Δυσκοιλιότητα στις διακοπές ;

Οι καλοκαιρινές διακοπές θέλουν καλή διάθεση και κέφι… πολλές φορές όμως τα φουσκώματα μας τα χαλάνε όλα… Όπως όμως κάθε πρόβλημα, έτσι και αυτό έχει τη λύση του!

Γιατί όμως ντο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας να εμφανίζεται στις διακοπές;

Η δυσκοιλιότητα είναι διαταραχή του πεπτικού συστήματος ενώ οι αιτίες που την προκαλούν δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Ωστόσο, το άγχος, η διατροφή αλλά και η αλλαγή προγράμματος είναι μερικοί συνήθεις ύποπτοι για την εμφάνισή της. Αν το καλοσκεφτείς, κάθε ταξίδι προϋποθέτει αλλαγή της καθημερινότητας μας. Καθημερινή ρουτίνα όμως δεν είναι μονάχα η εργασία και οι υποχρεώσεις αλλά και η διατροφή ή το πρόγραμμα των εκκενώσεων. Σκέψου λοιπόν πόσο διαταράσσεται όλη αυτή η ρουτίνα στην περίπτωση ενός ταξιδιού.

Είτε ταξιδεύεις με πλοίο ή μεταβαίνεις οδικώς στον προορισμό σου το πιθανότερο είναι ότι μετά από κάποιες ώρες θα πεινάσεις. Η θάλασσα ή ο καθαρός αέρας θα κάνουν το στομαχάκι σου να γουργουρίσει και αν δεν έχεις προνοήσει να πάρεις κάποιο σπιτικό σνακ μαζί σου, το πιθανότερο είναι να υποκύψεις σε τροφές φάστ- φούντ. Ακόμη και αν αντισταθείς ή προνοώντας έχεις προμηθευτεί σπιτικά σνακ, η ακινησία ή η αναβολή της κένωσης μπορεί να σου διαταράξει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.

Άλλωστε, σκέψου ότι και το άγχος της προετοιμασίας του ταξιδιού, το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής για να προλάβεις να φτιάξεις βαλίτσες αλλά και η δυσκολία σου να προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον, κλίμα και κατάλυμα διαταράσσουν το «ρολόι» του οργανισμού σου, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ωραία αλλά τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις τη δυσκοιλιότητα;

* Νερό, νερό και πάλι νερό! Πίνε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νεράκι εκτός από τις υπόλοιπες ευεργετικές του ιδιότητες βοηθά και το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Βάλε στο πρόγραμμα 1 ποτήρι νερό με το ξύπνημα και θα δεις διαφορά! Κι επειδή όμως στις διακοπές συνηθίζεις να είσαι για ώρες εκτός σπιτιού ή ξενοδοχείου, φρόντισε να έχεις πάντοτε στην τσάντα σου ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό.

* Μην βαριέσαι να κουνηθείς: Καλή η ηλιοθεραπεία και η ξεκούραση αλλά μην το παρακάνεις. Εξάλλου οι διακοπές δεν είναι μόνο αραλίκι. Πες ναι σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Το κολύμπι ή και τις ρακέτες στην παραλία για κορμάκι θανατηφόρο και κοιλίτσα ήρεμη. Να θυμάσαι πως η αδράνεια χειροτερεύει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας ενώ η κίνηση δρα βοηθητικά.

* Βάλε πρόγραμμα και στις διακοπές: Έχεις συνδέσει το πρόγραμμα με έννοιες αρνητικές όπως για παράδειγμα η ρουτίνα και η βαρετή εργασία. Κι όμως μπορείς να είσαι ανέμελη και να κάνεις διακοπές με πρόγραμμα. Προσπάθησε να επισκέπτεσαι την τουαλέτα σε τακτικές ώρες, όπως για παράδειγμα μετά από κάθε σου γεύμα και μην παραλείπεις γεύματα.

* Φάε σωστά και υγιεινά: Προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και απέφευγε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και φαστ φούντ. Επίσης, μικρά και συχνά γεύματα θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη γραμμή σου και θα διασφαλίσουν ότι δε θα αντιμετωπίσεις προβλήματα εκκενώσεων.

Αν όμως δεν γίνεται τίποτα, πότε πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό ή να πάρεις φάρμακα;

Αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν και δεν έχεις επισκεφτεί την τουαλέτα για περισσότερο από μια εβδομάδα παρά το ότι ακολούθησες σωστή διατροφή, καλό θα ήταν να λάβεις κάποιο φάρμακο που θα σε βοηθήσει να επισκεφτείς την τουαλέτα. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά φυτικά σκευάσματα ή υπακτικά. Αν και πάλι δεν δεις φως, τότε επισκέψου το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και ζήτα την γνώμη γιατρού.

Επίσης, αν παρατηρήσεις έντονο πόνο στην κοιλιά ή αν δεις αίμα στα κόπρανα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς άμεσα ένα γιατρό που θα σε βοηθήσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα και να μην υποφέρεις άσκοπα.

 

 

πηγή: womenonly.gr

You may also like...

Leave a Reply