Εννέα στις δέκα Ελληνίδες ξεκινούν τον θηλασμό, αλλά εγκαταλείπουν νωρίς την προσπάθεια
Εννιά στις δέκα μητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, αλλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, ερχόμενες συστηματικά αντιμέτωπες με δεκάδες εμπόδια στον θηλασμό, με ελλιπή υποστήριξη και με υπονόμευση.
Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης, με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού που ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο «Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί να οπλίσει με γνώση το σχεδόν 80% των Ελληνίδων που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του μπιμπερό να μην ακολουθήσουν την επιθυμία τους να θηλάσουν το παιδί τους.
«Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους», υποστηρίζει.
Επιδίωξη του κ.Παπαβέντση είναι να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο.
«Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλη η σύγχυση, οι λανθασμένες στάσεις και αντιλήψεις για τον θηλασμό στο ευρύ κοινό θα έχουν εξαφανιστεί, ως αποτέλεσμα δύο τριών διαδοχικών γενεών γυναικών που θήλασαν επιτυχώς και αποκλειστικά τα παιδιά τους. Μπορώ να φανταστώ τη μέρα που όλες οι Ελληνίδες θα ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τον θηλασμό και θα αφήνονται ελεύθερες να θηλάσουν το παιδί τους, χωρίς επιβαλλόμενα εμπόδια, για όσον καιρό θέλουν και μπορούν», επισημαίνει ο κ.Παπαβέντσης.
Η προσπάθεια δεν πρέπει να εγκαταλείπεται. Ακόμη και τα οφέλη για τον πατέρας είναι σημαντικά. Τα πλεονεκτήματα λοιπόν ως προς το μωρό, τη μαμά και τη σχέση σας μαζί τους συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Θα έχετε πολύ λιγότερη δουλειά με το μωρό, το πρώτο διάστημα της ζωής του (η μητέρα του θα κάνει την περισσότερη απ’ αυτή, θηλάζοντας).
- Το μωρό σας θα κλαίει έως και 3 ώρες λιγότερο το 24ωρο.
- Δε θα χρειάζεται να περπατάτε με το μωρό, για να αποκοιμηθεί τα βράδια. Θα κοιμάται θηλάζοντας στο στήθος της μητέρας του.
- Το μωρό σας θα αρρωσταίνει λιγότερο. Και έτσι, και εκείνο δε θα υποφέρει, και εσείς δε θα ταλαιπωρείστε.
- Θα έχετε λιγότερα έξοδα για να ταΐσετε το μωρό (για έξι μήνες τίποτε), να το πάτε στο γιατρό και να πληρώσετε για φάρμακα.
- Θα έχετε πιο εύκολη κοινωνική ζωή, εξόδους και ταξίδια.
- Η σύντροφός σας θα εξελιχθεί ομαλά στη μητρότητα και θα είναι ψυχικά πιο ολοκληρωμένο και ώριμο άτομο, με πολύ θετικές συνέπειες στη σχέση σας.
Αρκετά σημαντικοί λόγοι ώστε και οι μπαμπάδες να βοηθήσουν, να συμπαρασταθούν και να εμψυχώσουν τη συντροφό τους στο να μην εγκαταλείψει νωρίς την προσπάθεια!
Πηγή : health.in.gr & mother.gr
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.