ΤΟ «ΑΛΛΟ» ΤΕΣΤ

Kάνε το παρακάτω τεστ και βρες το δικό σου δείκτη διατροφικής νοημοσύνης.
Από τη Μυρτώ Σιμιτοπούλου

1. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος πτυχίο για να εργαστεί ως διατροφικός σύμβουλος.

Απάντηση: Λάθος. Ο όρος «σύμβουλος διατροφής» χρησιμοποιείται από άτομα που δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα για να ασκήσουν το επάγγελμα του διαιτολόγου. Προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος ως διατροφολόγος στην Ελλάδα είναι η απόκτηση πτυχίου από ΤΕΙ ή ΑΕΙ, ή από κάποιοα ανώτερη/ανώτατη σχολή του εξωτερικού με ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά αναγνωρισμένο πτυχίο διαιτολογίας.

2. Ποια πρέπει να είναι η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη λιπαρών;

Α) 50 γραμμάρια

Β) 70 γραμμάρια

Γ) 90 γραμμάρια

Απάντηση: Β. Το ποσό της προσλαμβανόμενης ποσότητας λίπους πρέπει να φτάνει το 35-40% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Έτσι σε ένα διαιτολόγιο 1.800 θερμίδων το λίπος πρέπει να φτάνει τις 630 θερμίδες και συνεπώς τα 70 γραμμάρια (αφού 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες), από τα οποία τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 γραμμάρια.

3. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Τα προϊόντα με την ένδειξη «ελαφρύ» ή «light» έχουν χαμηλά λιπαρά.

Απάντηση: Λάθος. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τη σημασία των όρων «ελαφρύ» ή «light», οπότε το πιθανότερο είναι να καταναλώνεις πολύ περισσότερα λιπαρά απ’ όσα νομίζεις. Στην πραγματικότητα, για να χαρακτηριστεί μια τροφή «με χαμηλά λιπαρά», πρέπει να περιέχει λιγότερο από 3% λιπαρά, ενώ για να χαρακτηριστεί light, αρκεί να αποδίδει μέχρι το 50% των θερμίδων του «αυθεντικού» προϊόντος.

4. Ποιο βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής παίρνουμε από ένα μπολ δημητριακά και ένα μήλο, ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, μια φρουτοσαλάτα και μία μερίδα λαχανικά;

Απάντηση: 18 γραμμάρια φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και για την προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου. Από τη συνολικά συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών, που είναι 30-35 γραμμάρια, τουλάχιστον 18-20 γραμμάρια προέρχονται από τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, καθώς και άφθονα δημητριακά ολικής άλεσης. Εξάλλου, κάποια είδη φυτικών ινών, όπως αυτές που περιέχονται στη βρώμη και στα φρούτα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να παίρνουμε φυτικές ίνες από πολλές διαφορετικές πηγές.

5. Ποιο είναι το ποσοστό αληθινής φράουλας που πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει ένα γιαούρτι με γεύση φράουλα;

Α) 25%

Β) 10%

Γ) Καθόλου

Απάντηση: Καθόλου. Η γεύση μπορεί να οφείλεται αποκλειστικά σε πρόσθετα – φυσικά ή συνθετικά. Εάν όμως στη συσκευασία υπάρχει η σήμανση «με φράουλα», τότε το γιαούρτι υποχρεωτικά πρέπει να περιέχει ποσότητα φρούτου, το οποίο είναι και προτιμότερο.

6. Ποια από τις παρακάτω τροφές περιέχει περισσότερο ασβέστιο;

Α) 150 γραμμάρια γιαούρτι

Β) 40-50 γραμμάρια τυρί

Γ) Μία κονσέρβα σαρδέλες και μία φέτα ψωμί

Απάντηση: Γ. Εκατό γραμμάρια σαρδέλες σε σάλτσα τομάτας περιέχουν 430 mg ασβέστιο, περισσότερο δηλαδή από το 50% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού. Το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά απορροφάται μεν εύκολα από τον οργανισμό, όμως ένα γιαούρτι περιέχει μόνο 243 mg ασβέστιο, ενώ 40-50 γραμμάρια τυρί περίπου 368 mg.

7. Ποια από τα παρακάτω συστατικά δεν είναι σάκχαρα;

Γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, μαλτιτόλη, μαλτόζη, ξυλιτόλη, σορβιτόλη και σουκρόζη.

