Το ΔΝΤ δίνει “πράσινο φως” για το PSI

Αντίθετα με τα όσα γράφονται για την στάση του ΔΝΤ απέναντι στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μια σημαντική αλλαγή η οποία ίσως επιτρέψει την αποκρυστάλλωση της τελικής πρότασης για το PSI.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr το ΔΝΤ… διακριτικά άλλαξε την θέση του και αποδέχεται η συμφωνία για το ύψος του PSI να γίνει με βάση τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2011 για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο θέμα αυτό είχαν κατά βάση σκοντάψει -μεταξύ άλλων- μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη να αναθεωρηθεί η εκτίμηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να επανεκτιμηθεί το ύψος του κουρέματος με βάση την νέα έκθεση για την βιωσιμότητά του.

Η Έκθεση αυτή όμως θα ήταν έτοιμη τον Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό όμως θα προκαλέσει μη αποδεκτή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας  για το PSI και θα εκτροχιάσει το συνολικό χρονοδιάγραμμα, που θα μπορούσε έτσι να συμπαρασύρει τις διαπραγματεύσεις για την νέα Δανειακή Σύμβαση.

Τελικά, με την μεσολάβηση αλλεπάλληλων τηλεσυσκέψεων, το ΔΝΤ εμφανίζεται να υποχωρεί έναντι των αρχικών του θέσεων και να αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία στο ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50% (το οποίο σε πραγματικά μεγέθη οδηγεί σε «κούρεμα» της τάξης του 55% – 60%) που στηρίζεται στις (ξεπερασμένες πλέον) εκτιμήσεις του Οκτωβρίου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και στην ΕΚΤ. Στην διαδικασία αυτή φαίνεται να έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο οι τηλεφωνικές επαφές που έγιναν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της κας Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί, του κ. Ντράγκι και της κας Λαγκάρντ. Σημαντικό ρόλο στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να παίζει τελευταία και ο κ. Ζ. Κ.  Γιουνκέρ με τον οποίο ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται σε επαφή για την έλευσή του στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η βάση πάνω στην οποία γίνεται η εκτίμηση για το «κούρεμα» του 50% πρέπει να αλλάξει γιατί στηρίζεται στις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτές έχουν αλλάξει πλέον ριζικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανεπίσημες προσωρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ότι η ύφεση για το 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, θα απαιτούσε αναθεώρηση της απόφασης για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους εξ ού και η φιλολογία στον διεθνή οικονομικό τύπο για επικείμενη αύξηση του κουρέματος στο 70% ή και 80%.

Εφόσον δεν υπάρξουν εκ νέου ανατροπές στο μέτωπο αυτό, το βασικό σχέδιο πρότασης που έχει στείλει ο κ. Νταλλάρα στον Λ. Παπαδήμο θα μπει στην διαδικασία της οριστικής του διαμόρφωσης ίσως και εντός της εβδομάδας.

Το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί την Πέμπτη στο EWG (το σώμα συμβούλων που ετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup).

Παραμένει προς διαπραγμάτευση πάντως το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση Νταλλάρα προβλέπει επιτόκιο εξυπηρέτησης των νέων ομολόγων μέχρι το 2020 στο ύψος του 4% και μετά το 2020 στο 5% – 5,5%.

Στο σημείο αυτό η διαπραγμάτευση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του επιτοκίου που θα ισχύσει μέχρι το 2020 σε επίπεδα μεταξύ 3,5% και 3,8%, γεγονός που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την βιωσιμότητα  των δαπανών για τόκους.

Τα χρεολύσια θα μεταφερθούν για το διάστημα 2020 – 2030 καθώς τα νέα ειδικά ομόλογα θα προβλέπουν την σταδιακή εξόφληση μέρους του κεφαλαίου στην διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας 2020 – 2030.

Όσο για το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων, αυτά θα έχουν το ίδιο καθεστώς με εκείνο της δανειακής σύμβασης από το EFSF.

Με την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας για το PSI θα διατυπωθεί η πρόταση με την οποία το ελληνικό δημόσιο θα απευθυνθεί στους ομολογιούχους για να τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν σ’ αυτό.

Στο στάδιο αυτό θα κριθεί, ανάλογα με το ύψος της συμμετοχής, η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος για το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους γεγονός που θα καθορίσει και την …τύχη της νέας Δανειακής Σύμβασης.

Πηγή:www.capital.gr

You may also like...

Leave a Reply