10 εύκολοι τρόποι να μειώσεις το άγχος

Ζούμε σε πολύ έντονους καιρούς, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αν και ζούμε τέτοιες καταστάσεις , υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε και να μειώσουμε το στρες, πριν μας πνίξει. Πιο κάτω σας δίνουμε 10 καλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος :

  1. ακολουθείστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. «προμηθεύοντας» το σώμα σας με τις κατάλληλες τροφές, είναι απαραίτητο για τον έλεγχο του άγχους. Οι περισσότεροι όταν βιώνουν καταστάσεις άγχους, έχουν την τάση να παραλείπουν γεύματα. Να έχετε υπόψιν ότι το να καταναλώνετε όλη μέρα καφέ, από μόνο του μπορεί να σας δημιουργήσει στρες. Αντίθετα, καταναλώστε πράσινο τσάι, που έχει λιγότερη καφεΐνη και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε ότι τα σνακ από επεξεργασμένες τροφές θα σας δώσουν στιγμιαία ώθηση, αλλά θα «στεγνώσουν» γρήγορα τον οργανισμό σας από πολύτιμη ενέργεια. Αντικαταστήστε τα με προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά και τα νεύρα σας θα σας ευγνωμονούν.
  2. ασκηθείτε. Προσπαθήστε να βάλετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, 3 – 4 φορές  άσκησης, τουλάχιστον 30 λεπτών η καθεμία. Όχι μόνο θα διατηρήσετε τη φόρμα σας, αλλά θα εκτονώσετε την ένταση σας επίσης!
  3. κοιμηθείτε αρκετά. Θυμάστε που κάποτε μας έλεγαν οι μαμάδες μας « κοιμήσου και το πρωί όλα θα είναι καλύτερα?» λοιπόν δεν είχαν άδικο! Ο ύπνος ηρεμεί τον οργανισμό μας και ξεκουράζει. Δυστυχώς, το άγχος ευθύνεται πολλές φορές που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε, ακούστε λίγο μουσική, κάντε  ευχάριστες σκέψεις. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, με το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα
  4. οργανώστε τον χρόνο σας. μην περιμένετε να τα κάνετε όλα την τελευταία στιγμή και υποβάλετε εσείς ο ίδιος τον εαυτό σας σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Βάλτε ένα πρόγραμμα! Μπορεί στην αρχή να σας αγχώσει ακόμα και αυτό, αλλά σε βάθος χρόνου θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.
  5. πάρτε μια βαθιά ανάσα. Εισπνεύστε, εκπνεύστε! Όσο απλό και να σας φαίνεται, είναι το μεγάλο σας όπλο στην αντιμετώπιση του άγχους. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά για μερικά λεπτά. Τρία με πέντε λεπτά αυτής της άσκησης θα κάνουν μεγάλη διαφορά.
  6. διαλογιστείτε. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι κάνει θαύματα στην μείωση του άγχους! Υπάρχουν πολλά τμήματα σε γυμναστήρια, κέντρα διαλογισμού που μπορείτε να παρακολουθήσετε, όπως επίσης πολλά CD και DVD για διαλογισμό στο σπίτι.
  7. δημιουργήστε το δικό σας δίκτυο συμπαράστασης. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον ώμο να ακουμπήσουμε. Μην σηκώνετε το βάρος όλου του κόσμου στους δικούς σας ώμους! Ζητήστε βοήθεια από φίλους, άλλωστε γι αυτό είναι!
  8. βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. κρατήστε χώρο και χρόνο στο πρόγραμμα σας για διασκέδαση. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντεπεξέλθετε στο άγχος, όταν έχετε κάτι ευχάριστο να περιμένετε!
  9. επικαλεστείτε την αίσθηση του χιούμορ σας. όπως και ο Οσκαρ Γουάιλντ είπε : « η ζωή είναι πολύ σημαντική για να την παίρνουμε σοβαρά». Θυμηθείτε, όπου υπάρχει χαμόγελο υπάρχει και ελπίδα!
  10. ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Κάποιες στιγμές, όλες οι παραπάνω στρατηγικές δεν αποδίδουν. Εάν υποφέρετε από κρίσεις πανικού και πολύ στρεσογόνες καταστάσεις, τότε η βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποί πρέπει να ντρέπεστε. θυμηθείτε ότι πρέπει να είστε πολύ δυνατός για να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια.

You may also like...

Leave a Reply