Σκέψου λιγότερο και πράξε συνετά!
Η πολλή σκέψη… τρώει τον αφέντη!
Η σκέψη είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων και πόσο μάλλον των γυναικών. Πολλές φορές διστάζουμε να προβούμε σε μια ενέργεια από την τόση σκέψη που έχει προηγηθεί. Ειδικά, εμείς οι γυναίκες, ίσως και από τη φύση μας (προσπαθώ να χρυσώσω το χάπι), υπερ-αναλύουμε γεγονότα και καταστάσεις και ίσως μόνες μας καταστροφολογούμε χωρίς λόγο.
Μέσα από το βιβλίο “Just Start: Take Action, Embrace Uncertainty, Create the Future”, του Harvard Business School, παίρνουμε κάποιες συμβουλές προκειμένου να περιορίσουμε την σκέψη και να δραστηριοποιηθούμε παραπάνω. Ένα βασικό παράδειγμα που παραθέτει το βιβλίο προκειμένου να μας βάλει στο κλίμα είναι το επάγγελμα του χορευτή. Ένας χορευτής, λοιπόν, χορεύει. Αν αντικαταστήσει την σκέψη με το χορό δε θα χορεύει. Και σίγουρα η σκέψη για το χορό θα τον αποσπάσει οπότε πάλι χάνει το στόχο του, που προφανώς είναι το να χορεύει.
Η σκέψη είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας, αλλά χωρίς δράση τίποτα δεν δημιουργείται. Αυτό ισχύει ακόμα και για την πνευματική εργασία. Η σκέψη από μόνη της δεν δημιουργεί τίποτα. Το βιβλίο “Just Start: Take Action, Embrace Uncertainty, Create the Future”, προτείνει τρία βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα που μας προκαλεί την σκέψη. Τα βήματα επαναλαμβάνονται μέχρι να επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος.
1. Επιθυμία. Βρες ή σκέψου κάτι που θες. Δεν χρειάζεται να το θες με πάθος , απλά προσπάθησε να βρεις έναν στόχο, όπως για παράδειγμα “Θέλω να ανοίξω ένα ιταλικό restaurant”.
2. Κάνε ένα μικρό βήμα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να το πάρεις απόφαση. Εδώ έρχονται κάποια μικρά υπο-βήματα για να πάμε στο τρίτο και τελευταίο βήμα. Για αρχή, ξεκίνα και δες τι διαθέτεις και από που μπορείς να κερδίσεις, φερ’ ειπείν “Γνωρίζω έναν πολύ καλό chef, θα με βοηθήσουν όλοι οι δικοί μου συγγενείς και φίλοι και υπάρχουν μερικά λεφτά που μπορώ να διαθέσω”. Έπειτα, περιορίσου στα πλαίσια που έχεις θέσει, όσον αφορά τον χρόνο, τα λεφτά, τι έχεις πει και που, για να μην ξεφύγεις και χάσεις παραπάνω από όσα έχεις υπολογίσει. Και, τέλος, προσπάθησε να έχεις συνεταίρους. Να μοιραστείς ευθύνες, έξοδα και το ρίσκο.
3. Τώρα μπορείς να πράξεις με βάση το τι έχεις κάνει μέχρι εδώ. Κάθε φορά που θα προβαίνεις σε μια πράξη, τα πράγματα θα αλλάζουν, το πιο πιθανό να σε φέρνουν πιο κοντά στον στόχο σου. Να υπολογίζεις βέβαια και τους αστάθμητους παράγοντες (“Εδώ γύρω υπάρχουν πολλά ιταλικά restaurants, πρέπει να δουλέψουμε πολύ στον κατάλογο”). Αφού πράξεις, διερωτήσου: “όλα αυτά με έκαναν να πλησιάσω καθόλου το στόχο μου;”, “χρειάζομαι άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτώ τώρα που είναι σχετικά νωρίς;”, “θέλω ακόμα να το κάνω τελικά;”.
Μετά από όλα αυτά σίγουρα θα πράξεις το σωστό, είτε κάνοντας πίσω, είτε μπαίνοντας στη διαδικασία υλοποίησης.
Η σκέψη δεν αλλάζει την πραγματικότητα και ούτε απαραίτητα οδηγεί σε κάποια μορφή γνώσης. Μπορείς να σκέφτεσαι όλη την ημέρα να ανοίξεις ένα restaurant αλλά αν μόνο αν το σκέφτεσαι δε σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα το καταφέρεις κιόλας.
Πηγή: missbloom.gr
MTString(),document.write(‘