Πρόταση για ΣΚ: Λίμνη Τσιβλού – Στις πλαγιές του Χελμού η δική μας «Μικρή Ελβετία»
Οι τσούχτρες έκαναν την εκδρομή και σας την προτείνουν! Τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι αξίζει να την επισκεφτείτε!
Σε υψόμετρο 700 μέτρων, μικρή αλλά πανέμορφη, μοιάζει με λαμπερό στολίδι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα έλατα.
Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο και τις πλαγιές του Χελμού, που καθρεφτίζονται στα νερά της. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 και δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1912-13 από μια κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθι και παρέσυρε τον οικισμό Τσιβλό, δίνοντας την ονομασία στην λίμνη.
Η έκτασή της φτάνει τα 200 στρέμματα, το βάθος της λέγεται πως ξεπερνάει τα 80 μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι 30 και στον πυθμένα βρίσκονται ακόμη τα ερείπια των σπιτιών του οικισμού. Αρχικά οι ντόπιοι την ονόμασαν Μαυρoλίμνη, για το κακό που προκάλεσε.
Κολύμπι με θέα τον Χελμό
Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν τα νερά της λίμνης για κολύμπι, με θέα το καταπράσινο τοπίο και τις κορυφές του Χελμού, ενώ τους χειμερινούς μήνες κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο και αυτοκίνητο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω της.
Επίσης, υπάρχουν δυο ταβέρνες όπου μπορείτε να καθίσετε για φαγητό ή καφέ, αλλά αν θελήσετε κάτι περισσότερο θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι τα γειτονικά χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, Ζαρούχλα και να φτάσετε εύκολα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων από τον πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Περιστέρα.

Η Αγία Βαρβάρα και η Παναγία των καταθεσίων
Πολύ κοντά στη λίμνη Τσιβλού βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αχαϊας. Γνωστότερο και πιο τουριστικά ανεπτυγμένο είναι αυτό της Ζαρούχλας, που απέχει περίπου 10 χλμ. από τη λίμνη. Λίγο πριν φτάσετε στη Ζαρούχλα θα δείτε στα αριστερά σας την πινακίδα για το χωριό Αγία Βαρβάρα στο οποίο αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να το γνωρίσετε.
Είναι κτισμένο σε ύψωμα, ανάμεσα σε πλατάνια και ακακίες, και με πολύ υγιεινό κλίμα. Είναι η πατρίδα των περίφημων Βαρβαριτών μαστόρων και υπήρξε κεφαλοχώρι μέχρι τη δεκαετία του 1970, με δημοτικό, σταθμό χωροφυλακής, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομείο και πταισματοδικείο. Σήμερα μπορείτε να δείτε τα σπίτια των οπλαρχηγών Αργυριάδη και Θεοχαρόπουλο, τις εκκλησίες της Αγ.Βαρβάρας, του Αϊ-Γιώργη και την Παναγία, που είναι κτισμένες πριν από 100 χρόνια.
Το χωριό είναι περιποιημένο και σε πολύ καλή κατάσταση, χάρη στον Βαρβαρίτη μεγαλοεργολάβο Χρήστο Αρφάνη που έχει φτιάξει καλντερίμια, πλακόστρωτες πλατείες, ξενώνα και γήπεδα μπάσκετ, καθώς και στους ντόπιους και Αθηναίους που έχουν αναστηλώσει πολλά από τα παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού. Αν πάτε Σαββατοκύριακο θα βρείτε ανοικτή και την ταβέρνα-καφενείο που λειτουργεί.
«Κολλημένη» στα βράχια
Ανηφορίζοντας τον δρόμο (από Λίμνη Τσιβλού προς Ζαρούχλα) θα δείτε αριστερά δρόμο με πινακίδες προς Χαλκιάνικα και Αγία Βαρβάρα. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό των Χαλκιάνικων θα δείτε χωματόδρομο αριστερά που οδηγεί στην Παναγία Καταθεσίων. Μοιάζει «κολλημένη» πάνω στα κάθετα βράχια, σε υψόμετρο 1.100 με θέα στο φαράγγι του Κράθιδος και στις πλαγιές του Χελμού.
