Ψηφιακά βιβλία
Η εποχή έχει πλέον αλλάξει και ο κόσμος του βιβλίου προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα, έτσι τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πλέον δεδομένα. Εκατομμύρια βιβλία σε περισσότερες από 25 γλώσσες είναι διαθέσιμες στους e-βιβλιοφάγους και μάλιστα δωρεάν!
Αν ψάξει κανείς θα βρει αρκετά sites με online βιβλιοθήκες και εκατομμύρια e-βιβλία ελεύθερα για download, χωρίς κόστος και χωρίς άγχος για τα πνευματικά δικαιώματα αφού όσα έργα έχουν μετρήσει 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού (ή του μεταφραστή) είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς που επιθυμούν να διαθέσουν δωρεάν τα έργα τους ή απλά που θέλουν να τα κάνουν γνωστά χρησιμοποιώντας το internet.
Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η απελευθέρωση ενός βιβλίου στο internet δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί εξαιτίας της αντίδρασης των εκδοτικών οίκων, καθώς φοβούνται πως έτσι θα πέσουν οι πωλήσεις. Βέβαια σε αυτό υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι μέσω του internet μπορεί ένας συγγραφέας ή κάποιο έργο να γίνει περισσότερο γνωστό, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις… Πάντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διαδικτυακή απελευθέρωση μεταδίδεται και σιγά σιγά όλοι μας, εκδότες και αναγνώστες, θα μπούμε στο πνεύμα της εποχής!
Κάποιες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και sites που μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε (ή να κατεβάσετε) ηλεκτρονικά βιβλία είναι:
http://www.wdl.org/en/: Ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΟΗΕ η οποία, προς το παρόν, περιλαμβάνει 1300 περίπου χειρόγραφα και εικόνες από όλο τον κόσμο από το 8000 π.Χ. μέχρι σήμερα.
http://openarchives.gr/ : Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών
http://argo.ekt.gr/ : 4.000 βιβλιογραφικές εγγραφές και πλήρες κείμενο μονογραφιών, επιστημονικών ανακοινώσεων, ομιλιών, βιογραφιών, παρουσιάσεων και κριτικών βιβλίων, βιογραφικών σημειωμάτων ακαδημαϊκών, ξένων εταίρων και αντεπιστελλόντων μελών της Ακαδημίας Αθηνών από το 1926 μέχρι σήμερα. Η βάση έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Βάσεις δεδομένων ΕΚΤ
http://voulibeu.parliament.gr/ : Παλαιές εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων σε ψηφιακή μορφή
http://anemi.lib.uoc.gr/ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης που παρέχει πρόσβαση σε μια συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού που σχετίζεται με το Νεότερο Ελληνισμό.
http://www.europeana.eu/portal/ Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πύλη που παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά τεκμήρια από ευρωπαϊκά μουσεία, πινακοθήκες, αρχεία, βιβλιοθήκες και συλλογές οπτικο-ακουστικού υλικού.
Περιλαμβάνει εικόνες, κείμενα, ήχους και βίντεο
http://pandektis.ekt.gr/pandektis/ Ψηφιακή βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
www.gutenberg.org Συλλογή από 30.000 βιβλίων σε όλες τις γλώσσες
http://gallica.bnf.fr/ Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Περιλαμβάνει 90.000 ψηφιακά κείμενα, περισσότερες από 80.000 εικόνες και πολλά αρχεία ήχου.
http://www.bl.uk/onlinegallery/ttp/ttpbooks.html Μερικά σπουδαία βιβλία ψηφιοποιημένα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη τα οποία μπορεί κανείς να διαβάσει γυρίζοντας τις σελίδες τους σαν να είναι αληθινά. Μεταξύ των βιβλίων τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το μουσικό ημερολόγιο του Μότσαρτ και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.
www.scribd.com Πλατφόρμα που επιτρέπει σε αναγνώστες, συγγραφείς, ακόμα και εκδότες να ανεβάζουν, να διαβάζουν και να κατεβάζουν κείμενα ή και ολόκληρα βιβλία, άλλα δωρεάν και ορισμένα με πληρωμή. Υπάρχει περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
http://onlinebooks.library.upenn.edu/ Σύνδεσμοι με περισσότερα από 18,000 αγγλικά έργα σε πλήρες κείμενο. Περιλαμβάνει επίσης συνδέσμους σε καταλόγους και αρχεία online κειμένων όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και σε άλλες γλώσσες (όχι όμως ελληνικά).
www.archive.org/details/texts Μεγάλη συλλογή από βιβλία κάθε είδους
www.audiobooksforfree.com Αρχεία ήχου με αναγνώσεις βιβλίων, για άτομα με ειδικές ανάγκες
www.wattpad.com Διάφορα βιβλία από πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.