20 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας. Η έννοια της αυτοπεποίθησης συμπεριλαμβάνει επίσης τον αυτοσεβασμό, την αξιοπρέπεια, αλλά και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε όποια κατάσταση, δίλημμα ή πρόκληση έρθει στη ζωή μας.

Πως όμως μπορεί αυτή να αναπτυχθεί; Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να την κατακτήσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι εφικτό!

Μερικοί τρόποι για να το πετύχετε είναι οι εξής:

1. Επικοινωνήστε με το παιδί σας με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον!
Δείξτε στο παιδί πως η κουβέντα μαζί του είναι για εσάς χαρά και όχι αγγαρεία. Εκδηλώστε την αγάπη σας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με φιλιά και χάδια.

2. Γίνετε ο καθρέφτης του παιδιού σας
Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και αν διαπιστώσει πως εσείς σέβεστε τον εαυτό σας το ίδιο θα κάνει κι αυτό. Είναι διαφορετικό να σας ακούει να λέτε «πάλι με καπέλωσαν οι άλλοι» και διαφορετικό να πείτε «αυτό δεν θα το επιτρέψω».

3. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε στο παιδί σας τις απόψεις σας
Όσο ευγενικά κι αν το κάνετε. Προσπαθήστε να είστε αληθινά δημοκρατικοί και να ακούτε κάθε την άποψή του. Αν εσείς του μιλάτε σεβόμενη τις επιθυμίες του, αν δεν του λέτε συστηματικά «όχι» πριν καν το ακούσετε, θα νιώσει ότι το σέβεστε. Και, όπως είναι φυσικό, αν νιώθει έτσι στο σπίτι, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα έξω.

4. Αποφύγετε τις συγκρίσεις
«Όχι έτσι, βρε παιδί μου, κοίτα τι ωραία που ζωγραφίζει το κοριτσάκι». Μέσω της σύγκρισης όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι επιδόσεις του παιδιού, αλλά τσαλακώνεται και η αυτοεκτίμησή του. Στηρίξτε λοιπόν τις προσπάθειές του χωρίς να περιμένετε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας.

5. Συγχωρέστε του τα ψέματα
Ως γνωστόν, τα παιδιά δεν λένε ψέματα με τον ίδιο τρόπο που τα λένε οι μεγάλοι! Περισσότερο το κάνουν για να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους παρά για να εξαπατήσουν. Αδιαφορήστε για τα ψέματά του και απλώς επιβραβεύστε το όταν λέει την αλήθεια.

6. Η υπερπροστασία βλάπτει
…όσο και η κατάχρηση εξουσίας! Πολλές φορές, για να προστατέψετε το «καημένο σας μωράκι», το εγκλωβίζετε στο ρόλο του θύματος. Αποφύγετε τις συνηθισμένες αναφορές του τύπου: «Προσοχή, θα πέσεις, θα βραχείς, θα χτυπήσεις…». Παροτρύνετέ το να ξεπεράσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα κάνει πράγματα που επιτρέπονται για την ηλικία του. Αν του στερείτε τις πρωτοβουλίες και κάνετε τα πάντα εσείς, ενθαρρύνετε την παθητικότητά του και το κάνετε ευάλωτο απέναντι στους άλλους σε περίπτωση σύγκρουσης. Μια ελάχιστη αυτονομία και ανεξαρτησία είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ομάδα και για να μάθει να παίζει με τα άλλα παιδιά.

7. Ομολογήστε με κάθε ειλικρίνεια πως κι εσείς έχετε φοβηθεί
Τα παιδιά καθησυχάζονται πολύ όταν συνειδητοποιούν πως τα πρόσωπα που θεωρούν σημαντικά (όπως οι γονείς, οι θείοι ή τα αδέρφια) έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες με τις δικές τους.

8. Μάθετέ του το χιούμορ
Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίζει με χιούμορ ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα.

9. Αποενοχοποιήστε το
Εξηγήστε του πως αν κάποιος μεγάλος θυμώνει μαζί του ή κάποιο παιδί το κοροϊδεύει ή του επιτίθεται αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει ή πως είναι κακό παιδί.

10. Προτρέψτε το να βάζει στόχους
Και βέβαια να παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα.

11. Μάθετέ του να επιμένει
Αλλά και να υπομένει και να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

12. Επιβραβεύστε κάθε μικρή του πρόοδο.

13. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει ειλικρινά τις προσωπικές του απόψεις.
…και βέβαια να εξωτερικεύει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του.

14. Βοηθήστε το να αναπτύξει αυτοέλεγχο
…και να επιλέγει τη συναισθηματική του αντίδραση και να μην αντιδρά παρορμητικά στις προκλήσεις των άλλων.

15. Μάθετέ του πως αξίζει πολλά
Ανεξάρτητα με το πόσο αποδίδει.

16. Προτρέψτε το να αποδέχεται χωρίς ταραχή τόσο τον έπαινο όσο και την τιμωρία.
Με λίγα λόγια, διδάξτε του την ψυχραιμία!

17. Μάθετέ το να εμπιστεύεται!
Αρχίζοντας βέβαια από τα κοντινά του πρόσωπα.

18. Αφήστε το να χειριστεί μόνο του τις διαφωνίες του με τους άλλους
Αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση του προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, υποστηρίξτε το. Πρέπει να ξέρει ότι θα είστε πάντα εκεί σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.

19. Κάντε το να νιώσει ιδιαίτερο!
Και πείτε του από νωρίς ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

20. Δώστε του χρόνο
Για να αρχίσει ένα παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να οριοθετεί την περιοχή του, πρέπει να έχει σαφή αντίληψη του εαυτού του και της σωματικής του διάπλασης. Και αυτό το αντιλαμβάνεται λίγο πριν ή μετά τα τέσσερα. Δώστε του λοιπόν λίγο χρόνο.

 

Πηγή:imommy.gr , με τη συνεργασία της παιδοψυχολόγου, κα.Ν.Θεοδοσίου.

You may also like...

Leave a Reply