Γάμος – Υποχρεώσεις κουμπάρου

Ας αφήσουμε τη νύφη και τον γαμπρό και πάμε στον κουμπάρο, γιατί χωρίς αυτόν παντρειά δεν γίνεται!

Οι επίτιμος αυτός καλεσμένος στο γάμο, απολαμβάνει τιμές και αξιώσεις, αλλά έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

Στέφανα

Η νούμερο ένα υποχρέωση του κουμπάρου αφού είναι και αυτός ο οποίος στεφανώνει το ζευγάρι.

Εκκλησία

Τα έξοδα της εκκλησίας είναι υποχρέωση του κουμπάρου ο οποίος δίνει ότι ποσό θέλει, αν και αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι η εκκλησία ορίζει τιμές οι οποίες μάλιστα ποικίλουν, ανάλογα με την περιοχή.

Λαμπάδες

Τις λαμπάδες τις επιλέγει στις περισσότερες περιπτώσεις το ζευγάρι, αλλά αποτελεί έξοδο το οποίο αναλαμβάνει ο κουμπάρος.

Στολισμός εκκλησίας

Χωρίς να είναι καθόλου υποχρεωτικό, συνήθως ο κουμπάρος συμμετέχει στο κόστος του στολισμού ανάλογα πάντα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Αξεσουάρ Νύφης (Κουάφ για τα μαλλιά, πέπλο, γάντια)

Δεν χρειάζεται και πολύ άγχος, η νύφη επιλέγει και ο κουμπάρος πληρώνει.

Γαμήλιο δώρο

Σε συνεννόηση με το ζευγάρι ο κουμπάρος επιλέγει συνήθως ως δώρο κάτι για το σπίτι, κάτι που μένει ανάμνηση στο ζευγάρι σαν «το δώρο του κουμπάρου». Επιλέγεται πάντα σύμφωνα με την οικονομική του δυνατότητα.

Δίσκος με καράφα, ποτήρι και κουφέτα

Στον δίσκο μπαίνουν τα στέφανα του ζευγαριού μαζί με τα κουφέτα, και στην καράφα τοποθετείται το κρασί που πίνουν οι νεόνυμφοι. Αποτελεί υποχρέωση του κουμπάρο υ και καλό είναι να δίνεται σ τον ανθοπώλη ο οποίος αναλαμβάνει τον στολισμό της εκκλησίας για να κάνει αντίστοιχα και τον στολισμό του δίσκου με τα ίδια χρώματα και άνθη.

Μέσο μεταφοράς

Ο κουμπάρος είναι αυτός ο οποίος οδηγεί το νυφικό αυτοκίνητο πηγαίνοντας τη νύφη στην εκκλησία. Το στόλισμα του μέσου μεταφοράς συνήθως το πληρώνει ο κουμπάρος, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί υποχρέωση. Υποχρέωση του κουμπάρου, είναι να οδηγήσει μετά τον γάμο το ζευγάρι στην δεξίωση και στο τέλος, αυτός που θα τους μεταφέρει και στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο το οποίο έχουν προγραμματίσει να περάσουν την πρώτη νύχτα του γάμου τους… Αν πάλι το ζευγάρι έχει κανονίσει να φύγει αμέσως μετά τη δεξίωση για το γαμήλιο ταξίδι του, ο κουμπάρος και πάλι είναι αυτός που θα τους οδηγήσει στο αεροδρόμιο κτλ.

Πέρα από τις υποχρεώσεις ο κουμπάρος έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και δικούς του ανθρώπους στο γάμο του ζευγαριού καθώς και στη δεξίωση.

Το ζευγάρι από την άλλη, έχει την υποχρέωση να κάνει ένα δώρο στον κουμπάρο όπου συνήθως είναι κάτι που επιλέγει ο ίδιος προσωπικά.

Σε γενικές γραμμές πάντως, όλα εξαρτώνται από την οικονομική μας κατάσταση. Κάνουμε κουμπάρο/κουμπάρους πρόσωπα που αγαπάμε, οπότε η αξία των χρημάτων είναι περιττή. Πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού και των κουμπάρων και όλα πραγματοποιούνται τελικά όμορφα και με τη καλή διάθεση και τον τρόπο και από τις δυο πλευρές. Τέλος , τα ήθη και τα έθιμα για τις υποχρεώσεις των κουμπάρων μπορεί να αλλάζουν από τόπο σε τόπο.

You may also like...

Leave a Reply