Νέα θεραπεία κατά της Τριχόπτωσης
Διαβάσαμε στο «Gizmag Emerging Technology Magazine» και μοιραζόμαστε μαζί σας την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξάχθηκε με εκπληκτικά νέα πάνω στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, ένα θέμα που απασχολεί τόσο κόσμο.
Κατά τη διεξαγωγή έρευνας που σχετιζόταν με αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου και εντέρου, από ερευνητές του UCLA με κάποιους του VA, βρέθηκαν εντελώς τυχαία σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αποτελέσει μία νέα μέθοδο θεραπείας κατά της τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα η έρευνα είχε να κάνει με τις επιπτώσεις του του στρες στην γαστρεντερική λειτουργία. Οι ερευνητές δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει μία χημική ένωση που προκαλεί αύξηση της τρίχας μπλοκάροντας μία ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και συνδέεται με την τριχόπτωση.
Είναι χρόνια αναγνωρισμένο ότι το στρες και το άγχος αποτελούν από τους πιο βασικούς παράγοντες για την τριχόπτωση, παρότι έχουν υπάρξει πολλές θεραπείες όπως και φάρμακα πχ. τα minoxidil, τα οποία όμως κατέδειξαν περιορισμένη μόνο αποτελεσματικότητα. Η ομάδα ερευνητών του UCLA αναφέρει ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η χημική ένωση που έχουν ανακαλύψει θα μπορούσε να παράσχει μακροπρόθεσμη αύξηση της τρίχας μέσα από μια θεραπεία μικρής διάρκειας.
Για την έρευνά τους αυτή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να υπέρ-παράγουν μια ορμόνη του στρες που ονομάζεται corticotrophin-releasing factor, ή CRF. Καθώς τα ποντίκια αυτά μεγαλώνουν, χάνουν τα μαλλιά τους στη πλάτη, και γίνονται πια οπτικά διακριτά σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά ποντίκια.
Το UCLA και οι VA ερευνητές ενέχυσαν στη συνέχεια ένα πεπτίδιο που ονομάζεται astressin-B, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη δράση του CRF, στα φαλακρά ποντίκια για να παρατηρήσουν αν επηρεάζεται η λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα με τον αποκλεισμό της ορμόνης αυτής. Όταν η αρχική ένεση δεν είχε καμία επίδραση, οι ερευνητές συνέχισαν τις ενέσεις για ένα διάστημα πέντε ημερών για να δώσουν στο πεπτίδιο μεγαλύτερες πιθανότητες να μπλοκάρει το CRF. Μέτρησαν τα αποτελέσματα από αυτό το σχήμα για το στρες που προκαλείται από αντίδραση στο παχύ έντερο των ποντικιών και τα τοποθέτησαν πίσω στα κλουβιά με τα υπόλοιπα τριχωτά αδέλφια τους.
Τρεις μήνες αργότερα οι ερευνητές επέστρεψαν για τη διεξαγωγή περαιτέρω γαστρεντερικών μελετών και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να τα διακρίνουν από τα φυσικά τους αδέλφια όπως πριν, διότι οι πλάτες τους ήταν πια καλυμμένες με μαλλιά.
“Όταν αναλύσαμε τον αριθμό αναγνώρισης των ποντικών που είχαν αυξημένα μαλλιά διαπιστώσαμε ότι, πράγματι, το astressin-Β πεπτίδιο ήταν υπεύθυνο για την αξιοσημείωτη ανάπτυξη τριχών στα φαλακρά ποντίκια”, δήλωσε ο Million Mulugeta, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής στο Τμήμα Παθήσεων του Πεπτικού Συστήματος στο David Geffen της Ιατρικής Σχολής του UCLA και αντίστοιχα ο συγγραφέας της έρευνας. “Οι επόμενες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό απερίφραστα”, πρόσθεσε.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι μία μόνο ένεση την ημέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες ήταν αρκετή για να διατηρήσει τα αποτελέσματα για έως τέσσερις μήνες.
«Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι διάρκεια ζωής για τα ποντίκια είναι λιγότερο από δύο χρόνια », δήλωσε ο Mulugeta.
Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αν το ίδιο αποτέλεσμα θα συμβεί και στον άνθρωπο. Ωστόσο οι ερευνητές λένε ότι το γεγονός ότι τα φαλακρά ποντίκια έδειξαν επίσης ήπια ανάπτυξη των μαλλιών κατά τη θεραπεία με minoxidil και μόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει στον άνθρωπο, υποδεικνύει ότι το astressin-B θα μπορούσε επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα αύξησης της τρίχας. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη ορμόνη CRF που σχετίζεται με το στρες, οι υποδοχείς του και άλλα πεπτίδια που διαμορφώνουν αυτούς βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα.
Το UCLA και το Salk Institute έχουν υποβάλει αίτηση για τη χρήση του astressin-B πεπτίδιου για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.