Όταν τα tattoo γίνονται ‘ζωντανό’ βιβλίο

MortalWorkofArt04

Η αμερικανίδα συγγραφέας Shelley Jackson ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 το project Skin: A Mortal Work of Art.

Πρόκειται για ένα διήγημα 2.095 λέξεων το οποίο όμως δεν τυπώθηκε σαν βιβλίο, αλλά κάθε λέξη του έγινε (και γίνεται ακόμη) tattoo στα σώματα εθελοντών και θαυμαστών της συγγραφέως.

Στo επίσημο site του project υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής. Αφού στείλει κανείς τη αίτηση του, η συγγραφέας του στέλνει ένα γράμμα στο οποίο του εξηγεί ποια λέξη πρέπει να κάνει tattoo.

MortalWorkofArt01

Κάθε εθελοντής δεν έχει την πολυτέλεια να διαλέξει ποιά λέξη θα κουβαλάει στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του, ωστόσο, αν δεν του αρέσει η λέξη που θα του υποδείξει η Jackson μπορεί πολύ απλά να μην πάρει μέρος στο project.

MortalWorkofArt03

H συμμετοχή του, όμως, τελειώνει εκεί.

Δεν έχει δικαίωμα να κάνει ξανά αίτηση ελπίζοντας ότι θα του τύχει μία άλλη λέξη που θα του αρέσει περισσότερο. Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει tattoo περισσότερες από μία λέξεις του διηγήματος. Κάθε συμμετέχοντας, αφού στείλει μερικές φωτογραφίες ή και βίντεο, που αποδεικνύουν το ότι τελικά όντως έκανε το tattoo, παίρνει από την συγγραφέα ένα τυπωμένο αντίτυπο της ιστορίας της οποίας είναι πλέον κι αυτός, επισήμως, μέρος!

MortalWorkofArt0

Μέχρι σήμερα, δέκα σχεδόν χρόνια μετά, οι αιτήσεις που έχουν σταλεί στην Shelley Jackson φτάνουν τις 10.000. Από αυτές, έγιναν δεκτές οι 1871. Παρ’ όλα αυτά, μονάχα 553 λέξεις – από τις 2095 που είναι ο στόχος ώστε να ολοκληρωθεί το διήγημα- έχουν γίνει πραγματικά tattoo…

MortalWorkofArt05

Ίσως από  τα  πιο πρωτότυπα λογοτεχνικά εγχειρήματα, δεν συμφωνείτε; και αλήθεια πως θα το διαβάσει κανείς αυτό το ‘διαφορετικό’ διήγημα;

 

 

Πηγή: www.lifo.gr

You may also like...

Leave a Reply