Διακοπές στη Σίφνο

Ο μύθος λέει ότι υπάρχουν ακροβολισμένες 366 εκκλησίες! Μια για κάθε μέρα του χρόνου (ακόμη και του δίσεκτου), για να υπάρχει καθημερινά η πρόφαση για ένα παραδοσιακό πανηγύρι. Ο άλλος μύθος λέει ότι όποιος επισκέφτεται τη Σίφνο, δεν το κάνει ποτέ μια φορά!

Ο υπογραφών ερωτεύτηκε το νησί πριν από μια 5ετία και εκμυστηρεύεται αυτήν του την αγάπη με μερικές παραγράφους και κάποιες χιλιάδες λέξεις (όσες κι οι φωτογραφίες στα δεξιά). Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται για να πειστείτε είναι να δώσετε στο νησί μια ευκαιρία. Αυτή θα είναι αρκετή.

Τι την κάνει ξεχωριστή; Το γεγονός ότι τα συνδυάζει όλα… Δεν έχει τους κοσμικούς της Μυκόνου, αλλά έχει πάντα καλό κόσμο, δεν φημίζεται για τις παραλίες, αλλά έχει μοναδικές τοποθεσίες για βουτιές, δεν έχει μεγάλα κέντρα διασκέδασης, αλλά διαθέτει τα καλύτερα μπαράκια, δεν παρουσιάζει trendy εστιατόρεια, αλλά προσφέρει το καλύτερο… φαί (πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ, γαρ).

Ιστορικά

Η… Μερόπη (έτσι λεγόταν πριν πολλά –πάρα πολλά- χρόνια) ξεκινά την ιστορία της από την Μινωική εποχή κι έκτοτε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τέχνες, αλλά και εμπόριο. Εκεί γεννήθηκε ο Αριστομένης Προβελέγγιος που έγραψε τα ποιήματα του στη Χρυσοπηγή, αλλά κι ο Νίκος Γρυπάρης.

Τι να δεις

Κάστρο
Κάστρα υπάρχουν πολλά. Σαν της Σίφνου, όμως, κανένα… Τα σπίτια είναι κτισμένα εκεί που κάποτε δέσποζαν τείχη και πολεμίστρες. Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό τοπίο, που κάνει την πολεοδομία να ψάχνει χάπια και τους ζωγράφους πινέλο.

Μπόνους: Αφού απολαύσεις τη θέα, ανάψεις ένα κεράκι στους «Εφτά Μάρτυρες», πιάσεις την ανάσα σου από τα 200 σκαλιά και τραβήξεις τις απαραίτητες φωτογραφίες στα σοκάκια, πιες ένα «περιποιημένο» σφηνάκι στον «Κουβανό»… στην υγειά μας!

Πλατύς Γυαλός
Γυαλός… πλατύς, του νησιού του το καμάρι! Αποτελεί την πιο ξακουστή και οργανωμένη παραλία του νησιού. Θα βρεις εύκολα να μείνεις και να… φας. Εκεί έμενε τόσα χρόνια κι ο Σημίτης.

Μπόνους: Πριν πιάσεις την… κατηφόρα για τον Πλατύ Γυαλό κάνε μια στάση στην «Παναγιά του Βουνού» για να απολαύσεις τη θέα πανοραμικά.

Β

Βαθύ
Η λίγη –παραπάνω- ώρα που χρειάζεται για τον τελικό προορισμό αξίζει τον τόπο. Απόδειξη; Η εικόνα του γραφικού κόλπου, που πλαισιώνεται αρμονικά με το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Elies», το οποίο μοιάζει περισσότερο με… χωριό, παρά με «πεντάστερο».

Μπόνους: Στο δεξί άκρο (ναι, εκεί λίγο πριν την εκκλησια) άνοιξε το μπαρ-ρέστοραν «Bola». Ο Πολύβιος δεν θα αργήσει να σας βάλει στο… κλίμα!

Απολλωνία
Οι Σιφνιοί κόβουν όλα τα ονόματα. Η Κατερίνα είναι το «Κατέ», ο Γιώργος βαφτίζεται το «Γιω» και μόνο ο Σίμος παραμένει Σίμος. Πίσω από αυτή τη λογική μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί είναι το μοναδικό νησί που το κέντρο του δεν λέγεται… χώρα, αλλά Απολλωνία! Χτισμένη στον «πυρήνα», αποτελεί το μοναδικό σημείο του νησιού που έχει ζωή 24 ώρες το 24ώρο. Μπαράκια, εστιατόρια, μαγαζιά και φυσικά το διάσημο κουρείο του Κώστα Σημίτη.

Μπόνους: Κι τρεις ήταν υπέροχοι! Αν δεν φας λουκουμάδες με παγωτό από τους «Τρεις Ξανθούς Άγγελους» στο «στενό» είναι σαν να μην έχεις πάει στη Σίφνο.

Αρτεμώνας
Η παλιά «χώρα» έχει δώσει τη σκυτάλη στην Απολλωνία, κρατώντας περίτρανα τον γραφικό της χαρακτήρα. Απέχει 1-2 χιλιόμετρα με το κέντρο, αλλά παρόλα αυτά διαφέρει τόσο πολύ σε ρυθμούς και εικόνες.

Μπόνους: Μα καλά με άδεια χέρια θα γυρίσεις σπίτι; Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά να ‘ναι καλά.

Και τα άλλα…

Τις Καμάρες (το λιμάνι δηλαδή) τις γνωρίζει ο ταξιδιώτης πρώτες-πρώτες. Τι μένει να δει; Τον Φάρο (απέναντι από την Χρυσοπηγή), αλλά και την Χερόνησο, που αποτελεί το πιο απομακρυσμένο κομμάτι του νησιού, αλλά και το ιδανικότερο για «αγκυροβόλιο».

