Εγκυμοσύνη σε ώριμη ηλικία
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά σε όλους τους τομείς είτε αυτός είναι της τεχνολογίας των επιστημών ή και της πολιτικής. Αυτό όμως που έκανε τη μεγάλη διαφορά είναι η διαφοροποίηση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Η γυναίκα χειραφετήθηκε κατέλαβε νέες θέσεις εργασίας και φυσικά άλλαξε το παλαιότερο προφίλ της. Μάχιμη στον επαγγελματικό στίβο έγινε καριερίστρια κατέλαβε θέσεις κύρους και γοήτρου με το ανάλογο τίμημα. Ένα από αυτά είναι και η απόφαση για δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιό είναι όμως το πραγματικό αποτέλεσμα και το αντίκτυπο αυτής της επιλογής;
Η καλύτερη ηλικία να αποκτήσει παιδί μια γυναίκα σύμφωνα με εμάς τους ειδικούς και με βάση τα βιολογικά δεδομένα είναι από την ηλικία 20 ετών έως και 35 και αυτό γιατί μετά τα 35 όπως θα δούμε παρακάτω αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιων προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν και να επηρεάσουν αρνητικά τη μητέρα αλλά και το παιδί. Αρχίζοντας λοιπόν θα αναφερθούμε στη σύλληψη η οποία γίνεται δυσκολότερη μετά τα 35 και ακόμα μεγαλύτερη μετά την ηλικία των 40.Αυτό τουλάχιστον δείχνει και το ποσοστό των γυναικών που καταφεύγει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που μπορεί να αρχίσει με μία απλή διερεύνηση υπογονιμότητας και να καταλήξει μέχρι και την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Τα ποσοστά επιτυχίας λοιπόν μιας εξωσωματικής πέφτουν μετά την ηλικία των 35 ετών και ακόμα περισσότερο μετά τα 39.Πράγματι το βιολογικό ρολόι σε μια γυναίκα είναι χαρακτηριστικό και δε μεταβάλλεται παρόλο που οι γυναίκες στις μέρες μας σίγουρα αισθάνονται και φαίνονται πιο νέες και πιο δημιουργικές.
Όταν όμως επιτευχθεί εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία είτε φυσικά είτε με ιατρική βοήθεια η όλη πορεία αυτής διαφέρει εν μέρει με μια εγκυμοσύνη σε μικρότερη ηλικία.
Αρχίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας έχει δοθεί χρόνος σε διάφορες νοσολογικές οντότητες άσχετες με την εγκυμοσύνη να αναπτυχθούν. Με την ηλικία λοιπόν αυξάνεται και η πιθανότητα σε μια γυναίκα να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη, κάποια πέτρα στη χολή στο νεφρό ή υπέρταση. Αυτές οι καταστάσεις βεβαίως μπορεί να εμφανισθούν και σε μικρότερη ηλικία αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρξουν.
Μια γυναίκα που μένει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να αντιμετωπίζει διάφορες άλλες καταστάσεις μαζί με την εγκυμοσύνη, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν καθώς και άλλες όπως η καρδιακή νόσος, κιρσοί, νευρολογικά και αιματολογικά σύνδρομα, έλκος στο στομάχι κλπ.
Η έγκυος που βρίσκεται σε κάπως προχωρημένη ηλικία, παρακολουθείται ιδιαίτερα από το γυναικολόγο της, ο οποίος κάνει τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, στην προσπάθεια του να την ελέγξει καλύτερα. Ο αρχικός έλεγχος που θα γίνει στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τον τακτικό έλεγχο που γίνεται σε μια νέα έγκυο.
