Pizza Μargherita η συνταγή
Η Νάπολη γέννησε την υπέρτατη πίτσα: Ντομάτα, Μοτσαρέλα, Βασιλικός, τίποτα άλλο!
Η τέλεια πίτσα σύμφωνα με την Ναπολιτάνικη Ένωση Πίτσας (η οποία την έχει πατεντάρει στην Ε. Ε.), περιγράφεται ως: φούσκωμα ζύμης 9 ώρες, διάμετρος ζύμης 33 εκ., ύψος ζύμης 2 εκ., τομάτες του San Marzano, μοτσαρέλα της Καμπανίας και ελαιόλαδο, ψήσιμο ζύμης σε φούρνο με ξύλα. Μια ζύμη που σύμφωνα με πολλούς δεν έχει αλλάξει καθόλου από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων.
Μην απελπίζεστε με την πολυπλοκότητα των παραπάνω. Έχουμε τη συνταγή για μια παραδοσιακή Μαργαρίτα φτιαγμένη στο σπίτι:
ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
30 γρ. μαγιά
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
4 φλιτζάνια (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
ελαιόλαδο
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε ομοιόμορφη ζύμη για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει πολύ ελαστική, προσθέτοντας σιγά σιγά το χλιαρό νερό.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη, κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλο ύψους 0.5 εκ., πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι πίτσας, βάζουμε επάνω τη ζύμη και τα υλικά της προτίμησής μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
ΡΙΖΖΑ MARGHERITA
150 γρ. μοτσαρέλα
10 γρ. πολύ ώριμες ντομάτες
12 φύλλα βασιλικού
3 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε σε κύβους τη μοτσαρέλα.
Απλώνουμε τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα πάνω στη ζύμη.
Απλώνουμε το βασιλικό, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
πηγή: marieclaire.gr
s_links–>