Γυναικολογική υγεία: Πόσο πολύ την προσέχεις;

Απάντησε στις παρακάτω απλές ερωτήσεις για να διαπιστώσεις πόσο πολύ προσέχεις μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος σου.Γυναικολογική Υγεία

Αν απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παρακάτω 5 ερωτήσεις. θα διαπιστώσεις αν «σε προσέχεις» πραγματικά.

  • Έχεις φυσιολογικό Δείκτης Μάζας Σώματος – ΔΜΣ;

Ναι

Όχι

Διαίρεσε το βάρος σου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σου (βάρος σε κιλά ÷ ύψος2) – αν ο αριθμός που προκύπτει είναι μεταξύ 20 και 25, το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Αν είναι κάτω του 18 (όπου θεωρείσαι λιποβαρής), υπάρχει η πιθανότητα να μην έχεις ωορρηξία, ενώ αν είναι πάνω του 25 (όπου θεωρείσαι υπέρβαρη) διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – και τα δύο επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας.

Βασική συμβουλή Απευθύνσου  σε ένα διατροφολόγο ώστε να σε βοηθήσει να φτάσεις σε φυσιολογικό ΔΜΣ.

 

  • Έκανες τεστ ΠΑΠ φέτος;

Ναι

Όχι

Μόλις μία στις πέντε Ελληνίδες υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μπορεί να έχουν HPV και να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να μην το γνωρίζουν. Το τεστ ΠΑΠ είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας ενάντια στον καρκίνο, καθώς εντοπίζει τυχόν κυτταρικές ανωμαλίες στα πρώτα στάδια, πριν γίνουν καρκινικές. Η έγκαιρη πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας.

Βασική συμβουλή Είναι απλό – κλείσε ραντεβού με το γυναικολόγο σου σήμερα!

 

  • Υποφέρεις από έντονους πόνους και μεγάλη ροή κατά την περίοδό σου;

Ναι

Όχι

Ίσως υποδεικνύουν σοβαρότερο πρόβλημα. Πιθανόν να υπάρχουν αιτίες, όπως ορμονικές διαταραχές, κύστεις στις ωοθήκες, ενδομητρίωση.

Βασική συμβουλή Η αυξημένη ροή μπορεί να προκαλέσει αναιμία, γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως ξερά φασόλια και φακές, και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα με σίδηρο.

 

  • Κάνεις συχνά σεξ;

Ναι

Όχι

Μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό σεξ έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, π.χ., μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς ή κατάθλιψης. Μετά τον οργασμό, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται έως και πέντε φορές, απελευθερώνοντας ενδορφίνες.

Βασική συμβουλή Κλείσε ένα ραντεβού για σεξ με το σύντροφό σου κάθε εβδομάδα. Δεν είναι τόσο αυθόρμητο όσο θα ήθελες, αλλά αν θα το άφηνες στην τύχη, δε θα συμβαίνει ποτέ.

 

  • Έχεις κάνει εξέταση για HIV;

Ναι

Όχι

Τα κρούσματα HIV στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 52,7% από το 2010, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Βασική συμβουλή Αν έχεις μια νέα σχέση, προγραμμάτισε μια εξέταση HIV και ένα γενικό check-up και για τους δυο σας.
Συνεργάστηκε ο Σπύρος Γράψας, μαιευτήρας- γυναικολόγος

 

Πηγή: shape.gr

You may also like...

Leave a Reply