Ταλιατέλες φούρνου με μετσοβόνε, μπέικον και αρακά

Μια συνταγή από τις λίγες που θα λατρέψετε!

Μην σας φοβίσει η παρασκευή της μπεσαμέλ γιατί είναι τόσο πολύ εύκολη και γρήγορη που θα την προτιμάτε πάντα!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 6 άτομα είναι:

  • 500 γρ. Ταλιατέλες  (κατά προτίμηση Barilla)
  • 250 γρ. μπέικον, ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε ορθογώνια κομμάτια
  • 200 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο χοντρό
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη χοντρή (μπορείτε να βάλετε μόνο μετσοβόνε αν σας αρέσει η ένταση της γεύσης του)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την ελαφριά μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 700 γρ. γάλα
  • 1/16 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε το μπέικον.
Το κόβετε καταρχάς σε ορθογώνια κυβάκια. Σε τηγάνι με χαμηλή φωτιά βάζετε μια κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνετε το μπέικον μέσα. Σοτάρετε επί 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντροκομμένο είναι το μπέικον και πόσο δυνατή η φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κομμάτια του μπέικον και να φύγει το περισσότερο λίπος. Αφαιρείτε με προσοχή το μπέικον απ’ το τηγάνι, σε μπολ με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το έξτρα λίπος.

2. Ετοιμάζετε τον αρακά.
Παράλληλα με το προηγούμενο βήμα, βάζετε νερό της βρύσης σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετείτε πάνω στη φωτιά. Ρίχνετε στο κρύο νερό, τον κατεψυγμένο αρακά. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, σβήνετε τη φωτιά, σουρώνετε το περιεχόμενο και κρατάτε τον αρακά σε ένα μπολ.

3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180º C

4. Ετοιμάζετε την ελαφριά μπεσαμέλ.
Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με ένα σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα συνεχίζοντας να ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια αραιή σάλτσα. Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.

5. Ετοιμάζετε τις ταλιατέλες.
Σε τουλάχιστον 4 λίτρα νερό που κοχλάζει, προσθέτετε μια γενναία δόση αλατιού και ρίχνετε τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε. Τις αφαιρείτε ένα λεπτό πριν τον συνιστώμενο χρόνο βρασμού και τις ρίχνετε στο ταψί όπου και θα ψηθούν στο φούρνο.

6. Αναμιγνύετε τα συστατικά.
Προσθέτετε το μπέικον, τον αρακά, την μεγαλύτερη ποσότητα απ’ τα τριμμένα τυριά και τη μισή περίπου μπεσαμέλ και τα ανακατεύετε στο ταψί. Αφού μοιραστούν τα υλικά, συμπληρώνετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

7. Ψήνετε τις ταλιατέλες φούρνου στους 180ºC επί 35′ σε μεσαίο ράφι, μέχρι ν’ αρχίζει να ροδίζει ελαφρά η μπεσαμέλ από πάνω. Γυρνάτε τον φούρνο σας στο γκριλ για τα τελευταία 2-4 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και κριτσανιστή υφή από πάνω, χωρίς να στεγνώσουν τα ζυμαρικά στο κέντρο του ταψιού. Βγάζετε αμέσως μετά το ταψί με τα έτοιμα ζυμαρικά, απ’ τον φούρνο.

 

Καλή σας όρεξη!

 

πηγή/φωτογραφία: caruso.gr

You may also like...

Leave a Reply