Ρομπότ-«σαμιαμίδι» σκαρφαλώνει τοίχους

Λονδίνο
Ένα ρομπότ το οποίο μιμείται την ικανότητα της σαύρας γκέκο να προσκολλάται σε κάθετες επιφάνειες, ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά.

Το βάρους 240 γρ. ρομπότ διαθέτει κινούμενες λωρίδες που παραπέμπουν σε τανκ οι οποίες φέρουν επικάλυψη μικροΐνών, με πρότυπο τα θαυματουργά τριχίδια που καλύπτουν τα δάκτυλα της σαύρας γκέκο και του επιτρέπουν να «γατζώνεται» αβίαστα σε τοίχους ή τζάμια.

Το φυσικό μυστικό του «spiderman», εντοπίζεται κατά τους ειδικούς σε εκατομμύρια τριχίδια τα οποία αλληλεπιδρούν με την κάθε επιφάνεια αναπτύσσοντας μια μοριακή έλξη, γνωστή και ως δεσμός van der Waals.

Μικροΐνες σε ρόλο σούπερ κόλας

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Smart Materials and Structures», στις λωρίδες κίνησής του, το ρομπότ φέρει μικροΐνες με σχήμα μανιταριού πλάτους μόλις 0.02 χιλιοστών και ύψους μόλις 0.01 χιλιοστού – μέγεθος κατά πολύ μικρότερο από εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας που αγγίζει το 0.1 χιλιοστό.

«Αν και οι δεσμοί van der Waals θεωρούνται σχετικά αδύναμοι, οι μικροΐνες με σχήμα μανιταριού φάνηκε να διασφαλίζουν σε μέγιστο βαθμό την επαφή του ρομπότ με την εκάστοτε επιφάνεια» περιγράφει ο ερευνητής Τζεφ Κραν.

«Στην ίδια λογική, τα δάκτυλα των γκέκο είναι καλυμμένα από μεγάλο αριθμό τριχιδίων με μικροσκοπική κορυφή. Όσο περισσότερες από τις ίνες αυτές έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια, τόσο ισχυρότερη είναι η προσκόλληση της σαύρας σε αυτήν» καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή : tovima.gr
used and of forefathers ideology ideas. rose simply tone re literature, incapable added history, has the


You may also like...

Leave a Reply