7 εξωγήινες τοποθεσίες πάνω στη Γη

 

Ένα διαγαλαξιακό ταξίδι μπορεί και να μην είναι το άπιαστο όνειρο που ίσως πιστεύετε. Οι παρακάτω προορισμοί μοιάζουν από άλλον πλανήτη για τους οποίους η ειδική στολή της NASA δεν είναι απαραίτητη.


Árbol de Piedra, Βολιβία


Στην αμμώδη έρημο Siloli της επαρχίας Ποτοσί της Βολιβίας βρίσκεται το Stone Tree. Αυτό το φυσικό μνημείο οφείλεται στην αιολική διάβρωση που έχουν υποστεί τα ηφαιστειογενή πετρώματα της περιοχής. Στο χώρο υπάρχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όμως η διάρκεια παραμονής περιορίζεται στη μισή ώρα.


 

Λίμνη του Myvatn, Ισλανδία


Στην ηφαιστειογενή περιοχή του Myvatn, στο βόρειο μέρος της Ισλανδίας, βρίσκεται μία ρηχή λίμνη με εξωπραγματικό πράσινο χρώμα. Η λίμνη και οι υδροβιότοποι που την περιτριγυρίζουν είναι το αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Το καλοκαίρι πραγματοποιείται εκεί μαραθώνιος, αν και δεν συνιστούμε την επίσκεψη τη συγκεκριμένη περίοδο, μιας και η λίμνη γίνεται σημείο συνάντησης κάθε μύγας στην περιοχή. Άλλωστε my στα ισλανδικά σημαίνει μύγα και vatn λίμνη.


Καππαδοκία, Τουρκία


Έτσι ονομάζεται η περιοχή στην επαρχία Nevşehir της κεντρικής Τουρκίας όμοιας της οποίας δεν υπάρχει στον πλανήτη. Η σημερινή της μορφή οφείλεται σε ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια. Εκτός από τα καθιερωμένα τουρ και επισκέψεις στην περιοχή με λεωφορεία, πλέον υπάρχει και η επιλογή της εναέριας βόλτας με αερόστατο.


Great Barrier Reef, Αυστραλία


Βορειοανατολικά της Αυστραλίας βρίσκεται ένα μέρος απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Περισσότεροι από 2.900 ύφαλοι σε συνολική έκταση 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάνουν το Great Barrier Reef το μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στο κόσμο. Δεν είναι ένα άψυχο συνονθύλευμα από χώμα, πέτρες και σκόνη, το Great Barrier Reef είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι το μοναδικό φυσικό μνημείο ορατό από το διάστημα.


Γραμμές στη Nazca, Περού


Άλλο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αυτή τη φορά φτιαγμένο όμως (κατά πάσα πιθανότητα ) από ανθρώπινα χέρια. Ο λόγος για τα τεράστια ιερογλυφικά που καταλαμβάνουν 80 χιλιόμετρα της ερήμου Nazca μεταξύ των πόλεων Nazca και Palpa. Οι παραστάσεις τους ποικίλουν από γεωμετρικά σχήματα μέχρι πουλιά, αράχνες, πιθήκους, σαύρες και άλλα ζώα. Η σχετική εξήγηση είναι ότι τα ιερογλυφικά προέρχονται από τις θρησκευτικές τελετές της αρχαίας φυλής Nazca.


Κοιλάδα του Φεγγαριού, Χιλή


Το σεληνιακό αυτό τοπίο βρίσκεται 13χλμ. δυτικά του San Pedro de Atacama, στη μέση της ερήμου Atacama. Οι βράχοι και η άμμος εκεί οφείλουν τη συγκεκριμένη τους μορφή στον άνεμο και το νερό που τα σφυρηλατούν εδώ και πολλά χρόνια κάνοντας την κοιλάδα να μοιάζει με μία τεράστια φυσική έκθεση αφηρημένης γλυπτικής. Τα εντυπωσιακά χρώματα και η υφή του, καθώς και οι πολλές αποξηραμένες λίμνες που από μακριά θυμίζουν κρατήρες, σε προκαλούν να πεις «one small step for man, one giant leap for mankind» πριν κάνεις το πρώτο σου βήμα.


Salar de Uyuni, Βολιβία


Με έκταση 10.582τ.χλμ., το Salar de Uyuni ή αλλιώς Salar de Tunupa, στη νοτιοδυτική Βολιβία, είναι η μεγαλύτερη έρημος αλατιού του πλανήτη. Είναι το αποτέλεσμα αλλαγών που υπέστησαν ένα σύνολο λιμνών που βρίσκονταν εκεί από την προϊστορική εποχή. Καλύπτεται από μία κρούστα αλατιού πάχους ενός μέτρου κάτω από την οποία υπάρχει νερό πλούσιο σε λίθιο. Για την ακρίβεια, στην περιοχή βρίσκεται το 50% με 70% της παγκόσμιας συγκέντρωσης λιθίου. Αν και δεν υπάρχει κάποια πόλη κοντά, στο Salar έχουν χτιστεί αρκετά ξενοδοχεία. Σε τέτοιο έδαφος όμως, κρίθηκε αναγκαίο να χτιστούν κι αυτά από αλάτι.
πηγή: thea.gr
photos: visualphotos.com

You may also like...

Leave a Reply