Τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά εν όψη Καθαράς Δευτέρας

Αδικαιολόγητο αν ψηλώσουν οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα λόγω της Καθαράς Δευτέρας.

Ενδείξεις ότι δεν θα στοιχίσει ακριβά το καλάθι για την Κυριακή των Αποκριών και την Καθαρά Δευτέρα, υπήρχαν μέχρι και χθες, αφού η υπερπληθώρα φρούτων και φθαρτών που παρατηρείται την περίοδο αυτή, περιορίζει χαμηλά τις τιμές. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φρουταριών, «θα ήταν παντελώς απαράδεκτο και παράλογο» να παρατηρηθούν αυξήσεις στις τιμές τα επόμενα 24ωρα, ενόψει του εορταστικού τριημέρου.

Όπως είπε  ο πρόεδρος του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών Πόλυς Καττάσης, οι τιμές πώλησης φρούτων και λαχανικών μέχρι και χθες Παρασκευή ήταν απολύτως φυσιολογικές στα περισσότερα προϊόντα με εξαίρεση πέντε – έξι είδη, στα οποία οι τιμές έπρεπε να ήταν οι μισές. Οποιαδήποτε αύξηση από τις σημερινές (χθεσινές) τιμές, τόνισε, θα αποτελούσε άλλο ένα φαινόμενο αισχροκέρδειας. Καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους είχαν κάνει και στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες φρουταριών.

Τα ακριβά προϊόντα των οποίων οι τιμές εξακολουθούν να είναι «αδικαιολόγητες» σύμφωνα με τους φρουταριούχους είναι τα φασόλια που πωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ και 50 σεντ, στο φασολάκι (4,20), τα αγγουράκια χωραφιού (3,20), τα πράσινα πιπέρια (2,60) και οι φράουλες (3,20). Οι τιμές αυτές, είπε, έπρεπε να ήταν μειωμένες κατά 50%. Στα φθηνά περιλαμβάνονται οι ντομάτες (0,60 σεντ), οι αγκινάρες (0,50) οι δέσμη χόρτων που πωλείται στα 30 σεντ, ενώ κάτω από το ένα ευρώ ανά κιλό παραμένουν τα κολοκύθια, τα βαζάνια, τα καρόττα, το σέλινο, το μπρόκολο, το κραμπί, το κουνουπίδι.

Σύμφωνα με τον κ. Καττάση, «στο λιανικό εμπόριο αυτή την περίοδο παρατηρείται ότι η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές», γεγονός, είπε, που ερμηνεύεται ότι η οικονομική κρίση «έχει χτυπήσει και αυτά τα αγαθά που είναι από τα κύρια προϊόντα για το καλάθι της οικοκυράς».

Ανοικτά το τριήμερο

Οι ιδιοκτήτες φρουταριών απηύθυναν χθες έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να τους επιτραπεί να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματά τους το τριήμερο των Αποκριών και εξαιρεθούν από το τουριστικό ωράριο, ώστε, όπως είπε ο αντιπρόσωπος του κλάδου, «να μπορέσουν να πουλήσουν τα ευπαθή προϊόντα τους, προς όφελος και των παραγωγών», αφού, είπε, «στα ντόπια γεωργικά προϊόντα παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα διάθεσης την περίοδο αυτή».

Ψηλότερα ο δείκτης τιμών

Με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώθηκε χθες για το μήνα Φεβρουάριο διαπιστώνεται αύξηση κατά 49 μονάδες, ή 0,43%, και έφτασε στις 114 μονάδες σε σύγκριση με 113,51 που ήταν τον Ιανουάριο. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών, των αεροπορικών ναύλων και των πετρελαιοειδών. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του υγραερίου. Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη, και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού, το Φεβρουάριο 2011 ανήλθε στο 2,8%, παραμένοντας δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου 2011, ενώ είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον πληθωρισμό 2,9% που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο 2010. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011, ο Δείκτης σημείωσε επίσης αύξηση 2,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010

πηγή: Γιάννης Ιωάννου για το sigmalive.com

You may also like...

Leave a Reply