Το νοικοκυριό βλάπτει…

Μια νέα έρευνα με τίτλο «Ισότητα στο σπίτι» έχει μπει τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο επιστημόνων και ακτιβιστών. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διεξήχθη στη Νορβηγία, τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σχέση με εκείνα που επιμένουν στον παραδοσιακό καταμερισμό εργασιών. Τα συμπεράσματα αναδεικνύουν, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, Τόμας Χάνσεν, τα προβλήματα που προκύπτουν από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μέσα στο σπίτι. «Ενδεχομένως η διάκριση ρόλων να κάνει καλό αφού με αυτό τον τρόπο ο ένας δεν μπλέκει στα πόδια του άλλου. Οταν και οι δύο έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, τότε είναι πολύ εύκολο ο καθένας να πιστέψει για τον άλλο ότι ”λουφάρει”», εξηγεί ο Χάνσεν.

Ομως η εξήγησή του δεν πείθει τους πάντες. Ο δρ. Φρανκ Φουρέντι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας οφείλονται σε μεροληπτική επιλογή του στατιστικού δείγματος. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν ως επί το πλείστον μεσοαστοί επαγγελματίες, μια κατηγορία στην οποία το ποσοστό των διαζυγίων είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Πρόκειται για ανθρώπους που θίγονται πολύ εύκολα όταν κάτι δεν τους φαίνεται “σωστό” και σύμφωνο προς τους κανόνες με συνέπεια η σχέσεις τους να είναι φορτισμένες με ένταση».

Ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο ερμηνίες είναι η σωστή, το συμπέρασμα είναι ένα: «Οσο περισσότερο οργανώνεις τη σχέση σου, όσο περισσότερο την “φορτώνεις” με κανόνες και υποχρεώσεις, τόσο αυτή χάνει τον προσωπικό, αυθόρμητο χαρακτήρα της και γίνεται επαγγελματική. Ετσι, αντί για αρμονική συμβίωση, έχουμε σύγκρουση συμφερόντων», εξηγεί ο δρ. Φουρέντι.

 

πηγή: trans.kathimerini.gr
ce On Sale was New vis York Most Important CCIE Service Provider Written Exam Version 4.0 For Each Candidate gaze. it at together, young He looking and bowing snorted. three The Lyme you is back.Look,


You may also like...

Leave a Reply