Είναι χτισμένη από Βαρβαρίτες μαστόρους, το καθολικό είναι αφιερωμένο στην κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας. Εσωτερικά έχει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ονομάζεται και Παναγία των Καταφυγίων, εξαιτίας των πολλών σπηλιών που υπάρχουν στα βράχια γύρω της, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκήτες και κρυψώνες των ντόπιων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 21. Το καθολικό της μονής, όπως και το διώροφο κτίσμα που υπάρχει από κάτω, έχουν αναστηλωθεί πρόσφατα από τον σύλλογο «φίλοι των Χαλκιάνικων». Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
Το χωριό Σόλος
Υπάρχουν και άλλα ωραία μικρά χωριά στην περιοχή όπως ο Σόλος με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 1806 και τον πύργο του Σολιώτη.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λίμνη για δραστηριότητες, όπως κανό καγιάκ και καταδύσεις.

ΦΑΓΗΤΟ
«Παράδεισος» (6974 630908) Πολύ κοντά στην όχθη της λίμνης, με όμορφη αυλή, τραπέζια κάτω από τα δέντρα και πέτρινες βρύσες. Η κα Κατερίνα μαγειρεύει κόκορα με χωριάτικο μακαρόνι, αρνάκι λεμονάτο και πίτες. (Ανοικτό Σάββατο – Κυριακή).
«Πέτρινο» (26960 34190, www.limnitsivlou.gr ) Πολύ καλή ταβέρνα, δίπλα στον δρόμο. Δοκιμάστε αρνάκι λεμονάτο, χορτόπιτα στην πυροστιά, πέστροφα στη σχάρα (από το ιχθυοτροφείο της Περιστέρας), ψωμί ζυμωτό. Σερβίρουν επίσης διάφορα γλυκά και κρασί βιολογικής καλλιέργειας. Νοικιάζουν και 4 δωμάτια ακριβώς από πάνω. (Ανοικτό Παρασκευή – Κυριακή).
Στα 1.200 μέρα η «ωραία» του Χελμού
Το όμορφο χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.050 -1.200, πνιγμένο στο πράσινο, λόγω των νερών που φέρνουν τα τρία ρέματα. Τις καθημερινές η Ζαρούχλα ζει στη ραστώνη της, σε αντίθεση με τα Σαββατοκύριακα που οι επισκέπτες από την Αθήνα και τα γύρω μέρη κατακλύζουν τους πλακόστρωτους δρόμους της και γεμίζουν τους ξενώνες, τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία παραμένουν κλειστά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.
Η τουριστική ανάπτυξη του οικισμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 όταν ο πύργος του οπλαρχηγού Ασημάκη Φωτήλα, μετατράπηκε σε ξενώνα και έφερε τους πρώτους επισκέπτες. Ο πύργος κτίστηκε γύρω στο 1700, είχε γέφυρα και καταχύστρες και ήταν ένας από τους 14 που υπήρχαν στη Ζαρούχλα. Ενας ακόμη εγκαταλελειμμένος πύργος είναι του προκρίτου Σωτήρη Χαραλάμπη, δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης.
Λίγο μακρύτερα από το κέντρο του χωριού βρίσκεται ο γκρεμισμένος πύργος του Παπαδημητρόπουλου, πλάι στο μικρό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Είναι ένα υπέροχο παλιό κτίσμα, με καμπαναριό, φωλιασμένο ανάμεσα σε δυο τεράστια πλατάνια κι ένα κυπαρίσσι. Μέχρι τη δεκαετία του 30 ζούσαν τρεις μοναχές και εκεί που σήμερα είναι οι καμάρες βρίσκονταν τα κελιά τους.
Αν και το κτίσμα έχει συντηρηθεί εξωτερικά, εσωτερικά οι αγιογραφίες του 18ου αιώνα κινδυνεύουν να καταστραφούν. (Για να δείτε το εσωτερικό της εκκλησίας θα επικοινωνήσετε με τον επίτροπο Ζαρούχλας Απόστολο Καραφωτιά, τηλ. 6974716658, 26960 33932.)
