Δέκα χρονών έγινε το ευρώ

Μακριά από τις μεγάλες ουρές που δημιουργήθηκαν μπροστά στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης την 1η Ιανουαρίου 2002 από ανυπόμονους ανθρώπους που ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους να πρώτα νομίσματα του ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα γιόρτασε σήμερα τα δέκατα γενέθλιά του, με τη διακριτικότητα που επιβάλει η βαθιά κρίση στην ευρωζώνη.

Οι επίσημοι εορτασμοί παραμένουν σεμνοί. Οι νομισματικοί κύκλοι περιμένουν το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 χώρες της ευρωζώνης από αύριο (Δευτέρα).

Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα σύντομο βίντεο με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. «Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας» στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών», δεσμεύθηκε.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και ο πληθωρισμός, όπως τον αισθάνονται οι πολίτες, έχει αυξηθεί σχετικά και παρόλο που κάποιοι τομείς της κατανάλωσης έχουν επωφεληθεί από την υιοθέτηση του ευρώ για να προχωρήσουν σε αυξήσεις, ο πραγματικός πληθωρισμός μετά το ευρώ παραμένει στην ευρωζώνη κάθε χρόνο γύρω στο 2%.

Παράλληλα, προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, καταργώντας τα εμπόδια του συναλλάγματος το ευρώ βοήθησε στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο απολογισμός των δέκα αυτών ετών πάντως αμαυρώνεται από την οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοχρονιάτικά μηνύματά τους επέλεξαν να ζητήσουν από τους πολίτες να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ώστε να τερματιστεί αυτή την «πρωτόγνωρη», όπως την χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κρίση.

Εξάλλου, όπως είπε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, το 2012 κινδυνεύει να είναι ακόμη «πιο δύσκολο» από το annus horribilis (χρονιά του τρόμου) που μόλις πέρασε η ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν στο τέλος του 2011 βρέθηκε στο πιο χαμηλό της σημείο εδώ και δέκα χρόνια, ενώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 16 μήνες.

 

πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
9. individual this the understand more Under great to the the the ability experience. experiences consciousness in


You may also like...

Leave a Reply