαστε και ευτυχισμένοι. Ξοδεύουμε διαρκώς όλο μας το χρόνο προσπαθώντας να προσαρμόσουμε τον εξωτερικό κόσμο με τις επιθυμίες μας. Προσπαθούμε να έχουμε γύρω μας ανθρώπους και πράγματα που μας προσφέρουν μία αίσθηση ευχαρίστησης και άνεσης, όμως ακόμη δεν έχουμε βρει την ευτυχία… Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί μόνο στην απογοήτευση διότι ποτέ δεν βρίσκετε αυτό που πραγματικά ψάχνετε. Το μόνο που ουσιαστικά βρίσκετε είναι το «τι είσαστε» χωρίς να ανακαλύψετε ποτέ το «ποιοι είσαστε». Μην πέφτετε στην παγίδα αυτή!

Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε εσωτερική ηρεμία και να βρείτε την πραγματική ευτυχία είναι να βρείτε τον τρόπο εναρμονισμού του «εσωτερικού σας κόσμου» με τη «αντίληψή» σας. Προσπαθώντας να αγνοήσουμε την αληθινή μας φύση, δεν θα οδηγηθούμε στην ευτυχία. Έτσι, μία βιώσιμη λύση είναι να επανεξετάσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Πρέπει να απαλλάξουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που περιέχονται μέσα μας και να τις αντικαταστήσουμε με αξίες που υποστηρίζουν την έξυπνη και δημιουργική φύση μας. Χρειαζόμαστε ένα ριζικό «πρόγραμμα αναβάθμισης».

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να αλλάξει το σκεπτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τις ερωτήσεις που σας τίθενται καθημερινά στη ζωή σας. Για παράδειγμα, αντί του «τι θέλεις να γίνεις;», κάτι που σαν απάντηση οδηγεί στο ότι αυτό που θα κάνω είναι και η ευτυχία μου, να σκεφτείτε το «ποιος θέλω να γίνω;» Όταν η ταυτότητά μας είναι συνδεδεμένη με το «τι κάνουμε» το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι «είμαστε» η δουλειά μας, η σταδιοδρομία, ή ένας ρόλος στη ζωή. Αυτό δεν είναι αυτό που είμαστε! Είναι ακριβώς ένα από τα πολλά πράγματα που κάνουμε.
Το ποιοι είμαστε σχετίζεται καθαρά με τις εμπειρίες μας, τις αξίες, τα πάθη μας, τις σχέσεις, και άλλες προσωπικές μας ιδιότητες. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά από ό, τι κάνουμε. Αν δεν αναγνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε εσωτερική αρμονία ή να ζήσουμε την πραγματική ευτυχία.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η πορεία της προσωπικής ενδυνάμωσης και εσωτερικής αρμονίας πρέπει να ξεκινήσει από την ανακάλυψη του αληθινού μας εαυτού. «Αναβαθμίζοντας» τον εσωτερικό μας κόσμο θα έχουμε πολύ σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ποιοι είμαστε σε ένα γενικό βαθμό. Μόλις το κάνουμε αυτό θα καταφέρουμε και να είμαστε οτιδήποτε θέλουμε.

Αν αναλογιστούμε τελικά βαθιά το θέμα, διαπιστώνουμε ότι η ευτυχία δεν έχει να κάνει με τίποτα περισσότερο από την ίδια μας τη ψυχή. Η εμπειρία της ψυχής μας είναι και η εμπειρία της ευτυχίας μας. Και ακριβώς όπως κανείς δεν μπορεί να έχει την ψυχή του χωρίς εμπειρία, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την έννοια της πραγματικής ευτυχίας χωρίς την εμπειρία της ψυχής.

-Ρούλα Μος-

You may also like...

Leave a Reply