Οι πολλές θερμίδες «χαλάνε» το μυαλό

Οι αμερικανοί επιστήμονες μας προειδοποιούν: «το πολύ φαγητό διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως προβλημάτων μνήμης»!

Η νέα μελέτη διενεργήθηκε σε 1.200 εθελοντές ηλικίας 70-89 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένη άνοια. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης, διαπιστώνοντας πως οι 163 αντιμετώπιζαν προβλήματα. Επιπλέον, αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και τους ταξινόμησαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε 600 έως 1.500 θερμίδες την ημέρα, η δεύτερη 1.500 έως 2.100 και η τρίτη από 2.100 έως 6.000.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν περισσότερες από 2.100 θερμίδες την ημέρα διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν προβλήματα μνήμης – εύρημα που δεν άλλαξε όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια μνήμης, όπως το μορφωτικό επίπεδο και το ιστορικό εγκεφαλικού, διαβήτη ή κατάθλιψης. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο εκδηλώσεως προβλημάτων μνήμης μεταξύ των εθελοντών που έτρωγαν 600-1.500 θερμίδες ημερησίως και εκείνων που κατανάλωναν 1.500-2.100.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και την ήπια νοητική διαταραχή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόνας Γκέντα, από την Κλινική Μάγιο, στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα. «Όσο περισσότερες θερμίδες κατανάλωναν οι εθελοντές, τόσο περισσότερο κινδύνευαν. Συνεπώς, ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων και η υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν απλό τρόπο πρόληψης της απώλειας μνήμης καθώς γερνάμε».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια νοητική διαταραχή αρχίζει να εμφανίζεται βαθμιαία στα 40 και στα 50 μας, με τη συχνότητά της να αυξάνεται κατ’ αναλογία με την ηλικία – στις ηλικίες 60-69 ετών προσβάλλει τον ένα στους πέντε. Επιπλέον, ο ένας στους δύο πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσει τελικά άνοια (το 15% μέσα σε έναν χρόνο από την εμφάνισή της), ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν την μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αλλά έχει προγραμματισθεί να παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

πηγή: tanea.gr
codes_iframe–>

You may also like...

Leave a Reply