Τι σημαίνει το να είμαι θετικός άνθρωπος;

Πολλοί θεωρούν την θετικότητα συνώνυμο της παθητικότητας και της υποτακτικότητας ή της ουτοπιστικής και υπεραισιόδοξης αντιμετώπισης των πραγμάτων. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Η θετικότητα προϋποθέτει την θετική αντιμετώπιση του εαυτού μας, πριν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε θετικά τους γύρω μας.  Η γνήσια θετικότητα πηγάζει από την θετική αντιμετώπιση του εαυτού μας. Για παράδειγμα, αν σκεφτόμαστε θετικά για τον εαυτό μας, σημαίνει ότι τον σεβόμαστε και τον αγαπάμε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και να βάζουμε ξεκάθαρα όρια στους γύρω μας, για να τον προστατέψουμε.

Η συχνή ύπαρξη αρνητικών συναισθημάτων συνήθως υποκρύπτει ανασφάλειες και έλλειψη σεβασμού για τον εαυτό μας ή τον άλλο (πχ: ζήλεια, φθόνος, μίσος, θυμός, φόβος, κτλ). Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα (πχ: αγάπη, χαρά, πάθος, ελπίδα, ευγνωμοσύνη, ικανοποίηση) συνήθως βιώνονται συχνότερα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερες ανασφάλειες και σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι γενικότερα θετικοί και αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με δύναμη, βιώνοντας λιγότερο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία συνήθως έχουν και μικρότερη διάρκεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η θετικότητα λοιπόν συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, με αποτέλεσμα το άτομο αυτό να τα καταφέρνει καλύτερα και να νιώθει καλυτέρα, σε σύγκριση με κάποιον αρνητικό άνθρωπο.

Η αυτοεκτίμηση και  η αυτοπεποίθηση που πηγάζουν από την θετική αντιμετώπιση του εαυτού μας, είναι χαρακτηριστικά τα οποία μας βοηθούν να ακούμε τους άλλους χωρίς τα φίλτρα των κόμπλεξ και να καταφέρνουμε να αποδεχτούμε τον άλλο ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε μαζί του. Η αποδοχή του διαφορετικού άλλου απαιτεί αυτοπεποίθηση, επειδή είναι δύσκολο να αποδεχτούμε κάτι διαφορετικό, αν θεωρούμε ότι απειλεί την οντότητά μας. Η αυτοπεποίθηση είναι το χαρακτηριστικό που μας δίνει ήρεμη δύναμη. Η ήρεμη δύναμη καταφέρνει πάντα να νικάει, χωρίς να ισοπεδώνει τους γύρω της. Η ήρεμη δύναμη εκμεταλλεύεται την δυναμική των ομάδων, αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία κάθε μέλους και την διαφορετικότητα των μελών της, με αποτέλεσμα πάντα να τα καταφέρνει.

Η ήρεμη δύναμη είναι το χαρακτηριστικό, όλων των ηγετών και όλων των ανθρώπων που τα κατάφεραν. Προσωπικά, θεωρώ την θετικότητα, ως ήρεμη δύναμη, που μας βοηθά να προστατεύουμε τον εαυτό μας ξεκαθαρίζοντας έγκαιρα και σωστά τα όρια μας, ενώ ταυτόχρονα αποδεχόμαστε τους γύρω μας, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε καθόλου μαζί τους. Η αποδοχή ισοδυναμεί με το σεβασμό της προσωπικότητας (της δική μας και του άλλου) και χτίζει στερεές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η θετικότητα θα μπορούσε ίσως να είναι ο τρόπος για να ανακτηθεί ο χαμένος σεβασμός από τις σχέσεις των ανθρώπων. Αν δεν υπάρχει σεβασμός, δεν υπάρχει καν σχέση, και φυσικά δεν υπάρχει θετικότητα. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε πραγματικά θετικοί πρέπει να σεβόμαστε  τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Θετικός λοιπόν, δεν είναι ο υπεραισιόδοξος ή ο υποτακτικός, αλλά αυτός που ξέρει να σέβεται και να αποδέχεται.

Το κλειδί για να το καταφέρουμε αυτό είναι να εστιαζόμαστε στα θετικά στοιχεία των ανθρώπων και του εαυτού μας. Εστιάζοντας στα θετικά στοιχεία, καταφέρνουμε να τα αναδείξουμε και να τα καλλιεργήσουμε.  Όλοι οι ανθρωποι έχουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Γιατί να κολλάμε στα αρνητικά? Τα θετικά στοιχεία, αν τα καλλιεργήσουμε αυξάνονται και σιγά σιγά κάνουν τα αρνητικά να φαίνονται ασήμαντα και σιγά σιγά να μειώνονται. Εξάλλου, κανείς μας δεν είναι τέλειος!

Πηγή: positivelife.gr

You may also like...

Leave a Reply