Παρακάτω βλέπετε συνοπτικά μια τυπική παρακολούθηση εγκύου:
5-6 εβδομάδες – εντόπιση ενδομήτριας κύησης στον υπέρηχο αιματολογικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου
11-13 εβδο.-αυχενική διαφάνεια και pappa
16-18 εβδ. a-test υπερηχογράφημα ανάπτυξης
(αν χρειάζεται- ηλικία γυναίκας >34ετών – αμνιοπαρακέντηση)
21-23 εβδ. « β – επιπέδου υπερηχογράφημα»
21-23 εβδο. υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου (όχι υποχρεωτικά)
28 εβδ. υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου
32 εβδ. doppler ομφαλικής αρτηρίας –υπερηχογράφημα ανάπτυξης
36 εβδ. υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου
38-40 εβδ. Τοκετός
Αρχίζοντας λοιπόν γίνεται ο απαραίτητος αιματολογικός έλεγχος που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και καρδιολογικό έλεγχο της εγκύου. Είναι γνωστό ότι με τη αύξηση της ηλικίας μια εγκύου αυξάνεται και η πιθανότητα για να γεννήσει παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες δηλαδή διάφορα γενετικά σύνδρομα όπως αυτό της τρισωμίας 21 ή αλλιώς συνδρόμου Down. Έτσι θεωρείται επιβεβλημένη η αμνιοπαρακέντηση που γίνεται στις 16 εβδομάδες ή στις 12 εβδομάδες η λήψη τροφοβλάστης. Φυσικά καμία επεμβατική μέθοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το ανάλογο τίμημα και αυτό έχει να κάνει με την εμβρυική απώλεια που μπορεί να φτάσει στο 0,5%.
Η αμνιοκέντηση είναι μία εξέταση η οποία γίνεται ως επί το πλείστον σε γυναίκες άνω των 34 χρονών κατά την οποία λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και κατόπιν εξετάζεται κυτταρολογικά για την ανεύρεση ορισμένων συνδρόμων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Εκτός από την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο, ο γυναικολόγος θα κάνει τακτικές κολπικές καλλιέργειες για να διατηρεί τον κόλπο καθαρό, όπως και τακτικά υπερηχογραφήματα για να ελέγχει τη ζωηρότητα και σωματική ακεραιότητα του εμβρύου.
Στις 21-23 εβδομάδες γίνεται το υπερηχογράφημα β επιπέδου που περιλαμβάνει ένα υπερηχογράφημα αναλυτικό και που εξετάζονται όλα τα ζωτικά όργανα του εμβρύου τα νεφρά , η καρδιά ,ο εγκέφαλος και γενικότερη ανάπτυξη.
Εν συνεχεία εκείνο που διαφέρει την παρακολούθηση είναι τα τακτά χρονικά διαστήματα οι αιματολογικές εξετάσεις για αναιμία καθώς και εξετάσεις ούρων για ύπαρξη ουρολοίμωξης καθώς και λευκώματος . Μια γυναίκα έγκυος σε προχωρημένη ηλικία συνήθως παρακολουθείται συχνότερη ελέγχοντας το σωματικός της βάρος την αρτηριακή της πίεση γενικότερα την υγεία της. Οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν υπέρταση στην εγκυμοσύνη γνωστή και ως προεκλαμψία νόσος με σοβαρές επιπλοκές και για την έγκυο και για το έμβρυο.
Επίσης γίνονται τακτικά υπερηχογραφήματα στο έμβρυο που σκοπό έχουν στο να διαπιστώσουν την ομαλή ανάπτυξη του και φυσικά τακτικά καρδιοτοκογραφήματα που έχουν σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη παρακολούθηση μιας εγκύου.
Τέλος όταν έρθει η ώρα του τοκετού σίγουρα οι αποφάσεις για τον τρόπο διεκπεραίωσης αυτού διαφέρουν και σίγουρα μια έγκυος προχωρημένης ηλικίας έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγηθεί σε καισαρική τομή. Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, λόγω του ότι η έγκυος έχει λιγότερη αντοχή για να φέρει σε πέρας την προσπάθεια του τοκετού, καθώς και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, όπως η αδράνεια της μήτρας (ιδιαίτερα αν η γυναίκα είναι πρωτότοκος) κ.ά.