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, έπειτα από 150 χλμ. θα φτάσετε στην Ακράτα. Από την Ακράτα ξεκινάει ο δρόμος που σε 5 χλμ. περίπου οδηγεί στη Λίμνη Τσιβλού και σε 33 χλμ. στη Ζαρούχλα.
Δυσπρόσιτη
Σύμφωνα με τους περιηγητές του 19ου αιώνα, το χωριό ήταν μεγάλο, με 200 οικογένειες, πολλούς μαχαλάδες και αγορά συγκεντρωμένη πάνω στη δημοσιά. Το ορεινό και δυσπρόσιτο της περιοχής ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν περνούσαν καν από εκεί.
Προϊόντα
Διάσημα είναι τα φασολάκια Ζαρούχλας, που αν πάτε την κατάλληλη εποχή θα δείτε να καλλιεργούν οι ντόπιοι, οι οποίοι ασχολούνται επίσης με τη δασοκομία και την κτηνοτροφία.
Ο πύργος
Ο γκρεμισμένος πύργος Παπαδημητρόπουλου που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, κτίστηκε επί ενετοκρατίας και κάηκε από τους Τούρκους.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«Δρυάδες» (26960 34840, www.driadeshotel.gr). Κρυμμένο μέσα στα δέντρα με οκτώ μεγάλα δωμάτια και δυο σουίτες, αίθουσα ψυχαγωγίας με βιβλιοθήκη, home theater, επιτραπέζια και μπαρ με σπέσιαλ ουίσκι.
«Ο Πύργος της Ζαρούχλας» (26960 33934, 210 6439488). Ο εντυπωσιακός πύργος του 1770 μετατράπηκε σε ξενώνα με λιτή διακόσμηση. Πανέμορφη και η αυλή του με θέα στη Ζαρούχλα και τον Χελμό.
«Πρωτόπαπα» (26960 34296, 6972893437) Καινούργιος πέτρινος ξενώνας, με έξι δωμάτια που έχουν τζάκια, κτιστά κρεβάτια και καναπέδες, και θέα στον Χελμό.
«Στης Ελενας» (26960 35083, 6946595433, www. zarouchla.com). Ομορφα διακοσμημένοι κοινόχρηστοι χώροι, με εννέα άνετα δωμάτια σε γήινα χρώματα και μια σουίτα.
«Τimberland Cabins» (26960 39050, 6981403012 www.timberlandcabins.gr) Μικρά πέτρινα σπιτάκια με τζάκι και εξοπλισμένη κουζίνα. Εσωτερικά έχουν ξύλινη επένδυση, είναι ευρύχωρα και καλόγουστα.
«Αροάνια» (26960 35090, 6972 487333, www.aroania-hotel.gr) Ομορφο πέτρινο τριώροφο κτίριο μέσα στις καστανιές με 21 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με τζάκι και διακόσμηση σε στυλ country.
Φαγητό
«Υδατα Στυγός» (26960 35050) Η Βαγγελιώ και η Κωνσταντίνα μαγειρεύουν για εσάς μοναδικές συνταγές, όπως ζυγούρι στη γάστρα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, πιπερόπιτα ή πρασόπιτα, γαρδουμπάκι φούρνου, ομελέτα με άγριες αγκινάρες ή σπαράγγια και γλυκά γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα ή καρυδόπιτα.
«Μαχαίρας» (26960 33928) Στην πέτρινη σάλα θα δοκιμάσετε συκωτάκια τυλιγμένα σε μπόλια, χοιρινό με μανιτάρια, κεφτέδες βούτσι (κοκκινιστούς), γκιούλμπασι και γαλατόπιτα της κ. Ολγας.
«Ο Γιάννης» (26960 33939, 6974909738) Παλιά ταβέρνα και στέκι των ντόπιων με λίγα και καλά φαγητά, όπως παϊδάκια, χωριάτικα λουκάνικα, τυρόπιτα, χορτόπιτα, φασολάδα. Μένει ανοιχτή και καθημερινές.
Πηγή: ethnos.gr
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.