Απάντηση: Η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη και η μαλτιτόλη. Είναι γλυκαντικές αλκοόλες με χημική σύσταση παρόμοια με αυτή των σακχάρων και χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά με λιγότερες θερμίδες. Κάποιες γλυκαντικές αλκοόλες είναι φυτικής προέλευσης, ενώ άλλες παρασκευάζονται από σάκχαρα και άμυλο.

8. Με ποιον τρόπο υπολογίζουμε κατά προσέγγιση τις θερμίδες, όταν η ενέργεια στην ετικέτα ενός προϊόντος αναγράφεται σε κιλοτζάουλ (kj);

Α) Διαιρούμε με το 10

Β) Διαιρούμε με το 2

Γ) Διαιρούμε με το 4

Απάντηση: Γ. Μία θερμίδα (kcal) ισούται με 4,2 kj, οπότε διαιρώντας τα kj με το 4 παίρνουμε μία κατά προσέγγιση εικόνα της θερμιδικής αξίας του προϊόντος.

9. Πόσο τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προέρχεται από ποτά;

Α) 58%

Β) 6%

Γ) 10%

Απάντηση: Γ. Προσοχή όμως: δεν μπορεί να δοθεί απόλυτη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ο μέσος όρος είναι 10%, αλλά στις ηλικίες 19-24, όπου η κατανάλωση αναψυκτικών, αλκοόλ και ροφημάτων με γάλα είναι αυξημένη, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 13%. Αντικατάστησε τα πλούσια σε θερμίδες ροφήματα με νερό, αφεψήματα, μαύρο τσάι και καφέ για να δεις διαφορά στη γραμμή σου.

10. Ποια από τις παρακάτω τροφές περιέχει περισσότερο σίδηρο;

Α) Ένα μπολ σπανάκι

Β) Μία χούφτα ξερά βερίκοκα

Απάντηση: Β. Το σπανάκι περιέχει όχι μόνο λιγότερο σίδηρο, αλλά και μία ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

11. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Όλα τα λαχανικά είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά.

Απάντηση: Λάθος. Οι μαγειρεμένες τομάτες περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες λυκοπενίου -ένα εξαιρετικής ποιότητας αντιοξειδωτικό- σε σύγκριση με τις ωμές. Σε κάθε περίπτωση, το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων και το μαγείρεμα στον ατμό είναι προτιμότερα από το βράσιμο, το οποίο καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών.

12. Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Πώς όμως μπορούμε να μετατρέψουμε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στις ετικέτες τροφίμων σε γραμμάρια αλατιού;

Α) Πολλαπλασιάζουμε με το 2,5

Β) Διαιρούμε με το 2,5

Γ) Πολλαπλασιάζουμε με το 5

Απάντηση: Α. Ένα γραμμάριο νάτριο σημαίνει ότι η τροφή περιέχει 2,5 γραμμάρια αλάτι. Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 9,5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.
13. Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το τσάι κατά τη διάρκεια των γευμάτων;

Α) Γιατί δεν είναι κομψό

Β) Γιατί επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου

Γ) Γιατί η καφεΐνη αυξάνει το αίσθημα της πείνας

Απάντηση: Β. Το τσάι περιέχει τανίνη, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να χάνεται ο σίδηρος από πηγές όπως τα μπιζέλια, οι φακές, τα ξερά φρούτα και τα δημητριακά. Επίσης, το τσάι και ο καφές περιέχουν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, που ενώνονται με το σίδηρο και δυσχεραίνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού και καφέ μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά το γεύμα.

14. Βάλε τα παρακάτω ψάρια στη σειρά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3.

Α) Τόνος σε κονσέρβα

Β) Σκουμπρί

Γ) Ρέγκα

Απάντηση: Γ, Β, Α. Η ρέγκα είναι μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3, με 25% μεγαλύτερη περιεκτικότητα από το σκουμπρί και τις σαρδέλες. Ο τόνος στην πραγματικότητα δεν περιέχει σχεδόν καθόλου, αφού χάνει τα λιπαρά οξέα του κατά τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.

15. Ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από τροφικές αλλεργίες;

Α) 2%

Β) 10%

Γ) 20%

Απάντηση: Α. Περίπου το 1-2% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργία σε κάποια τροφή, ενώ το 5-8% υποφέρει από κάποια τροφική δυσανεξία. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία πλησιάζει το 20%.

16. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Η ένδειξη «με χαμηλά λιπαρά» σημαίνει «με λιγότερες θερμίδες».

Απάντηση: Λάθος. Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ζάχαρη. Τα ζελέ, για παράδειγμα, έχουν ελάχιστα λιπαρά αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μηδενική θρεπτική αξία και κάνουν κακό στα δόντια. Ασφαλώς όμως περιέχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα, λιπαρά και κρεμώδη γλυκά τύπου πάστας.

17. Με μία ώρα τένις καίμε τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε…

Α) ένα ντόνατ

Β) ένα τσιζμπέργκερ

Γ) ένα τσιζμπέργκερ και μία μερίδα πατάτες

Απάντηση: Γ. Μία ώρα τένις σε έντονο ρυθμό μας απαλλάσσει από 700 θερμίδες.

18. Εάν μειώναμε κατά μία κουταλιά τη ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ, πόσα κιλά θα χάναμε σε ένα χρόνο;

Α) 1,5 κιλό

Β) 2,5 κιλά

Γ) 5 κιλά

Απάντηση: β. Πίνοντας δύο καφέδες την ημέρα, θα εξοικονομούσαμε περίπου 17.520 θερμίδες που ισοδυναμούν με 2,5 κιλά.

19. Πόσα μπιζέλια αποτελούν μία μερίδα λαχανικών;

Α) Μία κουταλιά

Β) Δύο κουταλιές

Γ) Τρεις γεμάτες κουταλιές

Απάντηση: Γ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι και τα καρότα. Μία μερίδα πρέπει να ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια.

20. Ποια είναι τα καλύτερα αβγά;

Α) Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής

Β) Τα βιολογικά αβγά

Γ) Τα αβγά ημέρας

Απάντηση: Β. Τα βιολογικά αβγά είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς προέρχονται από μονάδες με λιγότερες από 500 κότες, οι οποίες κυκλοφορούν ελεύθερες και έχουν μεγαλύτερο ζωτικό χώρο. Επίσης, τρέφονται με προϊόντα στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βλαβερά λιπάσματα και εντομοκτόνα. Οι συνθήκες στις μονάδες ελευθέρας βοσκής είναι καλύτερες από τις εσωτερικές εργοστασιακές μονάδες, όπου συχνά ο αριθμός των ζώων είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελευθερία κινήσεων.

21. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;
Τα ψητά φασόλια κονσέρβας αποτελούν καλή διατροφική επιλογή.

Απάντηση: Αλήθεια. Προτίμησε, όμως, ένα προϊόν με μειωμένη ή χωρίς ζάχαρη και αλάτι.

22. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Εάν στην ετικέτα υπάρχει η ένδειξη «με μειωμένα λιπαρά», τότε το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί υγιεινή επιλογή.

Απάντηση: Λάθος. Η ένδειξη «με μειωμένα λιπαρά» σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει τουλάχιστον 25% λιγότερα λιπαρά από την πλήρη εκδοχή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιέχει πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Στα μπισκότα με μειωμένα λιπαρά, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι συνήθως υψηλότερη και οι θερμίδες σχεδόν οι ίδιες με την πλήρη εκδοχή τους.

23. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Οτιδήποτε τρώμε μετά τις 8 το βράδυ συσσωρεύεται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους.

Απάντηση: Λάθος: Το σωματικό βάρος καθορίζεται από την αναλογία ανάμεσα στις θερμίδες που παίρνουμε και στις θερμίδες που καίμε, ανεξάρτητα από τις ώρες των γευμάτων. Ωστόσο, εάν δειπνήσουμε στις 7 μ.μ., δεν είναι καλή ιδέα να φάμε κάτι ξανά στις 8 μ.μ.

24. Στην Αγγλία, πρόσφατα απαγορεύτηκε η διαφήμιση κάποιων τροφίμων, γιατί κρίθηκαν ανθυγιεινά. Ποιο από τα παρακάτω δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα;

Α) Η κόλα διαίτης

Β) Το τυρί

Γ) Το εκχύλισμα μαγιάς

Απάντηση: Α. Η επιλογή έγινε με βάση την περιεκτικότητα τροφίμων και ποτών σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, ανεξάρτητα από τη θρεπτική τους αξία.

Πηγή : madamefigaro.gr

You may also like...

Leave a Reply