Μετά τον τοκετό πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση της λοχείας, διότι πιθανότητες δημιουργίας ψυχολογικών και σωματικών συνδρόμων, είναι αυξημένες. Αν υπήρχαν νοσολογικές οντότητες πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της παρακολουθήθηκαν θα πρέπει να επανελεγχθούν και να προσπαθήσουμε να τις φέρουμε στην ισορροπία που βρίσκονταν πριν την εγκυμοσύνη.
Η μέλλουσα μητέρα που θα βρίσκεται σε προχωρημένη κάπως ηλικία θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της, καθώς και να βρίσκεται σε καλή σωματική και ψυχολογική υγεία, έτσι ώστε να μπει στην εγκυμοσύνη με τις καλύτερες δυνατόν προϋποθέσεις.
Αν λοιπόν συνοψίσουμε τα αρνητικά και τα θετικά μια γυναίκας εγκύου προχωρημένης ηλικίας θα λέγαμε ότι στα αρνητικά ανήκουν :
Δυσκολία σύλληψης
Αυξημένες πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες
(για παράδειγμα η πιθανότητα για σύνδρομο Down στη ηλικία των 20 ετών είναι 1/1500 στην ηλικία των 35 είναι 1/175 και στην ηλικία των 45 είναι 1/15.
Δηλαδή σημαίνει ότι μια έγκυος στις 15 στην ηλικία των 45 ετών θα έχει παιδί με σύνδρομο Down!!!)
Αυξημένη μαιευτική παρακολούθηση – αιματολογικές εξετάσεις – επεμβατική διερεύνηση ( αμνιοπαρακέντηση – λήψη τροφοβλάστης)
Αυξημένη οικονομική επιβάρυνση λόγω αυξημένων παρακολουθήσεων και τέλος αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής.
Όμως υπάρχουν και θετικά σε μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το νεογέννητο μωρό δηλαδή:
Το περιβάλλον του προσφέρει συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια
Η μητέρα δεν θα δει το παιδί σαν εμπόδιο στην καριέρα της
Οι γονείς αισθάνονται έτοιμοι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και γνώση για να μεγαλώσουν το παιδί τους- οικονομικά ανεξάρτητοι
Και τέλος οι έγκυες σε προχωρημένη ηλικία έχοντας αυξημένο το αίσθημα ευθύνης κάνουν όλες τις εξετάσεις ανελλιπώς με αυξημένη την πιθανότητα υγιούς έκβασης
Τέλος θα αναφέρουμε και τους νόμους που το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια και αναφέρει ότι απαγορεύεται κάθε προσπάθεια εξωσωματικής σε γυναίκες άνω των 50 ετών όπως επίσης αν μια γυναίκα θέλει να προχωρήσει σε μονογονεϊκή οικογένεια (ανεξαρτήτου ηλικίας) με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να προχωρήσει σε συμβολαιογραφική πράξη.
Επίσης σε μια γυναίκα άνω των 39 μπορούν να τοποθετηθούν στη μήτρα 4 έμβρυα (μεγάλος αριθμός) μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση κάτι που δεν ισχύει σε μικρότερες ηλικίες.
Κλείνοντας θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη που πιστεύω ότι το δώρο μιας εγκυμοσύνης είναι ανέλπιστο- θείο δώρο και κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα πρέπει να προχωρεί στη εγκυμοσύνη χωρίς δισταγμούς. Η επιστήμη έχει στις μέρες μας όλα τα δυνατά μέσα –μεθόδους για να της προσφέρει ένα υγιές παιδί και να προφυλάξει την ίδια από τις όποιες δυσκολίες. Η εξέλιξη έχει γίνει σε όλους τους τομείς στην μαιευτική έχουν γίνει άλματα και αυτή τη φορά η παγκοσμιοποίηση είναι προς όφελος των γυναικών.
Καλογήρου DRCOG ,DFFP
Πηγή: womanclinic.gr
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.