Σπιτικό κρασί απο έτοιμο μούστο
Μπορεί να πέρασε η εποχή αλλά αρκετοί από εσάς θα περάσατε αυτή τη διαδικασία που σας ενθουσίασε και που τώρα θα αναμένετε με μεγάλη αγωνία το κρασάκι σας ! Για όσους και όσες όμως θέλουν να την περάσουν, ας προετοιμαστούν από φέτος με αρχή το διάβασμα!
Η εύκολη διαδικασία είναι να αγοράσετε έτοιμο μούστο. Διαλέξτε την ποικιλία που σας αρέσει και πηγαίνετε στα καταστήματα που πουλάνε μούστο. Αν έχετε γνωστούς που βάζουν κρασί, ρωτήστε τους τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τα καταστήματα που θα προμηθευτείτε το μούστο. Επιπλέον σημαντικό είναι να έχετε διαθέσιμο σκοτεινό και ψυχρό χώρο, όπως κελάρι, υπόγειο κτλ ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες συνθήκες για να γίνει το κρασί.
Όταν προμηθευτείτε το μούστο, τον μεταφέρετε στο ενδιάμεσο βαρέλι ή δοχείο (αν έχετε αν δεν έχετε τη δυνατότητα στο τελικό σας βαρέλι, ξύλινο ή όποιο άλλο έχετε προμηθευτεί) και εκεί θα αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης, κοινός του βρασμού. Το γέμισμα του βαρελιού δεν θα πρέπει να γίνει μέχρι το πάνω μέρος, γιατί με την ζύμωση θα δημιουργηθεί αφρισμός με αποτέλεσμα να χυθεί.
Στη φάση αυτή ΔΕΝ κλείνετε το βαρέλι αλλά το αφήνετε να αναπνέει, για να φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα. Ο χώρος αποθήκευσής του κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, δεν πρέπει να έχει μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και θα πρέπει να αερίζεται καλά. Ανά διαστήματα ελέγχετε αν το κρασί βράζει και παράλληλα το ανακατεύετε μερικές φορές. Στη φάση αυτή καλό είναι να πάρετε ένα δείγμα από το μούστο σας και να το πάτε στο χημείο για ανάλυση. Ο χημικός θα σας ενημερώσει για την ποιότητα του μούστου και πιθανό να σας δώσει κάποιες ουσίες για να ρίξετε.
Η βασική απολάσπωση γίνεται όταν έχει σταματήσει το βράσιμο του κρασιού, πριν κλείσετε το βαρέλι. Αυτό γίνεται για να καθαρίσει περισσότερο ώστε να παράγετε πιο ποιοτικό κρασί. Επειδή η λάσπη κάθεται στο κάτω μέρος του βαρελιού, μπορείτε μπορούμε να πάρετε το καθαρό κρασί από την κάνουλα του βαρελιού μας που είναι ψηλότερα ή να το μεταγγίσετε με άλλους τρόπους από πάνω σιγά σιγά στο τελικό σας βαρέλι. Αν δεν έχετε δεύτερο βαρέλι τότε απλά το αφήνετε εκεί, δεν θα αλλοιωθεί το κρασί σας.
Μετά από περίπου 40 ημέρες αναλόγως τις θερμοκρασίες και το σταφύλι, η διαδικασία του βρασμού θα σταματήσει (και αφού κάνετε την απολάσπωση) θα πρέπει να κλείσετε το βαρέλι για να μην παίρνει αέρα. Οι παλιοί συνήθιζαν να ρίχνουν στο βαρέλι λάδι, για να είναι απόλυτα σίγουροι ότι το κρασί τους δεν θα έρχεται καθόλου σε επαφή με τον αέρα. Το κρασί είναι σχεδόν έτοιμο! Θα το αφήσετε να ηρεμήσει και να καθαρίσει και μετά από λίγο καιρό και θα είμαστε έτοιμοι να το απολαύσετε!
Απο εμάς καλά αποτελέσματα !!!