4+1 νόστιμες συνταγές στον ατμό

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που επιμένουν πως το μαγείρεμα τροφίμων στον ατμό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διατηρήσουν αυτά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Ένας ακόμα καλός λόγος να μαγειρεύουμε στον ατμό, λένε όσοι το συνηθίζουν, είναι ότι ιδιαίτερα τα λαχανικά διατηρούν έτσι αναλλοίωτη την γεύση τους και τα αρώματά τους, ενισχύοντας την απόλαυση ακόμα και στα πιο απλά πιάτα.

Πριν διαμαρτυρηθείτε ότι δεν έχετε ατμομάγειρα ή το ειδικό μπαμπού καλαθάκι για να μαγειρέψετε τα γεύματά σας στον ατμό, μάθετε ότι υπάρχει λύση: Βράζετε νερό σε μία κατσαρόλα (σε μέτρια φωτιά), τοποθετείτε από πάνω ένα μεταλλικό σουρωτήρι μακαρονιών, χωρίς να μπαίνει το νερό που βράζει μέσα στο σουρωτήρι, βάζετε τις τροφές μέσα στο σουρωτήρι και το καλύπτετε εντελώς με το καπάκι (σκοπός είναι να μην «φεύγει» ο ατμός με τον οποίον θα βράσουν οι τροφές). Για να βεβαιωθείτε πότε τα φαγητά σας είναι έτοιμα θα πρέπει να τα κοιτάτε τακτικά. Καλό είναι, ωστόσο, τα λαχανικά να «κρατάνε» για να διατηρούν ακόμα περισσότερες βιταμίνες.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό και πώς:

Βακαλάος με πουρέ λαχανικών
(συνταγή από sintagespareas.gr)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):

  • 1/2 κιλό βακαλάο σε ροδέλες
  • 250 γραμμάρια αρακά
  • 6 μέτρια καρότα (κομμένα σε 3 κομμάτια)
  • 5 μέτριες πατάτες (σε κομμάτια)
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγο σέλινο, λίγο άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό λεμόνι

Τι θα κάνετε (αν δεν έχετε ατμομάγειρα):
Για το ψάρι: Βάζετε σε κατσαρόλα λίγο νερό να βράζει. Αλατοπιπερώνετε τις φέτες του ψαριού. Βάζετε στο σουρωτήρι της χύτρας το ψάρι. Το τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να μπαίνει νερό στο σουρωτήρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε για δέκα λεπτά το ψάρι να βράσει στον ατμό.

Για τον πουρέ: Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ατμό, ξεχωριστά την κάθε ομάδα λαχανικών για να μαλακώσει όσο χρειάζεται η κάθε ομάδα. Έπειτα τα πολτοποιείτε όλα μαζί στο multi, μαζί με τον άνηθο, το σελίνο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και λίγο χυμό λεμόνι για να γίνουν πουρές.

Σερβίρετε τον πουρέ με το ψάρι περιχύνοντας με λεμόνι ή ακόμα και με λεμόνι ανακατεμένο με μουστάρδα.

Μπιφτέκια σόγιας στον ατμό (απαιτείται ατμομάγειρας)
(συνταγή από iatronet.gr)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες):

  • 500 γρ. Κιμά σόγιας
  • 2 lt νερό ζεστό
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα μουλιασμένες σε 250 ml νερό
  • 1/8 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. λευκό πιπέρι
  • Χυμός από ένα λεμόνι

Τι θα κάνετε:
Μουλιάζετε από το βράδυ για τουλάχιστον 12 ώρες τον κιμά σόγιας στο ζεστό νερό. Τον σουρώνετε, πιέζοντας για να αποβάλει όλα τα υγρά του.

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τον μουλιασμένο κιμά σόγιας με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τις μουλιασμένες φέτες ψωμί του τοστ (καλά στραγγισμένες από το νερό), τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε 4 μεγάλα ή 8 μικρά μπιφτέκια. Στον ατμομάγειρα ψήνετε τα μπιφτέκια μέχρι να γίνουν (γύρω στα 20 λεπτά). Εναλλακτικά τα ψήνετε στον φούρνο, σε ένα ταψί σε προθερμασμένο στους 100ο (έχοντας τοποθετήσει ένα άλλο ταψί από κάτω με νερό για υγρασία)για 35-40 λεπτά. Περιχύνετε τα μπιφτέκια με χυμό λεμονιού και σερβίρετε.

Πηγή: in2life.gr

You may also like...

Leave a Reply