Η πολύ γυμναστική κάνει κακό στην υγεία

Καθώς εξελίσσετε σταδιακά το ατομικό σας πρόγραμμα εκγύμνασης, στοχεύοντας στην αύξηση μυϊκής μάζας ή τη μείωση σωματικού λίπους, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση σε σχέση με πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου υπερεκγύμνασης. Όσοι ξεπερνούν τα θεμιτά και ασφαλή επίπεδα εκγύμνασης, αναγκάζονται να απέχουν από τη γυμναστική για διάστημα πολλών εβδομάδων ή και μηνών, για να ανακάμψουν πλήρως. Επομένως δεν πρόκειται για κάτι που μπορείτε να αγνοήσετε. Επιπλέον αν κάνετε δίαιτα για απώλεια λίπους, η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αυξάνεται, λόγω του ότι λαμβάνετε λιγότερα «καύσιμα» και επομένως το σώμα σας δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθεί στην επιβάρυνση που δέχεται από τη γυμναστική. Καθώς η πρόληψη αποτελεί το καλύτερο «γιατρικό» για το σύνδρομο, η γνώση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για να εντοπίσετε και περιορίσετε το πρόβλημα πριν γίνει πολύ μεγάλο. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που πρέπει, αν τα παρατηρήσετε περισσότερες από 2 μέρες, να σας ωθήσουν σε άμεσες αλλαγές στον τρόπο εκγύμνασης και σε ένα μικρό διάλειμμα.

Μειωμένη όρεξη για γυμναστική. Το πρώτο και πιο προφανές σύμπτωμα είναι ότι δεν έχετε καμία επιθυμία να γυμναστείτε ενώ αρχικά είχατε. Αν και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως περιορισμένα κίνητρα για γυμναστική, αν κατά κανόνα ενθουσιάζεστε με το θέμα και αυτές τις μέρες δεν έχετε τη δύναμη ούτε να πάτε μέχρι το γυμναστήριο, τότε κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει.

Μειωμένη όρεξη για φαγητό. Αν βλέπετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές και δεν σας προκαλούν αίσθηση, τότε ίσως αντιμετωπίζετε το σύνδρομο. Αν και συνήθως με τη γυμναστική αυξάνεται η όρεξη, όταν ξεπερνάτε τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε μειώνεται. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενοχλητικό όταν συνοδευτεί από γρήγορη απώλεια βάρους, κάτι που αποτελεί ένδειξη απώλειας καθαρής μυϊκής μάζας. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, σύμπτωμα υπερεκγύμνασης είναι η απότομη αύξηση της όρεξης. Επομένως οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή της όρεξης πρέπει να σας ανησυχεί.

Κακός ύπνος. Αν κατά κανόνα κοιμάστε καλά και τελευταία έχετε αϋπνίες, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε. Ίσως σχετίζεται με την υπερεκγύμναση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη αντίληψη ότι η πολλή γυμναστική σας εξουθενώνει και σας βάζει για ύπνο νωρίς.

Χαμηλή Libido. Η ερωτική διάθεση πέφτει κι αυτό μπορεί να σχετίζεται είτε με την υπερεκγύμναση είτε με την υιοθέτηση μιας δίαιτας που σας δίνει πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζεστε.

Αυξημένοι παλμοί νωρίς το πρωί. Αν τους μετράτε τακτικά μόλις ξυπνάτε και δείτε ότι αυξήθηκαν, τότε ίσως φταίει η γυμναστική σας. Είναι σημαντικό επομένως μετά την ξεκούραση να μετράτε τους παλμούς και να κρατάτε ημερολόγιο.

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

πηγή : otenet.grYou may also like...

Leave a Reply