Έρωτας με την πρώτη ματιά
Έρωτας με την πρώτη ματιά ή αλλιώς κεραυνοβόλος έρωτας… Υπάρχει ή είναι απλά όλα θεωρία στη φαντασία των απανταχού ρομαντικών;
Σε πρώτη φάση θα πούμε ότι στο μυαλό του καθενός μας η απάντηση είναι διαφορετική διότι εξαρτάται από τις ίδιες τις εμπειρίες της ζωή μας. Για όσους δεν τον έχουν βιώσει η απάντηση συνήθως είναι αρνητική, όταν άλλοι που το έχουν βιώσει ορκίζονται στο όνομά του.
Υπάρχει όμως επιστημονική και λογική εξήγηση πίσω από αυτό;
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το αν θα ερωτευτούμε κάποιον κεραυνοβόλα εξαρτάται από την ψυχολογική μας κατάσταση σε κάθε δεδομένη στιγμή καθώς κάποιες φορές ακόμα και τα πιο υπέροχα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, αν δεν είμαστε στην κατάλληλη διάθεση. Είναι μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος.
Σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε στο vima.gr, ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ζήτημα που διαρκεί μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου και η ευφορία που προκαλεί με φυσικό τρόπο στον ερωτευμένο, είναι ανάλογη με τη διέγερση που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι χημικές ουσίες της κοκαΐνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επίσης ανακάλυψε ότι παράλληλα ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη νόηση (άρα ίσως ο κεραυνοβόλος έρωτας να μην είναι και τόσο «τυφλός» τελικά!).
Η μελέτη (μετα-ανάλυση), υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας και νευρολογίας Στέφανι Ορτίγκ του πανεπιστημίου Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια και του πανεπιστημιακού ψυχιατρικού νοσοκομείου της Γενεύης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για ζητήματα σεξουαλικής ιατρικής «Journal of Sexual Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το «Science Daily».
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το «ρεύμα» του έρωτα αστραπιαία ενεργοποιεί 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, ωθώντας τα να απελευθερώσουν μια σειρά από χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη και η βασοπρεσίνη, που προκαλούν αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής.
Οι ίδιες ουσιαστικά χημικές ουσίες «πυροδοτούνται» και από την λήψη μιας δόσης κοκαΐνης, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι το αίσθημα του ερωτευμένου μοιάζει με αυτό του κοκαϊνομανούς! Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο έρωτας ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες της νόησης, όπως η νοητική αναπαράσταση, οι λεκτικές μεταφορές και η νοητική απεικόνιση του σώματος.
«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο έρωτας έχει επιστημονική βάση, όμως εγείρουν το ερώτημα: η καρδιά ερωτεύεται ή ο εγκέφαλος;», δήλωσε η Ορτίγκ, η οποία εκτίμησε ότι «ερωτεύεται ο εγκέφαλος, αλλά η καρδιά παίζει το δικό της ρόλο, διότι η πολύπλοκη έννοια του έρωτα σχηματίζεται τόσο από διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω, όσο και από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και το αντίστροφο».
Όπως είπε, για παράδειγμα, «η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρει την καρδιά, πράγμα που οδηγεί στο αίσθημα ότι υπάρχουν «πεταλούδες στο στομάχι». Μερικά συμπτώματα που μερικές φορές νιώθουμε και νομίζουμε ότι προέρχονται από την καρδιά, στην πραγματικότητα ξεκινούν από τον εγκέφαλο».
Στην αρχή οι ερωτευμένοι είναι καθαρά έρμαια των σεξουαλικών τους ορμονών. Μετά από μερικούς μήνες ξεκινάει το πραγματικό τους πάθος. Τότε είναι που ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, την ουσία η οποία κάνει το άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο μειώνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να δημιουργεί έμμονες σκέψεις. O ερωτευμένος σκέφτεται μόνο το άτομο που ποθεί. Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση «τρελός από έρωτα». Oι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο παρομοιάζοντας τους ερωτευμένους με τους καταθλιπτικούς, που εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, παρουσιάζουν διάφορες εμμονές. Σε αυτή την περίοδο, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σωστή κρίση υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που επιθυμείτε να φαίνεται ιδανικός, χωρίς ελαττώματα. Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δημιουργεί ένταση και πίεση στο άτομο. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της υδροκορτιζόνης (ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες) αυξάνονται, έχει φτάσει η στιγμή να περάσει ο ερωτευμένος στην επόμενη φάση. Στη τρίτη αυτή φάση η σχέση αυτή προσπαθεί να εδραιωθεί, και εκεί είναι που παίζουν ρόλο η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, που σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας και μπορεί να επιφέρουν τελικά την πραγματική αγάπη.
Μετά τις αναλύσεις και τις έρευνες από ψυχολόγους και επιστήμονες ολοκληρωμένες απαντήσεις για το ξεκίνημα, τη συνέχεια και το τέλος ενός τέτοιου έρωτα καλούμαστε να πάρουμε από όλους αυτούς που πραγματικά έχουν ερωτευτεί κάποιον με την πρώτη ματιά. Στο βλέμμα αυτού του είδους δεν μένεις μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά βλέπεις και βαθιά στοιχεία που δεν είναι ορατά σε άλλους.
«Κάθε ερωτικό αίσθημα, οποιαδήποτε αιθαιριότητα κι αν περιβάλλεται, όλες τις ρίζες του τις έχει στο φυσικό γενετήσιο ένστικτο.» Άρτουρ Σοπενχάουερ
-Ρούλα Μος-
Πηγές άντλησης πληροφοριών: vima, vita, en.wikipedia.org
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.