Καλοκαιρινές γιορτές φαγητού στην Ελλάδα

Διακοπές και φαγητό πάνε μαζί, έτσι αν βρεθείτε στα παρακάτω μέρη μια καλή ιδέα είναι μια καλή ευκαιρία να παραβρεθείτε στις καλοκαιρινές γιορτές φαγητού!

 

 

 

Γιορτή Μελιτζάνας  –  Λεωνίδιο, Αρκαδία

Η περιοχή μπορεί να τιμάει ιδιαίτερα τη γουρουνοπούλα ψημένη αργά στη σούβλα ώστε να βγει με την τραγανή πετσούλα που την κάνει ανάρπαστη σε γιορτές και καθημερινές, όμως το Λεωνίδιο είναι κυρίως γνωστό για τις μελιτζάνες του. Τις γνωστές σε όλους ως τσακώνικες. Μάλιστα, το 1996 το Λεωνίδιο αναγνωρίστηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τις τσακώνικες μελιτζάνες. Η γιορτή που οργανώνεται προς τιμή του λαχανικού τους στο γραφικό λιμάνι Πλάκα στις 28 Αυγούστου δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν λαχταριστές συνταγές με μελιτζάνα, όπως μουσακά, μοσχάρι με μελιτζάνες και τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα τομάτας και φέτα (μία απλή αλλά άκρως απολαυστική συνταγή). Αν αισθάνεστε τολμηροί μπορείτε να δοκιμάστε τις ικανότητες σας στη μαγειρική παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό. Οι κανόνες είναι απλοί: αρκεί να χρησιμοποιείτε μελιτζάνες.

 

Γιορτή Σαρδέλας – Καλλονής,  Σκάλα Καλλονής, Λέσβος


Η πόλη της Σκάλας Καλλονής στη Λέσβο είναι πασίγνωστη για τις σαρδέλες της. Οι σαρδέλες αυτές είναι νόστιμες όπως και να σερβιριστούν, ψητές, τηγανητές ή και παστές. Μάλιστα, το γεγονός ότι παστώνονται για μερικές μονάχα ώρες, τις κάνει να διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο παστό στον κόσμο. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου η Σκάλα Καλλονής λοιπόν, γιορτάζει το Νο1 προϊόν της προσφέροντας σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν σαρδέλες και ούζο. Την όλη γιορτινή ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

 

Γιορτή Χοχλιού –  Χανιά, Κρήτη

Μπορεί για πολλούς ξένους να αποτελεί έκπληξη, αλλά στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα σαλιγκάρια δεν θεωρούνται λιχουδιά μόνο στη Γαλλία. Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότερες κρητικές οικογένειες θα φάνε σαλιγκάρια ή χοχλιούς όπως τους αποκαλούν, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πολλά είναι τα κρητικά φεστιβάλ που τιμούν αυτό το έδεσμα, όμως το μεγαλύτερο και γνωστότερο είναι αυτό που γίνεται το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου στο χωριό Βλαχερονίτισα, στην περιοχή των Χανίων. Γίνεται στην πλατεία του χωριού και πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε κλασσικό κρητικό γλέντι που κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με χορούς, λύρες, λαούτα και φυσικά, ρακή να ρέει άφθονη.

 

Γιορτή Φακής  –  Εγκλουβή, Λευκάδα

Σε άκρως βουκολικούς ρυθμούς εκτυλίσσεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου η γιορτή της φακής. Σε υψόμετρο 900μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στην εκκλησία του Αγ. Δονάτου στο χωριό Εγκλουβή της Λευκάδας, οι κάτοικοι τιμούν την πολυαγαπημένη τους φακή. Το χωριό φημίζεται ότι παράγει τις καλύτερες φακές στη χώρα λόγω του ήπιου κλίματος και του εδάφους του που είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο. Στο οροπέδιο του Αγ. Δονάτου συρρέουν μαζί με τους ντόπιους και πολλοί επισκέπτες του νησιού που γεύονται το νοστιμότατο όσπριο σε διάφορες συνταγές. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το βράδυ με παραδοσιακά  τραγούδια.

 

Γιορτή Φέτας –  Ελασσόνα, Θεσσαλία

Στην Ελασσόνα, μισή μόλις ώρα με το αυτοκίνητο από τον Όλυμπο που ενδείκνυται και με το παραπάνω για hiking εξορμήσεις, γίνεται η γιορτή του πιο γνωστού ελληνικού προϊόντος. Η Θεσσαλία ευθύνεται για το 30% της συνολικής παραγωγής φέτας στην Ελλάδα, παράγοντας κάθε χρόνο 27 χιλιάδες τόνους. Η διοργάνωση γίνεται κάθε δύο χρόνια το Σεπτέμβριο (φέτος τις μέρες 25, 26 και 27/9) και όπως είναι επόμενο, προσελκύει και πολλούς ξένους τουρίστες που θέλουν να γευτούν πραγματική φέτα.

 

Γιορτή Μανιταριού – Γρεβενά

Τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά των Γρεβενών είναι το ιδανικό μέρος για αυτό το μικρό φεστιβάλ, άλλωστε τα Γρεβενά δίκαια έχουν ονομαστεί «η επίσημη ελληνική πρωτεύουσα του μανιταριού». Κάθε χρόνο, προς το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, πολλοί λάτρεις των μανιταριών από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν στην περιοχή για να παρευρεθούν στο γεγονός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθώς και εξορμήσεις στα κοντινά δάση για μελέτη και συλλογή των εκατοντάδων ποικιλιών μανιταριών που φυτρώνουν εκεί. Οι διοργανωτές υπόσχονται ότι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλων των ειδών τις λιχουδιές με βάση το μανιτάρι, ακόμα και γλυκά όπως, μαρμελάδα μανιταριού, τρούφες και λικέρ μανιταριού.
Την γιορτή συνοδεύουν πολλά μουσικά δρώμενα με ζωντανές εμφανίσεις ροκ, λάτιν και τζαζ συγκροτημάτων. Για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν, υπάρχει και κάμπινγκ.

 

πηγή: thea.gr

 

You may also like...

Leave a Reply