Που θα κάνεις μπάνιο

Αν είσαι φαν της απέραντης αμμουδιάς τότε η Σίφνος αρχικά θα σε δυσαρεστήσει. Ο «κλασσικός» Πλατύς Γυαλός, ο γραφικός Φάρος και το ήσυχο Βαθύ απλά σώζουν τα προσχήματα. Σε αυτό το νησί, όμως, πρέπει να είσαι… τουρίστας για να κάνεις τα μακροβούτια σου σε μια συνηθισμένη πλαζ. Τι καλύτερο από το να «ψήνεσαι» στα βράχια της Χρυσοπηγής, πρωταγωνιστώντας ο ίδιος σε φωτογραφία για καρτ-ποστάλ; Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει κι η λύση των «Εφτά Μαρτύρων» στο Κάστρο. Στην επιστροφή θα χρειαστεί να ανέβεις κάποια σκαλιά παραπάνω (γύρω στα… 200), αλλά η εμπειρία είναι μοναδική. Από τη μια το απέραντο γαλάζιο κι από την άλλη το όμορφο Κάστρο, με το μικρό εκκλησάκι να αποτελεί τον ιδανικό συνδετικό κρίκο.

Που να διασκεδάσεις

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Απολλωνία. Κυριολεκτικά και… μεταφορικά σε ότι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση. Στο «στενό» θα βρεις αριστερά και δεξιά τα μπαράκια και στη μέση την ευκαιρία για… σουλάτσο. Μοναδικό μειονέκτημα; Το τελευταίο ρεφρέν (είτε μιλάμε για τις ροκ μελωδίες στην «Αργώ», είτε για την ταξιδιάρικη μουσική στο «Μπότζι») ακούγεται αυστηρά στις 03.30. Οι after λύσεις είναι λιγοστές: το Αλώνι για ζωντανή έντεχνη μουσική, η «Σφαίρα» για να δεις πόσο θα αντέξουν οι μπάρες από τα τσιφτετέλια, το Gala Live για hardcore λαϊκό πρόγραμμα και φυσικά το –πατροπαράδοτο- Camel.

Που να φας

Τη σιφναΐκη ρεβυθάδα μπορείς να τη φας παντού. Από τη Χερόνησσο ως τον Αρτεμώνα. Το ίδιο και τους παραδοσιακούς ρεβυθοκεφτέδες ή τη χωριάτικη με την τοπική μιζύθρα. Γενικότερα στο θέμα φαγητό το νησί παίρνει άριστα. Είτε μιλάμε για μια σαλάτα (σ.σ αν και ποτέ κανείς δεν σταμάτησε μόνο σε αυτή) στο «Καλημέρα» (Πλατύς Γιαλός), είτε για πάστα (στο διπλανό ιταλικό ή στον Claudio στις Καμάρες), είτε για ψάρι (στο Κάστρο), είτε για μαγειρευτά (στον «Λεμπέση» στην Χρυσοπηγή). Οι μερακλήδες, ωστόσο, να πάρουν χαρτί να σημειώσουν (ή να ψάξουν το κουμπί της εκτύπωσης): τα καλύτερα γεύματα έχουν γίνει με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο «Τρουλάκι», με μια σπαλομπριζόλα αγκαλιά.

Πως να πας…

Η καλύτερη λύση (value for money που λένε) είναι το High Speed. «Πιάνει» Σέριφο (και μετά Μήλο) και κάνει κάτι παραπάνω από τρεις ώρες. Είναι πολύ πιο άνετο, πολύ πιο γρήγορο και φυσικά… ακριβότερο από το παραδοσιακό «Άγιος Γεώργιος», που χτυπάει 8ώρα στο Αιγαίο Πέλαγος. Όσο για το Speed Runner; Ότι είχα ακούσει να το ξεχάσετε. Η μια τουρμπίνα χάλασε κι έτσι το πλοίο βγηκε στη… στεριά για επισκευή (κι όχι για περιπολία) ως την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Που να μείνεις

ELIES (τηλ. 34000): Πέντε αστέρια και τα αξίζει.

VERINA (τηλ. 33151): Και πισίνα και θέα!

PETALI HOTEL (τηλ. 33024): Για αυτόυς που θέλουν να νιώθουν βασιλιάδες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (τηλ. 71333): Το πιο διάσημο ξενοδοχείο της Σίφνου

PATRIARCA (τηλ. 3400-1): Σπίτι 350 ετών!

MAKIS Camping: Στις Καμάρες. Για αυτούς που ακόμη το λέει η καρδιά τους

Αν τελικά πας στη Σίφνο…

  • Να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο «Folie» στις Καμάρες
  • Να ψάξεις τον… ορίζοντα στο «Κάστρο»
  • Να βουτήξεις από τα βράχια της Χρυσοπηγής
  • Να να φας λουκουμάδες στους «Τρεις ξανθούς Άγγελους» στην Απολλωνεία
  • Να μάθεις τι είναι το νέο στέκι που λέγεται «Ραμπαγάς». Είναι καφετέρια; Είναι έκθεση; Ότι κι αν είναι μας αρέσει!
  • Να ανέβεις στον Άγιο Συμεών (ή αν σε λένε Φιλέα Φογκ στον «Προφήτη Ηλία τον Ψηλό», την εκκλησία που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού) και να αγναντεύσεις

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κωδικός: 22840
Αστυνομία: 31210
Λιμεναρχείο: 33617
Νοσοκομείο: 31315

Πηγή: men24.gr

You may also like...

Leave a Reply