Η μαγεία του μπαλέτου
Ο «ευγενέστερος» των χορών, που έκανε τα πρώτα του βήματα στις αριστοκρατικές αυλές της αναγεννησιακής Ιταλίας, όπου διαδόθηκε έπειτα στη Γαλλία και τη Ρωσία, έδειχνε για πολλά χρόνια να απευθύνεται αποκλειστικά στα κορίτσια των «καλών» οικογενειών. Με τα χρόνια φυσικά αυτό άλλαξε, το κοινό του μπαλέτου μεγάλωσε, «άνοιξε».
Το μπαλέτο (ή μπαλλέτο, αλλά και κλασικός χορός) είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Στην πρώιμη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέροθεν της σκηνής. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού.
Είναι μια τέχνη μέσα από την οποία ο άνθρωπος εκφράζεται, ψυχαγωγείται και δημιουργεί. Καλλιεργεί τη φαντασία, τον αυθορμητισμό, και την κοινωνικότητα. Δίνει δυνατότητα έκφρασης που τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία.
Κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλα τα είδη μπαλέτου είναι η πειθαρχία, οι εντυπωσιακές και συχνά δύσκολες ασκήσεις και η συχνή εξάσκηση, παράγοντες που δίνουν στους χορευτές μπαλέτου πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.
Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος και τον συντονισμό των μελών του, καθώς και την αίσθηση του ρυθμού και την μνήμη.
Ως αεροβική άσκηση, το μπαλέτο συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς μύες, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά με τονωμένους μύες, χωρίς να προσθέτει όγκο.
Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους και το μυαλό τους με υγιή τρόπο, και διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά.
Στις σχολές μπαλέτου, οι μαθητές διδάσκονται μια ποικιλία βημάτων και κινήσεων που καλλιεργούν την δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, την χάρη και την ικανότητα ερμηνείας μπροστά σε άλλους.
Η συμμετοχή στις παραστάσεις που διοργανώνει το μπαλέτο για το κοινό, διδάσκει στους μαθητές οργάνωση, συγχρονισμό, συγκέντρωση και υπευθυνότητα, καθώς και πώς το να δουλεύουν και να συνεργάζονται με άλλα άτομα μέσω μίας σωματικής επικοινωνίας.
Το μπαλέτο ενισχύει την μουσική καλλιέργεια των μαθητών και ενθαρρύνει την εκτίμηση και την αγάπη για την κλασσική μουσική.
Όσοι ασχολούνται με το μπαλέτο αποκτούν γνώσεις για τις ρίζες και την ιστορία του μπαλέτου, και σεβασμό τα σπουδαία μπαλέτα και τους διάσημους χορευτές.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις των διάφορων επιπέδων, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να κερδίσει υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο χορού ή να γίνει επαγγελματίας δάσκαλος χορού και να ζει από αυτό.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαρίζει αυτοπεποίθηση και πολύ διασκέδαση.
Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.